Σκέψη…η αιτία όλων

Η σκέψη μας είναι μια τεράστια πηγή ενέργειας που αφήνεται ελεύθερη σε ένα ακόμη μεγαλύτερο χώρο που ονομάζεται σύμπαν.


Η σκέψη είναι γρηγορότερη ακόμα και απο την ταχύτητα του φωτός.
Οι σκέψεις που κάνουμε μεταφράζονται σε ενέργεια οι οποίες βγαίνουν απο το σώμα μας και απελευθερώνονται στο σύμπαν.
Για τον κάθε άνθρωπο η ζωή είναι διαφορετική. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του πραγματικότητα, το δικό του τρόπο σκέψης και τη δική του οπτική γωνία με την οποία αντιλαμβάνεται τη ζωή και τον κόσμο γύρω του.
Οσον αφορά τις σκέψεις μας και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας η φιλοσοφία είνα μία. “Οι σκέψεις μας είναι υπεύθυνες για την μέχρι τώρα πορεία της ζωής μας”
Αυτό περιλαμβάνει και τα προβλήματα που τυχόν να αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, ανεργεία, αποτυχία στα ερωτικά και χιλιαδες άλλα ανθρώπινα προβλήματα.
Θυμιθείτε: “Ότι βιώνει ο καθένας στη ζωή του, είτε αυτό είναι καλό είτε κακό είναι αποτέλεσμα των όσων ανέχεται.”
Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που εχει συνεχείς αποτυχίες στα ερωτικά τους. Αν ρωτήσεις έναν απο αυτούς τους ανθρώπους θα σου πουν πως όλοι οι ερωτικοί σύντροφοι που διάλεγαν ήταν παρόμοιοι ο ένας με τον άλλο. Αλλοι αυτό το φαινόμενο το αποδίδουν στην ύπαρξη του λαικώς λεγόμενου “μαλακομαγνήτη” μα στο βάθος, το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί.
Το πρόβλημα ξεκινά απο το ίδιο το άτομο που έχει το πρόβλημα. Σε κανένα δεν τυχαίνουν συνεχώς ίδια ή έστω παρόμοια προβλήματα αν δεν τα έλξουμε και δεν τα ανεχτούμε συνήθως εμείς οι ίδιοι.
Εμείς είμαστε αυτοί, οι υπεύθυνοι αν θέλετε, των επιλογών μας. Ασυνείδητα δημιουργούμε ένα πρότυπο τέτοιων, αταίριαστων με εμάς, χαρακτήρων το οποίο ενσωματώνεται στο υποσυνείτητό μας με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να θεωρεί τους εν λόγω “λάθος” ανθρώπους ως σωστούς και επιθυμητούς και να οδηγεί τα βήματά μας σε αυτούς.
Γιατί γίνεται αυτό?
Όταν έχουμε για παράδειγμα μία σχεση με έναν χαρακτήρα που ουσιαστικά δεν μας ταιριάζει, αναγκαστικά καταπιέζουμε τον εαυτό μας, προσπαθούμε να κάνουμε υποχωρήσεις ή να αλλάξουμε κομμάτια του εαυτού μας μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε πάση θυσία αυτή τη σχέση. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα της χαμηλής μας αυτοεκτίμησης, της λίγης ή καθόλου γνωριμίας μας με τον εαυτό μας ή της ανασφάλειάς μας.
Ο εγκέφαλός μας αναγκάζεται να διαμορφωθεί πρακτικώς ολικά για να μπορέσει να χωρέσει και να ταιριάξει με τον αταίριαστο με εμάς σύντροφό μας κάτι που φαινομενικά είναι αδύνατον.
Ως αποτέλεσμα η σχέση αυτή αγγίζει το τέλος και συχνά αυτό έρχεται απο την αντίθετη πλευρά. (του συντρόφου μας). Ακολουθούν κλαυθμοί και οδυρμοί κι έτσι ο εγκέφαλός μας καταγράφει αυτή την απώλεια ως κάτι πολύ σημαντικό που η απώλειά του έχει ως αποτέκεσμα τον πόνο και τη θλίψη.
Στη συνέχεια ο εγκέφαλος αυτόματα δημιουργεί ένα πρότυπο στα μέτρα του πρωην συντρόφου μας και το αποθηκεύει στο υποδυνείδητο.
Γι αυτό και άθελά μας τον αναζητά στα πρόσωπα άλλων μελλοντικων συντρόφων πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουμε απο τη μία λάθος ερωτική περίπτωση στην άλλη.
Τι γίνεται τώρα αν αλλάξουμε απλά τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να αλλάξουμε την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα. Να ελέγξουμε τις σκέψεις μας για να μπορούμε να ελέγξουμε και τα γεγονότα που ελκύουμε στη ζωή μας.
Συμαντικό βήμα για να το καταφέρουμε αυτό είναι να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. ΟΙ περισσότεοι άνθρωποι στις μέρες μας δυστυχώς δεν το κάνουν.
Σκεφτείτε ότι αξίζετε πολλά. Είστε ένας τέλειος οργανισμός και μάλιστα το πιο εξελιγμένο και νοήμων πλάσμα επάνω στον πλανήτη. Χρησιμοποιείτε μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του εγκεφάλου σας και αν καταφέρνατε να εξασκηθείτε θα μπορούσατε να κάνετε θαύματα στην κυριολεξία. “Είμαστε ακριβώς αυτό που εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε για τον εαυτό μας.”
Αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας αυτόματα θα δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Θα κατανοήσουμε την αξια που έχει η ζωή μας και θα μπορούμε να δούμε την ομορφιά ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα.
Η αυτοπεποίθηση είνα ένα απόλυτα συμαντικό όπλο. Ένας άνθρωπος με αυξημένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμιση, και αγάπη για τιν εαυτό του δεν θα επέτρεπε ποτέ και σε κανέναν να τον πληγώσει. Δεν θα γινόταν κακός με τον εαυτό του απλά θα προσπαθούσε να κρατήσει μακρια οτιδήποτε είναι ικανό να τον βλάψει ηθικά και πνευματικά.
Ας δούμε ένα καλό παράδειγμα. Προσέχουμε πχ το φαγητό μας και τρώμε πράγματα που δεν θα μας βλάψουν. Δεν θα τρώγαμε πχ ένα είδος τροφής που μας φέρνει στομαχόπονο για να μην πονεσουμε ή βλάψουμε τον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν μας το επιτρέπει το ένστικτο της αυτοσυντήρισης. Με το έντστικτο αυτό γεννιόμαστε και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπου αλλά και όλων των έμβυων πλασμάτων. Πχ όταν χάσουμε την ισορροπία μας και πέσουμε αυτόματα και χωρίς να το σκεφτούμε τα χέρια μας εκτείνονται προς τα εμπρός για να μας προστατέψουν. Τετοιοι παρομοιοι μηχανισμοί προστασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα απο τις σκέψεις μας και για τη διατήρηση της ψυχικής μας ακεραιότητας εκτός απο τη σωματική.
Για παράδειγμα αν θέλουμε να αποφύγουμε τις αλεπάλληλες “λάθος” ερωτικές επιλογές που καμιά φορά δείχνουν να μας κυνηγάνε τότε η διαδρομή είναι μία.
Πρώτα φροντίζουμε να αγαπήσουμε τον ευατό μας. Να αγαπήσουμε ακόμα και τα ελαττώματά μας ή τις ατέλειές μας. Να νιώσουμε σε βαθος την αξία μας και να ορθώσουμε μπροστά μας έναν πραγματικά ηψιλό πήχη. Αν δεν είμαστε εμείς καλά δεν μπορούμε να αγαπήσουμε ή να φροντίσουμε κανένα.
Στη συνέχεια κατασκευάζουμε μέσω του οραματισμού ένα πρότυπο συντρόφου που έχουμε ανάγκη και μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Τον οραματιζόμαστε καθημερινά για ένα χρονικό διάστημα κα με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό το κάνουμε για να αποτυπώσουμε το πρότυπο αυτό στο υποσυνείδυτό μας έτσι ώστε τα βήματά μας την επόμενη φορά να μας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή
Θα πρέπει να νιώθουμε νοητά την ευτυχία που το πρότυπο αυτό που πλάσαμε με την φαντασία μας μας χαρίζει. Αυτό συμβαίνει γιατί μονον έτσι ο εγκέφαλος θα το αποθηκεύσει και τα το συνδέσει με κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλα.
Ακόμα και στην εργασία η σκέψη μας παίζει πολύ συμαντικό ρόλο
Να θυμάστε. Όταν έχουμε θετική ενέργεια, πίστη και άσβεστη ελπίδα τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.
Τώρα θα μου πείτε πως η σκέψη μπορεί να μου βρει δουλειά?
Γιατί μήπως η αγανακτιση ή το άγχος θα σας βρεί? και απο το να είστε μίζεροι, οι λυπημένοι δεν είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με θετικά?
Πάμε να δούμε πως μπορεί μια αλλαγή του τρόπου σκέψης μας να επιρρεάσει τα οικονομικα μας. Ακούμε συνεχώς να μιλάνε για την οικονομική κρίση και την ανεργεία. Όλο αυτό επιρρέζει αρνητικά τον εγκέφολό μας κάνοντάς μας τη λεγόμενη “πλύση εγκεφάλου”. Αυτή η διάχειτη μιζέρια, το αγχος της επιβίωσης και όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα εισβάλλουν στο μυαλό μας και εγκαθίστανται. Μας δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα αρνητικής φύσης κι αν μέχρι χτες τα πράγματα ήταν γενικά δύσκολά μέσα απο αυτή τη σφαίρα της νέας πραγματικότητας είναι ακόμη δυσκολότερα.
Να θυμάστε το λαικό χωρικό που λέει: “Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω” Η διάχειτη αρνητικότηατα που συσσωρεύεται μέσα στο μυαλό και τις σκέψεις μας μας κάνουν να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο κι έτσι πολλές νέες ιδέες ή εγχειρήματα σκοτώνονται πριν καλά γεννηθούν όταν εκ των προτέρων είμαστε πεπεισμένοι ότι κανένα σχέδιό μας δεν θα αποδώσει (γιατί έχουμε κρίση και δεν είναι για επιχειρήσεις αυτή η εποχή,που να ψάξω για δουλειά? γιατί μήπως και να ψάξω θα βρώ?) Αυτό είναι ένα τεράστιο ΛΑΘΟΣ. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι εντελώς αρνητικός και λανθασμένος. Με αυτό το σκεπτικό κανένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν πήγε καλά και δεν ανέβηκε στη ζωή του.
Το κλειδί βρίσκεται εδώ: Δείτε τα πράγματα με θετική ενέργεια. Σκεφτείτε ότι ζούμε στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου κι ότι ότι και εαν επιχειρήσετε να κάνετε στον τομέα της εργασίας σας θα σας φέρει καρπούς. Αγκαλιάστε την ιδέα, ακόμα και αν είστε υπάλληλοι, πιστέψτε ότι αργά η γρήγορα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Σταματήστε να ενδιαφέρεστε μόνο και μόνο στο να βρείτε απλά μια οποιαδήποτε εργασία για να καλύπτετε τα προς το ζην. Κατανοώ ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκες και μάλιστα πολύ σοβαρές αλλά η μιζέρια δεν θα σας οδηγήσει ποτέ στην ευημερία. Δοκιμάσατε τον ένα τρόπο και δεν πέτυχε. Γιατί λοιπόν δεν δοκιμάζετε και τον άλλο?
Δείτε με αισιοδοξία αυτόν τον τομέα της ζωής σας ακόμη κι αν δεν έχετε τίποτα ακόμα στα χέρια σας.
Κάντε τα σχέδια σας με χαρά και αισιοδοξία και δεν πειράζει αν δεν πετύχετε με την πρώτη. Σημασία έχει να χαμογελάτε ακόμα και με τις αποτυχίες σας και να είστε σίγουροι ότι αυτή η στάση αργά ή γρήγορα θα σας ανταμείψει.
Όταν είμασταν παιδιά και προσπαθούσαμε να μάθουμε ποδήλατο, δεν ήταν λίγες οι φορές που πέφταμε στο έδαφος και ματώναμε τα γόνατά μας. Αυτό όμως δεν μας κράτησε πίσω κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι σήμερα σχεδόν όλοι γνωρίζουμε πως να κάνουμε ποδήλατο!!!
Αν ο φόβος της αποτυχίας ή ο σωματικός πόνος και τα αρνητικά μας συναισθήματα μας κράταγαν μακριά απο το στόχο μας τώρα δεν θα γνωρίζαμε ακόμα και αυτή την πολύ μικρή μας δραστηριότητα. Δεν θα ξέραμε να κάνουμε ποδήλατο.!!!
Ξεκινήστε να βλέπετε τα πράγματα με διαφορετικό μάτι, αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας

 της Αθηνάς Ανδριανού

Αρέσει σε %d bloggers: