Πλούτωνας: Το DNA του σύμπαντος.

 

mission-pluto

Με αφορμή στην παραπομπή μου σχετικά με τη φύση κι επίδραση του Πλούτωνα στον Καρκίνο σε ένα προηγούμενο άρθρο που δημοσίευσα προσφάτως, αποφάσισα να δώσω τη δική μου εσωτερική ματιά στον περίεργο και δυσερμήνευτο αυτόν «πλανήτη νάνο».

Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε μόλις το 1930 μέσα από σειρά ερευνών για την ύπαρξη ενός μυστηριώδους, άγνωστου πλανήτη «χ». Σηματοδότησε την πορεία του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου με την είσοδό του στον Καρκίνο το 1912-13, (ο πόλεμος των φατριών και εθνικιστικών φρονημάτων), και περίπου το 1983-84 περνώντας από το ζώδιο που κυριαρχεί, τον Σκορπιό, έφερε στο φως την ύπαρξη του ιού του HIV καθώς και την έξαρση του έως και το 1995 όπου ο ιός πλέον είχε αναγνωρισθεί ως φορέας της ασθένειας του AIDS. Ένας ιός που κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η μετάδοσή του μέσω του σεξ (Σκορπιός).

Ο Πλούτωνας στην αστρολογία και την εσωτερική φιλοσοφία συμβολίζει την «δεξαμενή» των ψυχών που κατοικούν σε ένα ανώτατο κοσμικό επίπεδο. Τον Αρχετυπικό κόσμο σύμφωνα και με την Εβραϊκή φιλοσοφία της Καμπάλα. Είναι η έδρα του συλλογικού ασυνειδήτου κι όπως ορίζει κι ο Ελβετός ψυχολόγος κι ερευνητής  Καρλ Γιούνγκ: «Είναι η περιοχή της ψυχής που είναι άπειρα αρχαιότερη από την προσωπική ζωή του ατόμου». «Φαίνεται …ότι περιέχει ορισμένα σχέδια, τα «αρχέτυπα», που είναι κοινά για όλη την ανθρωπότητα».

 

ploutonas-150x150Το αλχημικό σύμβολο του Πλούτωνα εκφράζεται με τον  σταυρό της ύλης όπου πάνω του βρίσκεται το ημικύκλιο της ψυχής,και στην κορυφή ο κύκλος της ζωής. Δηλαδή: Η εξατομικευμένη συνείδηση ( ο κύκλος) αποκτά ψυχή και συναίσθημα (ημικύκλιο της σελήνης) κι ενσαρκώνεται στο υλικό πεδίο της γης (σταυρός).

 

Διάφοροι μύθοι έχουν πλαστεί από την αρχαιότητα που αφήνουν μερικούς υπαινιγμούς για τη φύση του Πλούτωνα. Ο πιο γνωστός είναι αυτός του Θεού Άδη, που στη χθόνια κατοικία του εδρεύουν οι ψυχές των νεκρών που περιμένουν την κρίση. Στον Άδη δόθηκε ως όπλο ένα κράνος που όταν το φορούσε γινόταν αόρατος  κάτι που δείχνει τον τρόπο δράσης του Πλούτωνα που είναι  μυστική και υπόγεια.

Hades-et-Cerberus-III

Στην Αιγυπτιακή μυθολογία εκφράζεται μέσα από τον Θεό Κέφρα με τη μορφή ενός Σκαραβαίου  που κατεβάζει τον Ήλιο (τη φωτεινή ζωοδόχου πηγή της ύπαρξης) στον Άδη (τον θεό του κάτω κόσμου, το σκοτάδι και τον θάνατο), κι εκεί μας λέει το ρητό: «Κέφερ α Κέφερ Κέφερου» που σημαίνει Είμαι Αυτός που δημιουργεί την Φύση του». Μια φράση ισάξιας με το εβραϊκό όνομα του Θεού «‘εχεγιεχ» που σημαίνει «Είμαι αυτός που έγινε από εμένα ο Άρχων Θεός». Επομένως είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς γιατί ο Πλούτωνας συμβολίζει τον «φυσικό» θάνατο και την αναγέννηση, μεταμόρφωση – εσωτερική και ψυχολογική- την επιμονή και ισχυρή θέληση κι ένστικτο της επιβίωσης. Θυμίζει λίγο εκείνη τη στιγμή που λίγο πολύ όλοι έχουμε πέσει και δεν υπάρχει κανείς να μας σηκώσει και πρέπει μόνοι μας να αντλήσουμε από την ίδια μας την ύπαρξη τη θέληση για να ανυψωθούμε και πάλι από το σκοτάδι που μας καταπνίγει. Γι’ αυτό κι ο Πλούτωνας συσχετίζεται και με ισχυρά ένστικτα επιβίωσης, ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας σκαλίζοντας βαθιά το ασυνείδητο και φέροντας το στο φως μεταμορφωνόμαστε. Είναι ο εσωτερικός πλούτος που χρειάζεται να ψάξουμε βαθιά για να ανακαλύψουμε. Ο Πλούτωνας συσχετίζεται επίσης με τον ορυκτό πλούτο και το πετρέλαιο, υλικά που στη σύγχρονη εποχή που ζούμε είναι αιτίες πολέμων για την κατοχή τους και τον πλούτο που προσφέρουν.

Ο Πλούτωνας κυβερνά τον Σκορπιό, (θάνατος, αναγέννηση, ένστικτο αυτοσυντήρησης κι επιβίωσης), βρίσκεται σε αδυναμία στον Ταύρο (αισθησιακή και υλιστική προσκόλληση), είναι σε έξαρση στον Καρκίνο (υψηλό αίσθημα επιβίωσης, φροντίδας του Εγώ, αναγέννηση μέσα από το φως και το σκοτάδι,) και είναι σε πτώση στον Αιγόκερω όπου η υπερβολική προσκόλληση στο Εγώ και το υψηλό αίσθημα της επιβίωσης  βάζει εμπόδια στη διαδικασία αναδόμησης γιατί δεν επιτρέπει στο άτομο να καταστρέψει πρώτα τον παλιό του εαυτό αλλά αντιθέτως εγκλωβίζεται σε αυτόν και δεν του επιτρέπει να σπάσει τα φράγματα και τα όρια που έχει θέσει. Να αλλάξει ριζικά τις παλιές του αρχές για να ολοκληρωθεί. Μένει στο παλιό, το συντηρητικό, το δοκιμασμένο. Κι αυτή τη φύση του Πλούτωνα είναι που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω όπου η συντηρητική, περιοριστική φύση του ζωδίου αυτού στον Πλούτωνα εκφράζει αυτές τις κοινωνικές «νόρμες» που δεν επιτρέπει τη διάλυση των σαθρών συστημάτων να φέρει τον αέρα ανανέωσης και κοινωνικής αναδιάρθρωσης.

 

Του: Δημήτρη Παναγιωτίδη

Αρέσει σε %d bloggers: