Ο Αιγόκερως στο ζωδιακό & ο πνευματικός πλούτος.

«Ο εγωισμός, να το είδος της αγάπης που δίκαια δυσφημίστηκε, γιατί δεν είναι η αγάπη προς τον εαυτό μας, μα ένα πάθος αχαλίνωτο απ’ τον εαυτό μας, πάθος ολέθριο που παρασέρνει τον φιλάργυρο προς το χρήμα του, κι όλους τους ανθρώπους προς το αντικείμενο των επιθυμιών τους.»
Αριστοτέλης


Αιγόκερως, ο δέκατος στη σειρά αστερισμός το ζωδιακού κύκλου όπου ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ της εξελικτικής του πορείας. Εγκαινιάζει μια νέα περίοδο του έτους  αυτή του χειμερινού ηλιοστασίου και την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Πρόκειται για την πιο σκοτεινή νύχτα του έτους και τη μακρύτερη σε διάρκεια νύχτα. Μέσα σε αυτή τη νύχτα η κοσμική μητέρα του σύμπαντος γεννά τον Υιό –  σωτήρα της φύσης –  Ήλιο.

Κυβερνήτης του Αιγόκερου ο ισχυρός  Τιτάνας και κυβερνήτης  του Χρόνου,  ο Κρόνος. Τόσο ο Κρόνος όσο κι ο Αιγόκερως έχουν θηλυκή ποιότητα και η φύση τους αντιπροσωπεύει αυτό που σε πολλές θρησκείες συναντάμε ως «Μεγάλη Μητέρα» ή «Μάνα Γη».  Πριν επεκταθώ στη φύση και τον χαρακτήρα το Αιγόκερου θα ήθελα να σταθώ στον κυβερνήτη του τον Κρόνο. Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε το μύθο σχετικά με τον μεγάλο Τιτάνα που κατάπινε τα παιδιά του γιατί είχε λάβει χρησμό που έλεγε πως ένα από τα παιδιά του θα τον σκοτώσει για να πάρει τη θέση του στην κυριαρχία του κόσμου. Έτσι λοιπόν ανάγκαζε τη σύντροφό  του Ρέα να του δίνει κάθε παιδί που γεννά για να το καταπίνει. Ο πατέρας του Κρόνου ο Ουρανός (ο σύγχρονος κυβερνήτης του Υδροχόου) έκανε ακριβώς το ίδιο ώσπου ο Κρόνος τον εκθρόνισε από την αρχηγία και τον ευνούχισε με τη βοήθεια της μητέρας του Γαίας (της μητέρας Γης) με ένα δρεπάνι που φτιάχτηκε από ένα ατσάλινο αδάμαντα (το μαύρο διαμάντι είναι η πέτρα του Αιγόκερου). Το δρεπάνι είναι σύμβολο του Κρόνου και θα το αναλύσουμε παρακάτω εννοιολογικά. Μέσα από αυτόν το μύθο βλέπουμε καθαρά το Κρόνιο σύμπλεγμα όπου επιθυμεί να κυριαρχήσει επάνω στην πατριαρχική εξουσία θέτοντας τα δικά του όρια. Πολλοί Αιγόκεροι ή και οι Υδροχόοι μιας και παραδοσιακά κυβερνιούνται από τον Κρόνο έχουν θέματα με την πατρική φιγούρα που είτε θαυμάζουν και θέλουν να φτάσουν και γι’ αυτό  επιζητούν αγωνιωδώς την αποδοχή τους, είτε τους απορρίπτουν ως αναχρονιστικούς και μέσα τους θέλουν να τους καθαιρέσουν ως ανδρικά πρότυπα για να νιώσουν οι ίδιοι ολοκληρωμένοι, ενήλικες άνδρες με δική τους ταυτότητα. Εάν ο Αιγόκερως ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα θα πετύχει ίσως και περισσότερο αλλά θα είναι δυστυχισμένος γιατί δε θα έχει βάλει μέσα το προσωπικό του στοιχείο που θα ορίζει την ταυτότητά του. Γι’ αυτό για έναν Αιγόκερω είναι πολύ σημαντικό από μικρή ηλικία να αφήνεται ελεύθερος στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Αν ο πατέρας τον πατρονάρει ή δε τον αποδεχθεί τότε ο Αιγόκερως ευνουχίζεται. Και για να σπάσει αυτά τα καταπιεστικά δεσμά πρέπει να «ευνουχίσει» τη πατρική φιγούρα μέσα του. Τα πρώτα χρήματα που βγάζει ο Αιγόκερως είναι και τα τυχερά του και ίσως τα έχει κρατήσει σαν φυλαχτό πιο ιερό κι από τη τυχερή δεκάρα του Σκρουτζ!  Είναι σύμβολο της αυτοεκτίμησης και ορόσημο για τη μελλοντική του εξέλιξη.

L1040317

Ο Κρόνος θα λέγαμε πως είναι η κοσμική μήτρα. Το πρωταρχικό θηλυκό στοιχείο του σύμπαντος που συνθέτει τη φύση. Σε αυτόν απευθύνεται το τρίπτυχο ζωή – θάνατος – αναγέννηση. Εδώ αποδίδονται μορφές που συσχετίζονται με τον Χρόνο όπως η Θεά Κάλι των Ινδών, ο Σίβα, η Ήρα, οι Μοίρες. Μοιάζει με την αράχνη που υφαίνει τον υπέροχο ιστό της. Ο ιστός είναι όλες οι πτυχές της ζωής, τα όμορφα, τα άσχημα τα καλά και τα κακά, οι χαρές και οι λύπες. Ένα χωροχρονικό συνεχές.

Τι σχέση έχει ο Κρόνος όμως με όλα αυτά;

Σύμφωνα με την εσωτερική φιλοσοφία και παράδοση που συναντάμε και μέσα στους μύθους, ο Κρόνος είναι η αρχή του Χρόνου στο διάστημα. Δηλαδή από τότε που μετράει χρόνια το σύμπαν ο Κρόνος υπάρχει ως ένας από τους αρχαιότερους πλανήτες που οι αρχαίοι ερευνητές τον τοποθετούσαν ως τα «όρια του σύμπαντος». Προϋπήρχε  πολύ πριν τη Δημιουργία κι αναφέρεται ως ο Μέγας Κτίστης αρχετυπικά. Άρα λοιπόν σε αυτόν αποδίδονται όλες οι μορφές, θεότητες και δυνάμεις που συσχετίζονται με το πεπρωμένο, τη μοίρα, το κάρμα, τη δημιουργία. Κι ότι αποκτά στη φυσική διάσταση μορφή και ύλη, νομοτελειακά και «πεθαίνει». Γι’ αυτό και ο Κρόνος έχει μια αρνητική χροιά στην πιο εκλαϊκευμένη του παρατήρηση ως ο Πλανήτης το Θανάτου. Μα είναι φυσικό όμως όταν η ψυχή παίρνει φυσική μορφή στη Γη, αφού ολοκληρώσει το πεπρωμένο της μετά αφήσει την υλική της υπόσταση και επιστρέφει πίσω. Αυτό που πεθαίνει είναι η σάρκα.

images

Κι αυτό είναι το σύμβολο του Κρόνου ως το δρεπάνι. Ο μεγάλος Θεριστής. Ο σταυρός της ύλης βρίσκεται επάνω και η ημισέληνος της ψυχής κάτω. Όταν μια ψυχή ενσαρκώνεται στο φυσικό κόσμο αφού πάρει τα μαθήματα που είναι να πάρει, εγκαταλείπει τον τετραδιάστατο κόσμο του «μάτριξ» της ύλης και γυρίζει πίσω στην κοσμική μήτρα. Για χρόνια ο Κρόνος είχε σκοτεινή κι αρνητική υπόσταση ως ο «κακοήθης» πλανήτης. Δεν είναι έτσι όμως, ο Κρόνος συμβολίζει το πεπρωμένο, το κάρμα δηλαδή τη στάση μας στη ζωή και το πώς με τις πράξεις μας και τις επιλογές μας θα καθορίσουμε τη μοίρα μας. Κι αυτό φαίνεται στην πρώτη επιστροφή του Κρόνου γύρω στα 28 μας χρόνια όταν επιστρέψει στη γενέθλια μοίρα κι εκεί έχουμε σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας.

stella-maris-20

Το όνομα της Παναγίας στα Εβραϊκά είναι Μαρία, Μάρα που σημαίνει πικρό. Στον Κρόνο αποδίδεται η πικρή μορφή της Παρθένου Μαρίας που κλαίει επάνω στον σταυρό τη στιγμή που ο γιος της ξεψυχά. Παραδίδει το φυσικό Του σώμα στο σταυρό, δηλαδή στον υλικό κόσμο ως σύμβολο θυσίας, και το θεϊκό του πνεύμα επιστρέφει πίσω στην πηγή. Το σύμβολο αυτό της Παναγίας και της σταύρωσης του Υιού της, μας δείχνει κάτι για τη φύση του Κρόνου που διδάσκει την ατραπό του πόνου ως μέσω λύτρωσης από τα δεινά της προσκόλλησης σε οτιδήποτε παραμένει στο υλικό πεδίο. Η αληθινή ουσία βρίσκεται στο πνεύμα, στην ψυχή και η προσκόλληση στην ηδονή της σάρκας ισούται με αιώνιο θάνατο. Άλλωστε το θανάσιμο αμάρτημα του Κρόνου είναι η πλεονεξία και η εξάρτηση στα υλικά αγαθά!

Ας επιστρέψουμε τώρα στον Αιγόκερω και τη σχέση που έχει με τον κυβερνήτη του τον Κρόνο.

Ένας Αιγόκερως εμφανίζεται σχεδόν πάντα πολύ σοβαρός, μετρημένος, πειθαρχημένος και βάζει αυστηρά όρια και κανόνες προκειμένου να αισθάνεται ασφαλής επάνω σε ένα πλάνο. Τα όρια που βάζει τον βοηθούν στο να διαμορφώσει έναν χαρακτήρα που θα  εξελιχθεί πνευματικά χωρίς να παρασύρεται από τα πάθη. Διαθέτει μια θλίψη στο βλέμμα του γιατί κατά βάθος αντιλαμβάνεται αυτή τη ματαιότητα της πρόσκαιρης ευχαρίστησης στα υλικά αγαθά από τα οποία όμως κι εξαρτάται.

Συνήθως δείχνει μεγαλύτερος για την ηλικία του και χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι τα σμιγμένα παχιά φρύδια του που του δίνουν μια αυστηρή όψη. Επειδή ο Αιγόκερως στο φυσικό σώμα κυβερνά το σκελετό και τα οστά αρκετοί Αιγόκεροι με καλές όψεις στον χάρτη τους έχουν γερό σκελετό. Πολλοί μάλιστα είναι αρκετά ψηλοί όπως και οι Υδροχόοι που κυβερνώνται κι  2 από τον Κρόνο-έναν πλανήτη Γίγαντα. Η ερωτική ζωή ενός Αιγόκερου θυμίζει πολύ το πρότυπο της Ήρας που προσπαθεί να θέσει όρια στον άστατο και πολυγαμικό σύντροφό της το Δία. Ο Αιγόκερως κάνει «κτήμα» του το πρόσωπο που συσχετίζεται ώστε να μπορεί να τον ελέγχει απόλυτα. Δεν έχει καιρό για χάσιμο γι’ αυτό και αν δεν υπάρχει απτή απόδειξη της αγάπης μέσα στη σχέση με μια πράξη αμοιβαίας «σύμβασης»δεν κάθεται. Θέλει να ξέρει από πριν το έργο κι αν στη πορεία βγάλεις μια πτυχή που δεν του αρέσει το παίρνει πολύ άσχημα.

Οι σχέσεις ενός Αιγόκερου με τον Κριό δεν είναι και η πιο εύκολη. Στο πρόσωπό του βλέπει ένα άτομο που παρασύρεται εύκολα με όσα τον προκαλούν και αντιδράει με επιθετική συμπεριφορά. Νιώθει άβολα δίπλα του αφού ο Κριός έχει μάθει να πηγαίνει κόντρα σε κάθε τι που του κλείνει τον δρόμο με «πρέπει» και «μη».  Αν θέλει κάτι ο Κριός θα  δράσει προς πάσα κατεύθυνση με το κεφάλι μπροστά. Ο Αιγόκερως δεν είναι τόσο θερμοκέφαλος χρειάζεται πλάνο, στρατηγική!  Στον Καρκίνο βλέπει μια πλευρά του ευάλωτη που επιζητεί  έντονα την αγάπη και τη φροντίδα ώστε να έχει ως πρότυπο, όμως οι συναισθηματισμοί για τον Αιγόκερω είναι ένα βάρος που δεν θέλει να κουβαλάει γιατί παρεκκλίνει από τη μοναχική πορεία του. Ο Καρκίνος θέλει επιβεβαίωση από τον Αιγόκερω (δηλαδή τον ανώτερο εαυτό του μιας και είναι καθρέφτης ο ενός του άλλου σε ένα χαμηλότερο/υψηλότερο τόξο).  Ο Αιγόκερως προσπαθεί να του διδάξει την συναισθηματική αυτάρκεια, την κοινωνική εξέλιξη, να φύγει από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού, του/της συντρόφου να αναζητήσει στη δουλειά και στο στίβο της ζωής την επιβεβαίωση και την αξία του, κι εκεί έρχεται η σύγκρουση. Στο Ζυγό ο Αιγόκερως αρχικά βλέπει μια όψη που του είναι πολύ οικεία, γιατί ο κυβερνήτης του Κρόνος έχει έξαρση σε αυτό το ζώδιο. Το αίσθημα της δικαιοσύνης, η ευγένεια η ευχάριστες χαλαρές συζητήσεις  είναι κοινά στοιχεία που έλκουν αυτά τα 2 ζώδια όμως για τον Αιγόκερω ο Ζυγός είναι πολύ επιφανειακός αφού ο ζήλος του επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα της Αφροδίτης – δηλαδή αισθητική , σχέσεις συντροφικές και γάμος ως στόχοι για  τη ζωή του. Για τον Αιγόκερω αυτά  είναι κανόνες σύμβασης ώστε να εξυπηρετούν κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα. Φυσικά θα έφτανε στο γάμο αφού παραμένει πιστός  στους  θεσμούς που επιτάσσει η κοινωνία και η οικογένεια αρκεί να υπάρχει κάποιο  απώτερο όφελος! Όπως για παράδειγμα  κοινή περιουσία, ή κάποιο άλλο προνόμιο μέσα στις κοινωνικές συμβάσεις. Η απλά θα έχει φτάσει σε μια ηλικία που πλέον δεν θα μπορεί να ζήσει μόνος του και χρειάζεται κάποιον/α να τον φροντίσει! Γι ‘ αυτό και παντρεύεται Καρκίνο.

Είναι αυτή όμως η πραγματική φύση του Αιγόκερου;

Η αλήθεια είναι πως όχι! Όλα  αυτά που προαναφέραμε ισχύουν μέχρι ο Αιγόκερως να αντιληφθεί τον πραγματικό του ρόλο στη φύση. Αυτή του Πάνα. Ναι αυτός είναι ο Αιγόκερως, ο αρχαίος Πριαπικός Σάτυρος. Μη παρεξηγηθώ δεν εννοώ πως είναι τόσο ζωώδης και ποταπός!  Απλά με τον ήλιο στο ζενίθ, δηλαδή στην κορυφή του ζωδιακού κύκλου φέρει στη φύση το στοιχείο της σεξουαλικής δράσης και του λίμπιντο. Γι’ αυτό άλλωστε και η δράση ενός Αιγόκερου είναι παρορμητική. Αυτό που θα βάλει στόχο θα το πετύχει πάση θυσία ο κόσμος να χαλάσει. Θα ματώσει, θα γδαρθεί, θα περάσει από 40 κύματα αλλά όταν θα κατακτήσει τη κορυφή θα αισθάνεται πληρότητα. Ο Άρης άλλωστε ως ένας πλανήτης του λιμπιντικού ενστίκτου βρίσκεται σε έξαρση στον Αιγόκερω και λειτουργεί ως ο πολιορκητικός κριός που σπάει κάθε εμπόδιο εν  προκειμένω να κατακτήσει έναν στόχο. Είναι η θέση που εκδηλώνει όλη τη δυναμική του Άρη στο να προάγει την παραγωγικότητα, την εργατικότητα, τα σημαντικά πράγματα που πάνε μπροστά την κοινωνία και τον άνθρωπο ως ατομική οντότητα, και φυσικά…. το σεξ ως μέσον αναπαραγωγής και δημιουργικής εξέλιξης.

image51

Όλες οι κερασφόρες θεότητες δείχνουν αυτή τη φαλλική σχέση του Άρη και του Αιγόκερου και ας μη ξεχνάμε φυσικά και το περίφημο Κέρας της Αμάλθειας που έθρεψε τον Δία. Ο Αιγόκερως λοιπόν έχει μια λιμπιντική, δημιουργική, σεξουαλική φύση που προτίθεται για γονιμοποίηση και υλοποίηση πραγμάτων στη φύση. Πόσο τον θαυμάζεις όταν λειτουργεί αυθόρμητα έξω από τα νερά του και δε φοράει το προσωπείο της κοινωνικής του θέσης!  Φλερτάρει, έχει απίστευτο χιούμορ και είναι τόσο, τόσο αρχοντικός.

Το χιούμορ ενός Αιγόκερου σπάει κόκκαλα! Φλεγματώδες, σαρκαστικό, κυνικό και πολύ καυστικό! Χαρακτηριστικοί Αιγόκεροι με καριέρα πάνω στη σάτιρα και το ιδιαίτερο  αντισυμβατικό χιούμορ ο Βρετανός ηθοποιός και καλλιτέχνης Ρόουαν Άτκινσον, o Έλληνας Λάκης Λαζόπουλος με ωροσκόπο Αιγόκερω και σε πιο σοβαρό επίπεδο με αρκετή γοητεία αλλά και στοιχεία πολιτικής σάτιρας σε μια μεταβατική περίοδο για την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, ή αείμνηστη  Τζένη Καρέζη που άφησε το στίγμα της μέσα από τη θεατρική παράσταση «το μεγάλο μας τσίρκο».  Μια παράσταση που σχολιάστηκε αρκετά εκείνη την εποχή για τα διάφορα πολιτικά μηνύματα που περνούσε. Ο Ήλιος στον Αιγόκερω πάντα περνάει ένα προσωπικό στίγμα της εκάστοτε εποχής μιας και λειτουργεί ως αντανάκλαση μιας ενέργειας ανώτερης από αυτή  των 3 κατώτερων πλανητών (Ερμή, Σελήνη, Αφροδίτη).  Η αρνητική πλευρά του Αιγόκερου φαίνεται κι από τη Σελήνη στο ζώδιο αυτό όπου το άτομο καταπιέζει τα βαθύτερα συναισθήματά του, το λίμπιντό του και σχεδόν πάντα υποκρύπτει μια σκληρή σχέση με τη μητέρα. Η Σελήνη στον Αιγόκερω θεωρεί το συναίσθημα εμπόδιο στη ζωή γιατί είναι ένας κόσμος που ο Αιγόκερως δεν αντέχει να βουλιάζει εκεί, είναι αρκετά ορθολογιστής. Stick to the plan! Είναι ο άνθρωπος που πιάνει τη πέτρα και τη στύβει αλλά δεν αντέχει τον συναισθηματικό πόνο και το δράμα.

Ο αποδυναμωμένος Δίας σε πτώση στον Αιγόκερω διδάσκει την αρετή της εγκράτειας βάζοντας φρένο στην υλιστική δράση του Αιγόκερου.  Η σοφία (Δίας) στις γήινες φιλοδοξίες της ύλης (Αιγόκερως) δυσκολεύει το άτομο να κατακτήσει επίγειους στόχους αφού ο Δίας λειτουργεί επεκτατικά, ολιστικά, ιδεαλιστικά και δεν χωράει σε ορθολογιστικά, τεχνοκρατικά καλούπια.  Επιζητεί το κέρδος για να εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες, όμως δεν είναι ο Δίας που μπορεί να είναι ευτυχισμένος γιατί όλα κρίνονται με βάση την υλιστική αξία. Έχω ακριβό κινητό ή ντύσιμο; Βγάζω αρκετά χρήματα για να με θαυμάζουν οι γύρω μου; Είμαι ανεξάρτητος; Αισθάνομαι αποδεκτός από το κοινωνικό σύνολο; Ερωτήσεις που θέτει αυτή η όψη στο άτομο εγκλωβίζοντάς το σε μια ματαιόδοξη φύση κόντρα σε αυτή του μποέμικου Δία.

Ποια είναι λοιπόν η αρετή που πρέπει να καλλιεργήσει ένας Αιγόκερως για να λάμψει;

Ο Αιγόκερως ως  παρορμητικό ζώδιο της Γης έχει πολύ καλή σχέση με την ύλη, τα χρήματα, τα αποκτήματα γενικότερα. Όταν χρησιμοποιεί αυτά ως μέσον χειραγώγησης για να ελέγχει πρόσωπα, καταστάσεις, να αποκτά εξουσία στα  χέρια του με απληστία ή να παίρνει υψηλές ευθύνες που δεν του αναλογούν στις  πλάτες του, τότε χάνει το παιχνίδι. Είναι από τη φύση του ένα πνευματικό ζώδιο που ο στόχος του είναι φεύγοντας από τον Τοξότη που έχει πάρει όλη τη φιλοσοφία και τη γνώση να διδάξει στην ανθρωπότητα τη γενναιοδωρία και προετοιμάζει το έδαφος για τον αδελφό του Υδροχόο που έρχεται μετά από εκείνον και μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης. Οι Αιγόκεροι όπως και οι Τοξότες γίνονται πολύ καλοί δάσκαλοι, σοφοί, γκουρού, ιερείς, γιατί κατέχουν τα κλειδιά για το πώς λειτουργεί η συμπαντική ευφυΐα. Αν κρατήσει αυτή τη γνώση για να τη χρησιμοποιήσει για υλικό κέρδος, χειραγώγηση, αυθυποβολή των κατώτερων διανοητικά ατόμων στο να εξαρτώνται από εκείνον, τότε πάει κόντρα στο πεπρωμένο του και θυμίζει τον διάβολο της εβραϊκής μυθολογίας που προσφέρει απόκρυφη γνώση σε αντάλλαγμα την πρόσκαιρη ηδονή. Εδώ ο Πάνας ταυτίζεται με τον Σετ, τον Διάβολο. Γιατί χρησιμοποιεί τις ορμές και τα ζωτικά ένστικτα ώστε να εγκλωβίσει τη συνείδηση στο ψέμα  της πλάνης των αισθήσεων, τον κόσμο της Μάγια. Η Αφροδίτη στον Αιγόκερω δίνει αξία στον έρωτα μόνο όταν υπάρχει κέρδος. Βγάζεις αρκετά χρήματα; Έχεις καλές προοπτικές καριέρας; Διαθέτεις κάποια ισχυρή θέση με αναγνωρισιμότητα και κοινωνικό στάτους; Αυτό τη διεγείρει!

Οι καρμικές σχέσεις του Αιγόκερου προκύπτουν με τους Διδύμους και τον Λέοντα. Στους μεν Διδύμους γιατί με τον Αιγόκερω έχουν ένα κοινό παρανομαστή, τον Ερμή που ήταν πατέρας του Πάνα κι ως κυβερνήτης των Διδύμων ξυπνάει αυτή την ερωτική, πονηρή και σκανδαλιάρικη πλευρά του Αιγόκερου που θυμίζει τον θεό Διόνυσο! Βάλε έναν Αιγόκερω κι έναν Δίδυμο να πιουν και θα δεις πως θα τους βρει το πρωί.  Ο Δίδυμος βέβαια έρχεται και φεύγει χωρίς να έχει σχέδιο, όραμα κι ο Αιγόκερως αισθάνεται απογυμνωμένος. Με τον Λέοντα υπάρχει μια διαρκής μάχη προβολής του εγώ. Ο Λέων ως ο «αρχηγός» του ζωδιακού βλέπει στον Αιγόκερω τη μορφή του ατόμου που θέλει να του σπάσει τον τσαμπουκά. Δυστυχώς θα τα βρει σκούρα με τον Αιγόκερω. Ωστόσο αυτή η σχέση κόντρας, θαυμασμού και γοητείας που ασκούν ο ένας τον άλλον με διάφορους τρόπους τους ελκύει αφάνταστα.  Ο γόης Λέων είναι ακριβώς αυτό που αναζητά ο Αιγόκερως. Έναν  άνθρωπο που θα μπορεί (ως ήλιος) να σταθεί αντάξια δίπλα του. Δεν αντέχει κάτι λιγότερο από το χρυσό! Να συμβιβαστεί με το χάλκινο; Ποτέ. Του Λέοντα φυσικά είναι βούτυρο στο ψωμί του να βρίσκεται δίπλα σε έναν άνθρωπο που θα του προσφέρει όλη τη χλιδή, την εξουσία και το πρεστίζ που απαιτεί. Φυσικά η σχέση τους κάποια στιγμή παίρνει την κατιούσα γιατί στον Αιγόκερω δεν αρέσει να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο χωρίς υψηλές φιλοδοξίες, ένα αιώνιο παιδί που αρνείται να μεγαλώσει και επιζητεί συνεχώς επιβεβαίωση, θαυμασμό, να του λέει σε όλα μπράβο και να τον ανέχεται. Τον στέλνει στο απέναντί του τον Καρκίνο που αυτό ακριβώς έχει ανάγκη να κάνει.

Ο Αιγόκερως λοιπόν κουβαλάει μέσα του όλη τη βιωματική πορεία του ήλιου από τα υπόλοιπα 9 ζώδια και μέσα από τον ίδιο δίνει τα φώτα στην ανθρωπότητα για να εξελιχθεί πνευματικά αφού πρώτα έχει κατακτήσει το υλικό κομμάτι μέσα από την προσφορά της εργασίας με μόχθο και φιλοπονία, την επαφή με τον ανώτερο εαυτό, την κατανόηση της Θεϊκής μας εκπόρευσης και την αρετή της προσφοράς και γενναιοδωρίας προς το σύνολο της ανθρωπότητας ώστε να προοδεύσει σύμφωνα με το συμπαντικό σχέδιο. Φυλάει τα μυστικά της ύπαρξης και του κυττάρου, της γέννησης και του θανάτου.  Άλλωστε ο μπαμπάς του ο Κρόνος είπαμε πως είναι ο μεγάλος Αρχιτέκτονας!

Κάθε Αιγόκερως χαρακτηρίζεται από τον δεκανό που γεννήθηκε.

Οι Αιγόκεροι του πρώτου δεκαημέρου είναι αρκετά παρορμητικοί, εργατικοί, μεθοδικοί, ξεκινάνε ένα όραμα με ενθουσιασμό όμως έχουν το κακό ελάττωμα να σηκώνουν πολλά βάρη ταυτόχρονα. Και δυστυχώς δε χωράνε 2 καρπούζια κάτω από μια μασχάλη! Είναι ικανοί για να βγάζουν αρκετά χρήματα τα οποία όμως σπαταλάνε κι εύκολα.

Οι Αιγόκεροι του δεύτερου δεκαημέρου γίνονται πολύ καλοί μάνατζερ, είναι πιο κοινωνικοί, δημοφιλείς, αναλαμβάνουν μεγάλα σχέδια και τα φέρνουν εις πέρας, αναρριχώνται γρήγορα σε μια επιχείρηση και μπαίνουν σε υψηλά πόστα. Ιδανικά επαγγέλματα η αρχιτεκτονική, το σχέδιο, η γραφιστική, το μάρκετινγκ.

Οι Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου αναλαμβάνουν πόστα διεύθυνσης, αποκτούν ισχυρές θέσεις η διασυνδέσεις με ανθρώπους με κύρος, κερδίζουν πολλά χρήματα τα οποία κι επενδύουν και γίνονται πολύ καλοί επιχειρηματίες, χρηματιστές, αλλά και τραπεζίτες. Εκτιμούν ιδιαίτερα το καλό φαγητό και ποτό και παίρνουν εύκολα βάρος. Συνήθως είναι άνθρωποι με πολύ υψηλό ανάστημα και γερή οδοντοστοιχία.

Η λαϊκή θυμοσοφία μέσα από το πρίσμα του Αιγόκερου:

 • Αν δεν βρέξεις παντελόνι, ψάρι δεν πιάνεις!

(Και στο λέει ένας Αιγόκερως που ξέρει καλά από θυσίες).

 • Κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

(Εξάλλου για ένα πρεστίζ ζει ο Αιγόκερως).

 • Όπου ανακατεύονται πολλές μαίες, στραβό βγαίνει το παιδί.

(Γι’ αυτό άσε τον Αιγόκερω να αποφασίσει ποιος θα κάνει τη δουλειά σωστά).

 • Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου.

(Οι Αιγόκεροι γίνονται οι καλύτεροι παππούδες!)

 • Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

( Ξέρει να επιβάλει την τάξη ο Αιγόκερως όταν πρέπει).

 • Δε μπορείς να μάθεις καινούρια κόλπα σε γέρικο σκυλί.

(Πόσο μάλλον σε έναν πεισματάρη Αιγόκερω που έχει δικές του συνήθειες!)

 • Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

(Παρομοίως με το παραπάνω, οι κακές συνήθειες του Αιγόκερου δύσκολα κόβονται!)

 • Όπως έστρωσες να κοιμηθείς!

(Εμ δεν παίζεις παιχνίδια με τον Αιγόκερω!)

 • Ο συγγενής είναι σαν το ψάρι, μετά την τρίτη ημέρα βρωμάει!

(Μετρημένες οι σχέσεις του Αιγόκερου με τα σόγια, μακριά κι αγαπημένοι).

 • Αφεντικά και δούλοι το ίδιο γενήκαμε ούλοι;

(Μάθε ποια είναι η θέση σου δίπλα σε έναν Αιγόκερω!)

 • Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη.

(Κι όσο για ζήλο δε λείπει στον Αιγόκερω!)

Του: Δημήτρη Παναγιωτίδη

Αρέσει σε %d bloggers: