Ήλιος στους Διδύμους, ο αιώνιος έφηβος του ζωδιακού.

Romeo-Juliet-about-to-kiss-on-Balcony-1968-romeo-and-juliet-by-franco-zeffirelli-32614017-640-480

«Με τα ελαφριά φτερά του Έρωτα υπερπήδησα τη μάντρα, πέτρινα όρια δεν μπορούν να μ’ αποκλείσουν τον έρωτα που ό,τι μπορεί, μπορεί και το τολμάει, γι’ αυτό και δε μου είναι εμπόδιο οι δικοί σου.

Σύμβουλός μου ο έρωτας, τα μάτια μου οδηγός. Δεν είμαι ναυτικός, αλλά θα διέσχιζα ωκεανούς για να σε βρω στα πέρατα του κόσμου»

(Απόσπασμα από το έργο του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα).

Το ταξίδι του ήλιου στο ουράνιο στερέωμα ξεκινάει με την είσοδό του στον Κριό ξυπνώντας τη φύση και τις ορμές  τους ανοιξιάτικους μήνες, περνά  από τον Ταύρο εγκαθιδρύοντας μια εποχή γονιμότητας, σποράς και άνθισης και στο ζώδιο των Διδύμων αποχαιρετά την άνοιξη και προετοιμάζει το έδαφος για μια καινούρια περίοδος της φύσης αυτή του καλοκαιριού. Ο θεϊκός σπόρος έπεσε με την πύρινη έκρηξη του ήλιου στον Κριό, διασφαλίστηκε και φροντίστηκε από τον Ταύρο για να ανθίσει και να ευωδιάσει στο ζώδιο των Διδύμων. Με την είσοδο λοιπόν του ήλιου στο ζώδιο των Διδύμων η φύση αποχαιρετά τη περίοδο της σποράς για να προετοιμάσει το έδαφος  σε μια καινούρια: Αυτή της ωρίμανσης, συγκομιδής, της παραγωγικής διαδικασίας. Το στοιχείο που εκδηλώνει στη φύση ο ήλιος εδώ είναι ο αέρας. Ένα στοιχείο με υγρή και θερμή ποιότητα. Ένα συστατικό απαραίτητο για τη ζωή. Η ίδια η ανάσα της φύσης που δίνει πνοή, σκέψη, δράση.

Στη Χριστιανική παράδοση τιμούμε αυτή την ιδέα, το μήνυμα δηλαδή του θεϊκού σπόρου που ετοιμάζεται να εκδηλωθεί στη φύση μέσα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μια σημαντική ημέρα για την Χριστιανική πίστη όπου ο αρχάγγελος Γαβριήλ (που σε κάποιες άλλες παραδόσεις συσχετίζεται με τον Ολύμπιο Θεό Ερμή αγγελιοφόρο των θεών και ψυχοπομπό άγγελο), μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της σποράς του θεϊκού όντος, μέσα από το αρχέτυπο της μεγάλης κοσμικής Μητέρας Θεοτόκου.  Η σπορά αυτή δεν έγινε από καμία φυσική αναπαραγωγική διαδικασία αλλά μέσα από τον θεϊκό λόγο (αέρας/αιθέρας).

evaggelismos

Παραμένοντας στην Χριστιανική πίστη ο συμβολισμός των Διδύμων φαίνεται κι από μια άλλη εορτή που τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία και συμπίπτει με την είσοδο του ήλιου στη 1η μοίρα των Διδύμων την 21η Μαΐου. Αναφέρομαι στη  γιορτή των αποστόλων Κωνσταντίνου κι Ελένης, ενός «διδύμου» που η εκκλησία μας τιμά ως θεσπιστές του ιερού χριστιανικού συμβόλου του Σταυρού επί της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Δίδυμοι εκφράζουν τη γνώση, την μάθηση, την επικοινωνία και στην καλύτερή τους ποιότητα μια κατευθυντήρια τάση της διερεύνησης της αλήθειας. Ο κυβερνήτης Ερμής εκφράζει τα διάφορα θεϊκά σύμβολα που χρησιμοποιεί η συνείδηση μέσω του νου για να εκφράσει μια αλήθεια. Σχετικά με τη δράση του Ερμή θα αναφερθώ παρακάτω. Μέσα λοιπόν από τη διερεύνηση, προσευχή κι εσωτερική αναζήτηση ανακαλύφθηκε από το δίδυμο αυτό ο τάφος του Ιησού και το τίμιο Ξύλο.

Μια άλλη πλευρά των Διδύμων που εκφράζεται μέσα από το μύθο των Διοσκούρων είναι αυτή της στενής αδελφικής σχέσης. Οι Διόσκουροι Κάστορας & Πολυδεύκης ήταν δίδυμα αδέλφια παιδιά του Δία και  της Λήδας. Αδέλφια της Ωραίας Ελένης και οι δύο. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο της αδελφότητας, της εντιμότητας, της ευγένειας και γενναιοψυχίας.  Ήταν προστάτες των καραβιών και των ναυτικών. Οι Έλληνες τους λάτρευαν και τους τιμούσαν σαν θεούς, ενώ συχνά ζητούσαν από αυτούς συμπαράσταση και βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Ήταν οι προστάτες και σωτήρες των θνητών όπως τους είχαν χαρακτηρίσει την εποχή εκείνη. Όταν ένα από τα 2 αδέλφια το οποίο ήταν θνητό σκοτώθηκε σε μια διένεξη τότε ο άλλος αδελφός που ήταν αθάνατος έκλαψε πικρά σαν είδε ότι ο θάνατος τους χωρίζει και παρακάλεσε τον πατέρα του Δία να του πάρει την αθανασία για να πεθάνει μαζί του.  Ο Δίας τότε τον έβαλε να διαλέξει: Φωτεινός θεός του Ολύμπου και παντοτινά νέος αλλά μακριά από τη δίδυμη ψυχή του; Ή να ζήσει για πάντα με τον αδελφό του στο ζοφερό βασίλειο του Άδη, (εκεί δηλαδή που κατοικούν οι πιο σκοτεινές φιγούρες του νου) τη μια ημέρα, και την άλλη στον Όλυμπο; Σαν γνήσιος Δίδυμος ο Πολυδεύκης δεν μπορούσε να αποχωριστεί αυτή την πλευρά του κι έτσι διάλεξε την τύχη του αδελφού του Κάστορα και σφράγισε τη μοίρα του διπολικού αυτού μοτίβου.

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα μέσα από τη συμπεριφορά του Διδύμου και πως βλέπει τον κόσμο;

Ο Ήλιος στην εξελικτική του πορεία διδάσκει μέσα από τον αστερισμό των Διδύμων τις αρετές του νου, της γνώσης, της ισορροπίας των σκέψεων και των μορφών. Ένας Δίδυμος για να εξελιχθεί πρέπει να μάθει από τη ζωή. Πως θα μάθει; Μέσα από τον πειραματισμό και την περιέργεια. Πρέπει να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση και κάνει κάθε επιλογή που του ανοίγεται μπροστά του γιατί του λείπει ένα στοιχείο που διαθέτει ένα άλλο μεταβλητό ζώδιο και που κυβερνά ο Αδελφός του Ερμής, η Παρθένος και είναι η διάκριση. Δεν μπορεί να διακρίνει ο Δίδυμος το καλό και το κακό. Γνωρίζει μόνο ενστικτωδώς γιατί δεν έχει περάσει μέσα στη φύση του το συναίσθημα που αποκτά από το διπλανό του ζώδιο τον Καρκίνο. Έτσι παίρνει κάθε πληροφορία, την επεξεργάζεται νοητικά κι απαντά σε αυτήν πίσω με λογική – επαγωγική σκέψη.

Η διαφορά του Δίδυμου από τον Καρκίνο είναι ότι ο Δίδυμος λειτουργεί ενστικτωδώς με γνώμονα το πώς σκέπτεται, ενώ ο Καρκίνος το πώς αισθάνεται με κάτι. Γι’ αυτό και τα  2 αυτά ζώδια αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση αγάπης – μίσους. Γιατί ο ένας έχει αυτό που θέλει ο άλλος. Ο Δίδυμος  δεν ταυτίζεται με καμιά από τις τάσεις του κι ανταποκρίνεται σχεδόν μηχανικά. Επειδή αγαπά τη γνώση μοιάζει σαν μια κινητή εγκυκλοπαίδεια. Ρωτήστε κάτι έναν Δίδυμο ακόμα και στην πιο άκυρη στιγμή και θα σας δώσει την απάντηση!

Gemini-Aries-Compatibility

Ο Δίδυμος είναι πολύπλευρος γιατί η ίδια η φύση είναι πολυδιάστατη και πρέπει σαν αέρας να ανταποκριθεί σε κάθε ερέθισμα γι’ αυτό κι έχει χίλια πρόσωπα όσα υπάρχουν και σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Δεν είναι διπρόσωπος επειδή εξυπηρετεί μια προσωπική ατζέντα ο ίδιος για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, απλά θέλει να γνωρίσει κι αυτός κι εσύ τη φύση γύρω μας αλλά και μέσα μας, εκεί που ελλοχεύουν όλων των ειδών τα πρόσωπα, συναισθήματα, σκέψεις. Μοιάζει με την τηλεόραση που πατάς ένα κουμπί κι εμφανίζεται μπροστά σου μια εικόνα. Την εικόνα που σου έβγαλε είναι αυτή που εσύ επέλεξες. Ναι θυμίζει τον Καρκίνο και τη Σελήνη σε αυτό γιατί Ερμής και Σελήνη είναι δύο πλανήτες που εκφράζουν μια προσωπικότητα με έλλειψη ατομικής ταυτότητας.

Και μόνο να σκεφτεί κανείς τη Σελήνη ή τον Ερμή στους Διδύμους αρκεί. Η Σελήνη στους Διδύμους μοιάζει με τον νίντζα. Ευέλικτη και φοβερά προσαρμοστική συμπεριφορά, αλλάζει συνεχώς πρόσωπα, διάθεση ανάλογα με την περίσταση, εξαιρετικά αγχώδης και στην τσίτα σαν να υπάρχει πάντα ένας αόρατος κίνδυνος που θα ξεπεταχτεί μπροστά σου και πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση. Οι αντιδράσεις μοιάζουν ενός έφηβου που ανταποκρίνεται σε κάθε ερέθισμα με εκρήξεις. Ο Ερμής στους Διδύμους είναι ο άνθρωπος που αν τον ρωτήσεις να σου πει πει για κάποιο θέμα θα έχει έτοιμη την απάντηση αλλά μη του πεις ποτέ πως θα ένιωθε απέναντι σε κάτι. Δεν ξέρει να σου απαντήσει σε ερωτήματα που χρειάζονται συναισθηματική νοημοσύνη γιατί ΔΕΝ ταυτίζεται με συναισθηματισμούς! Αρκείται στη λογική. Για έναν Δίδυμο δεν αρκεί να του πεις μη τζιζ! Πρέπει ο ίδιος να βάλει το χέρι στη φωτιά, να καεί για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Οι περισσότεροι Δίδυμοι έχουν καεί από πειραματισμούς στη ζωή και άλλοι ωρίμασαν αρκετά ώστε να έχουν γίνει σοφότεροι και άλλοι να είναι μια ζωή προσκολλημένοι στην ηδονή που τους προσφέρει η πρόκληση να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά  και να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους!

Το γεγονός πως κανένας άλλος πλανήτης δεν έχει θετική ή αρνητική επίδραση πέραν του Δία που παρόλο που βρίσκεται σε αδυναμία στους  Διδύμους δεν συσχετίζεται με κάποια σοβαρή επίδραση σε ένα ωροσκόπιο, μας υποδεικνύει κάτι για την ουδέτερη φύση των Διδύμων. Δεν έχει κακή ή καλή φύση, απλά είναι σαν ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο. Είναι περίεργο κι ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που θα του υποδείξουν. Ο Δίας στους Διδύμους αναχαιτίζει το βαθύ φιλοσοφικό του υπόβαθρο και άνετα θα ασχοληθεί και με κάτι πιο «ελαφρύ». Είναι το αντίστοιχο του Ερμή στο ζώδιο που κυβερνά ο Δίας – τον Τοξότη- που μπαίνει σε βαθιά στοχαστικά πεδία αναζήτησης ενώ δεν θα πρεπε. Ο Ερμής πρέπει να αρκεστεί στην παρατήρηση, έρευνα κι ανάλυση μιας πληροφορίας. Δεν είναι καλός στο να παίρνει θέση απέναντί της.

Ας μιλήσουμε όμως και λίγο για τον Ερμή ως πλανήτη και να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τους Διδύμους.

ΕΡΜΗΣ(6)

Ο Ερμής ήταν παιδί του Δία και μητέρα του η Μαία, μία από τις Πλειάδες, κόρες του τιτάνα Άτλαντα ο οποίος αντιπροσωπεύει ως ζώδιο τον Υδροχόο (αυτόν που κουβαλά στους ώμους του το ύδωρ της γνώσης – την υδρόγειο σφαίρα). Αρκετά ενδιαφέρον εδώ να τονίσουμε την πολύ καλή θέση του Ερμή στον αστερισμό του Υδροχόου που σύμφωνα με τους νέους ερευνητές της Αστρολογίας θεωρείται η καλύτερη θέση- ή έξαρσή του- στον Υδροχόο. Στην εξελικτική πορεία του είδους μας η εποχή όπου επικράτησε η Ερμητική επιρροή ήταν υπεύθυνη για το εμπόριο, τη γραφή, την ομιλία και την γλώσσα, την ανακάλυψη του τροχού και άρα του μέσου εξάπλωσης των εμπορικών συναλλαγών, η πνευματική γνώση και διερεύνηση του νου κι άρα της μεταφυσικής. Ο πρωτόπλαστος άνθρωπος δεν μπορούσε να κατανοήσει τις διάφορες μορφές ύπαρξης που συνυπήρχαν μαζί του κι έτσι απέδωσε μέσω της σκέψης και πρωτόγονης αντίληψης εικόνες που οραματίστηκε για να μπορέσει να έλθει σε επαφή μαζί τους. Ως εκ τούτου μέσα στους αιώνες διαμορφώθηκαν υπάρξεις κι οντότητες που ταξινομήθηκαν αργότερα από τους ερευνητές και φιλοσόφους ως αυθύπαρκτες υπάρξεις των νοητικών προβολών. Τα ξωτικά, οι δαίμονες, τα φαντάσματα, τα πνεύματα της φύσης.

Ο σχηματισμός και η υλοποίηση αυτής της διαδικασίας που η ενέργεια αποκτά μια σκεπτομορφική απεικόνιση – προβολή του νου, απαιτούσε αυτή την Ερμητική ευφυΐα που αργότερα εκμεταλλεύτηκε ο άνθρωπος κι έφερε στο φως την ύπαρξη της θρησκείας, της μαγείας, της τελετουργίας ως μέσον μορφοποίησης των ιδεών. Ένα μέσον δηλαδή ως συμβολική «γλώσσα» επικοινωνίας με την άλλη διάσταση του σύμπαντος. Σε αυτή τη διαδικασία λειτούργησε ο Ερμής ως ουράνιος μεσολαβητής της γνώσης μιας ανώτερης διάστασης σε μια κατώτερη. Στο φυσικό μας σώμα αυτό εκφράζεται με την ουσία ιντερφερόνη που παίζει το ρόλο του «μεσολαβητή» στο ανθρώπινο σώμα και μεταφέρει τα διάφορα σημαντικά για τον οργανισμό μηνύματα στον εγκέφαλο για την καλή υγεία των κυττάρων. Κυβερνά επίσης τα νεύρα και τους νευροδιαβιβαστές.

768px-Mercury_symbol.svg

Ο Ερμής λοιπόν ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών που εκτελούσε τις εντολές της ανώτερης αρχής του θεϊκού λόγου και δίδαξε στους ανθρώπους τις αρετές της γνώσης, του πνεύματος, τη συνεργασία και επικοινωνία, τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης των χεριών ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κατασκευάσουν πράγματα. Σύμβολό του είναι το κηρύκειο που αναπαριστά τον σταυρό του υλικού κόσμου με τον κύκλο της ζωής επάνω και στην κορυφή την ημισέληνο της ψυχής. Η φύση του δηλαδή αφορά τα μηνύματα που μεταφέρει από την ψυχή (Σελήνη) στον Εαυτό (Ήλιο) επάνω στη γη. Μια άλλη πλευρά του Ερμή  όμως είναι και η πλάνη του νου. Τα ψέματα που πολλές φορές λέει το μυαλό και μας ξεγελά. Αυτή την πλευρά του Ερμή τη συναντάμε σε πολλές παραπομπές στη μυθολογία όπως τότε που στα τέσσερά του χρόνια έκλεψε τα ιερά βόδια του θεού Απόλλωνα και για να τον εξευμενίσει του χάρισε τη γνωστή λύρα που η μουσική που έβγαζε ήταν τόσο θεϊκή ώστε να του χαρίσει τελικά ο Απόλλωνας τα ζώα.  Ο Απόλλωνας – Ήλιος και η σχέση του με τον Ερμή ήταν πολύ στενή όσο στενή είναι και η σχέση του Ήλιου με τον Ερμή ως πλανήτες που είναι σχεδόν πάντα σε σύνοδο. Ο Ερμής (νους) θέλει να τραβήξει την προσοχή και να υποδείξει κάτι που αφορά το ζώδιο που βρίσκεται ο Ήλιος (συνείδηση, ταυτότητα, Εγώ) για να την στρέψει εκεί όπου χρειάζεται για να βοηθήσει το άτομο στην αυτογνωσία του. Την ίδια μορφή του απατεώνα Ερμή τη συναντάμε και σε έναν παραπλήσιο κατεργάρη θεό Λόκι στο σκανδιναβικό πάνθεον ενός θεού πανούργου, άριστο στην τέχνη της εξαπάτησης. Αυτή την αρνητική μορφή του Ερμή τη συναντάμε αρκετά στα ζώδια που βρίσκεται σε αδυναμία ή πτώση δηλαδή στους Ιχθύες (έλλειψη διάκρισης και προσοχής, αφιλτράριστα συναισθήματα που εμποδίζουν τη λογική να σκεφτεί καθαρά, μηχανορραφία και αυταπάτες) και Λέοντα (το θανάσιμο αμάρτημα της αλαζονείας, η φιλαυτία και η έπαρση). Σαν τον αδελφό του τον Ερμή λοιπόν ένας Δίδυμος μπορεί άλλοτε να εμφανίζεται ως διανοητικά αλλάζοντας και υπερόπτης, άλλοτε ως ψεύτης που θυμίζει πολιτικό κι άλλοτε ως μπαγαπόντη κι ευκαιριακό απατεώνα. Γιατί όλα αυτά;

second_star_to_the_right_part_2_by_medieavalbeabe-d5kdrs2

Ο Δίδυμος παίζει διανοητικά παιχνίδια για να τραβήξει την προσοχή και αποζητά το ενδιαφέρον σε θέματα που θέλει να υποδείξει κάτι ώστε να δώσεις προσοχή. Θέλει συνεχώς να ασχολείσαι μαζί του για να μπορέσει να αλληλεπιδράσει και να γνωρίσει χαρακτήρες, προσωπικότητες, αντιδράσεις. Σου λέει ψέματα η κάνει υπεκφυγές γιατί είναι σαν το παιδάκι που δεν γνωρίζει από όρια, πλαίσια, κανόνες. Βαριέται τόσο εύκολα που κάποιες φορές  μπορεί να τον  δεις  σε πλήρη απραξία κι αδράνεια. Θέλει να βρει το νόημα στη ζωή του και πάντα είναι σε μια  ανησυχία. Το ψέμα λοιπόν και τα εγκεφαλικά παιχνίδια τον βάζουν σε μια διαδικασία εξερεύνησης της  φύσης του, της σκέψης του, το πώς θα λειτουργήσει  σε κάθε στιγμή ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάθε πράξης που θα ακολουθήσει. Αν του δείξεις ότι με τη στάση του προκαλεί κακό σε σένα ή σε άλλους και συζητήσεις μαζί του με επικοινωνιακή τακτική και ορθά επιχειρήματα θα σε ακούσει. Αν προσπαθήσεις να τον πατρονάρεις ή να το παίξεις ηθικολόγος, δογματικός και χρησιμοποιήσεις συναισθηματικούς εκβιασμούς έχασες το παιχνίδι. Γι’ αυτό και ο Δίδυμος αποκτά πολύ καλές σχέσεις με τα άλλα 2 ζώδια του αέρα που σέβεται κι εκτιμά, το Ζυγό και τον Υδροχόο. Στον Τοξότη βλέπει κάτι το δογματικό και πομπώδες που δεν το μπορεί αφού γι’ αυτόν αντικειμενική πραγματικότητα κι αλήθεια δεν υπάρχει, είναι όλα προβολές του μυαλού. Του αρέσει πολύ όμως κι έλκεται από την ανεκτική του φύση, την αγάπη για φιλοσοφία, συζητήσεις, τη διερεύνηση πεδίων, το ότι τον αφήνει ελεύθερο και δεν τον πνίγει με συναισθηματισμούς και δράματα.

Στην Παρθένο βλέπει μια πτυχή του εαυτού του που την θαυμάζει, αυτή της ανάλυσης, της λογικής όμως δεν αντέχει την υπερβολική προσκόλληση στην τάξη, δεν έχει υπομονή ούτε και την ψυχραιμία να ασχοληθεί με ένα σοβαρό θέμα, θέλει εκείνη τη στιγμή να δράσει ή να το βάλει στα πόδια. Υπάρχει ένα πρόβλημα σε μια σχέση;  Ή το λύνεις εκείνη τη στιγμή, ή το παρατάς. Στον Ιχθύ του αρέσει πολύ που βρίσκει έναν άνθρωπο να τον ακούει να μιλάει, να μαγεύεται από τη συναισθηματική φύση του και να παρασύρονται και οι 2 σε μια τρικυμία χαοτικής σχέσης, ωστόσο γίνεται παράλληλα κι ο λόγος που δεν επικοινωνούν. Κι 2 ζώδια της υπεκφυγής, της  πλάνης και χειριστικότητας. Ο ένας με το λόγο κι ο άλλος με το συναίσθημα.

Τον δάσκαλό του ο Δίδυμος τον βρίσκει με τον Σκορπιό και τον Αιγόκερω. Γοητεύεται παράφορα κι από τους 2 γιατί ο Σκορπιός θα παίξει πολύ καλά με το μυαλό του μέχρι να τον κάνει να παραδεχτεί ότι τον γουστάρει. Επίσης ο Σκορπιός μιας και διαβάζει πολύ καλά το μυαλό του άλλου (λόγο Πλούτωνα) και με την ικανότητα που έχει να μπαίνει στο πετσί του άλλου ο Δίδυμος είναι ανοιχτό βιβλίο. Θυμάστε που είπαμε για τον Ερμή ως ψυχοπομπό που μεταφέρει τις ψυχές στον Άδη;  Ε λοιπόν, ο Δίδυμος είναι αυτός του αρέσει να κόβει βόλτες στις σκιές του μυαλού του Πλουτώνιου Σκορπιού και να φέρει στην επιφάνεια τα απωθημένα και τα σκοτεινά πάθη του Σκορπιού. Βέβαια αν τον πληγώσει θα το μετανιώσει πικρά γιατί ο Σκορπιός δεν αστειεύεται. Τρελαίνεται μεταφορικά με τον Δίδυμο που παίζει διανοητικά παιχνίδια ( και όχι μόνο…) αλλά τρελαίνεται και κυριολεκτικά όταν έχει ξεβρακωθεί ψυχικά απέναντί του κι ο Δίδυμος δεν τον παίρνει στα σοβαρά.

Με τον Αιγόκερω ο Δίδυμος συγγενεύει στο ζωδιακό. Όχι αλήθεια, ο Ερμής –  κυβερνήτης των Διδύμων – στην αρχαία μυθολογία ήταν ο πατέρας του Πάνα (Αιγόκερου).  Βλέπει λοιπόν ο Δίδυμος στον Αιγόκερω μια θλιμμένη μορφή, εγκλωβισμένη σε ένα πρότυπο σκέψης πολύ στενό, σοβαρό και θέλει να του δείξει μια άλλη πλευρά της ζωής την πιο ανέμελη. Τον ξεμυαλίζει και τον παρασέρνει σε πράγματα έξω από τα νερά του. Βέβαια αυτός είναι ο Δίδυμος, δεν θέλει να κάνει κακό σε κανέναν, αλλά του αρέσει να παίζει. Ο Αιγόκερως όμως αν παρασυρθεί και νιώσει ότι χάνει τις αξίες του, τον κώδικα δεοντολογίας και το αυστηρό του ύφος γίνεται έξαλλος. Ο Δίδυμος του βγάζει αυτή την εξωστρεφή, ερωτολαγνική φύση του Πάνα που έχει μέσα του ο Αιγόκερως κι αποκτά μια καρμική σχέση μαζί του. Όταν όμως ο Δίδυμος φύγει από το προσκήνιο τότε ο Αιγόκερως γίνεται…διάβολος!  Έπαιξες μαζί μου; Με άφησες να αφεθώ χαλαρός και να εκτεθώ; Να χαλάσω το κοινωνικό προφίλ μου; Θα μου το πληρώσεις!

Μα αυτός είναι ο Δίδυμος! Είναι ένα πλάσμα που έρχεται από τον Ταύρο και κουβαλάει μέσα στο DNA του την ανάγκη για να εκφράσει ερωτική, δημιουργική φύση γεμάτη όρεξη για ζωή, για δουλειά, για ερωτικό παιχνίδι και συγκινήσεις και θέλει να γίνει Καρκίνος, να πάρει δηλαδή όλο αυτό και να το διοχετεύσει σε ένα δημιουργικό συναίσθημα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που θα του διδάξει να αφουγκράζεται και την καρδιά του πέρα από το μυαλό του. Είναι ο Ρωμαίος στο έργο του Σαίξπηρ που η απόρριψη και ο ανεκπλήρωτος πόθος για την Ροζαλίνα τον οδηγεί στο να παρασυρθεί σε ένα νέο αντικείμενο του πόθου, την Ιουλιέτα.  Ένας αιώνιος έφηβος που επιθυμεί τον έρωτα για την ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες της. Πως μπορείς να κρατήσεις κακία ή θυμό σε ένα παιδί που μαθαίνει ακόμα τη ζωή;

Ο κάθε Δίδυμος είναι ξεχωριστός κι αποκτά διαφορετική προσωπικότητα που χρωματίζεται από τον δεκανό που βρίσκεται. 

Το πρώτο δεκαήμερο των Διδύμων κυβερνάται από τον Ερμή. Εδώ έχουμε τους κλασσικούς ανήσυχους Διδύμους που αγαπούν τη γνώση, το διάβασμα, την επικοινωνία, τα ταξίδια και τις αλλαγές και βαριούνται την μονοτονία και τη ρουτίνα. Ενδίδουν αρκετά στο κουτσομπολιό και στις λεπτομέρειες ενός θέματος αναλύοντάς το υπερβολικά. Είναι αυθόρμητοι κι αρκετά ευέλικτοι.

Το δεύτερο  δεκαήμερο των Διδύμων κυβερνάται από την Αφροδίτη. Ο τύπος Διδύμου αυτός είναι πιο ντελικάτος, με όμορφη καμαρωτή περπατησιά, ευγενής, ρομαντικός, αγαπά τις συζητήσεις περί σχέσεων και φέρεται σαν ιππότης στο ωραίο φύλο. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζεται  υπερβολικά αγχώδης με κρίσεις πανικού, ανήσυχα όνειρα και ενοχικός.

Το τρίτο δεκαήμερο των Διδύμων κυβερνάται από τον Κρόνο & Ουρανό. Οι Δίδυμοι αυτοί είναι εξαιρετικά ευφυής κι άλλοτε ίσως «τρελοί»! Δυσκολεύονται στη δέσμευση γιατί δεν αντέχουν να μπαίνουν σε στενά όρια κι έλεγχο, είναι πιο πιστοί και σταθεροί όμως εάν ξεπεράσουν αυτούς τους φόβους δέσμευσης. Επίσης αλτρουιστές, αγαπούν την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα όμως θα πρέπει να προσέξουν τον φανατισμό. Αν ο Ερμής έχει προχωρήσει στον Καρκίνο τότε είναι πιο ντροπαλοί και δεν ανοίγονται τόσο εύκολα.

 

10309257_10203643414463626_5852330191872149557_n

 

Η λαϊκή θυμοσοφία εκφράζει το ζώδιο των Διδύμων μέσα από διάφορες παροιμίες. Αναφέρω ενδεικτικά τις εξής:

  • Αλήθεια χωρίς ψέματα, φαΐ χωρίς αλάτι.

(Με λίγο ψέμα η ζωή αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον κάτι ξέρει ο Δίδυμος!)

  • Βούτα τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις.

(Οι Δίδυμοι βιάζονται στο λόγο, και να λένε συχνά ανοησίες).

  • Εγώ γελώ με 12 κι 13 μαζί μου.

(Συχνά ο Δίδυμος περιπαίζει τους άλλους αλλά αγνοεί αυτούς που περιπαίζουν εκείνον).

  • Του έξυπνου του ανθρώπου, ένα του λες και δέκα νιώθει.

(Ο Δίδυμος είναι το τσακάλι του ζωδιακού, μια φορά να του πεις κάτι το έπιασε).

  • Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης (Jack of all trades and master of no one).

(Ο Δίδυμος ξέρει να κάνει τα ΠΑΝΤΑ αλλά δεν καταπιάνεται σοβαρά με τίποτα).

  • Ήταν το αλεπού 100 και το αλεπουδάκι 101.

(Για τόλμα να παραβγείς στην πονηριά με Δίδυμο!)

  • Μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια.

(Ο Δίδυμος έχει δικό του ηθικό κώδικα όταν πρόκειται για μπαγαποντιά)

  • Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

(Η ευελιξία είναι η αρετή του Διδύμου).

  • Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι ή βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ.

(Ο Δίδυμος έχει ταλέντο να βρίσκει πάντα κάτι κοινό με κάποιον εν προκειμένω να επικοινωνήσει μαζί του).

Του: Δημήτρη Παναγιωτίδη

Αρέσει σε %d bloggers: