Σκορπιός & πειρασμός.

«Το να γνωρίσεις την σκοτεινή σου πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την σκοτεινή πλευρά των άλλων.»

Καρλ Γιούνγκ

 


Βρίσκεσαι σε ένα μπαρ και πίνεις αμέριμνα  το ποτό σου. Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι πως το πρόσωπο απέναντί σου σ’ έχει καρφώσει με μια διαπεραστική ματιά που μοιάζει με ακτίνες Χ. Το βλέμμα σταθερό, τα φρύδια ελαφρώς σμιγμένα, που δεν το παίρνει από πάνω σου ούτε όταν συνομιλεί με το διπλανό του. Υπάρχει κάτι πολύ σαγηνευτικό επάνω του που δε μπορείς να το προσδιορίσεις. Αν είναι γυναίκα θα αλλάξει σταυροπόδι, αν είναι άνδρας θα σου γνέψει. Συγχαρητήρια, μόλις έπεσες στην παγίδα ενός Σκορπιού!

Ο Ήλιος πήρε όλη τη βιωματική πορεία από τον Κριό μέχρι την Παρθένο ώστε το άτομο να αποκτήσει μια ατομική ταυτότητα και συνείδηση. Να καλύψει τις βασικές  του ανάγκες επιβίωσης, να διδαχθεί το καλό και το κακό, να σπείρει τους καρπούς των κόπων του και να έχει τη διάκριση στο πώς να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τα εφόδια του στη φύση ώστε να εξελιχθεί. Από την Παρθένο και μετά ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος για τον άνθρωπο που αφορά τον εσωτερικό εαυτό του, τις βαθύτερες ανάγκες για συντροφικότητα, αυτοσυντήρηση, διαιώνιση του είδους. Πιο εργαλείο έδωσε η φύση στα πλάσματα για τον σκοπό αυτό; Το σεξ φυσικά.

Όχι τον έρωτα, το σεξ. Ο έρωτας είναι η αισθητική πλευρά του σεξ, η γεύση που θα του δώσουμε. Το σεξ είναι το εργαλείο της αναπαραγωγικής διαδικασίας και ο κάθε Σκορπιός, ο 8ος σε σειρά αστερισμός είναι αυτός που κατέχει μέσα του καλά τις έννοιες της διαιώνισης κι αναπαραγωγικής διαδικασίας. Το απέναντί του ο Ταύρος έχει μέσα του τον σπόρο και στον Σκορπιό ο σπόρος αυτός είναι που θα πέσει ώστε να φέρει τη γονιμοποίηση στη φύση. Γι’ αυτό και στο φυσικό σώμα ο Σκορπιός κυβερνά το αναπαραγωγικό σύστημα και τα όργανά του. Η περίοδος παραμονής του Ήλιου στον  Σκορπιό αντιστοιχεί στην εποχή του Φθινοπώρου. Το στοιχείο του Σκορπιού είναι το Ύδωρ όπως και του Καρκίνου και Ιχθύ με τους οποίους έχουν πολλά κοινά. Ο Καρκίνος είναι το ήρεμο νερό της λίμνης που επάνω του αντανακλάται το φως του φεγγαριού και ξυπνά ρομαντικά συναισθήματα, ο Ιχθύς  είναι ο απέραντος, γαλαζοπράσινος ωκεανός που η άβυσσος του κρύβει όλα τα ανεξερεύνητα  πλάσματα του νερού και ο Σκορπιός είναι το στάσιμο βρώμικο νερό ενός έλους ή βάλτου που επάνω του όμως φυτρώνουν πανέμορφα νούφαρα. Σε βαθύτερη εσωτερική ανάλυση υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία στην ανατολή που συσχετίζεται με τον λωτό όπου οι ρίζες του βρίσκονται στη λάσπη αλλά ο ανθός του ανοίγει προς τα πάνω κοιτάζοντας τον ουρανό και τον Ήλιο. Ο Σκορπιός από τη μέση και κάτω ανήκει στο σκοτάδι και τον βούρκο των απωθημένων και ασυνείδητων συναισθημάτων του, κι από τη μέση κι επάνω κοιτάζει τον Ήλιο ως πηγή αυτογνωσίας.

180bs3h47nd48jpg

Υπάρχουν 3 φάσεις που περνάει στη ζωή του ο Σκορπιός σύμφωνα με την αλχημιστική διαδικασία για την πνευματική του εξέλιξη.

Η πρώτη φάση που κάθε μα κάθε Σκορπιός θα βρεθεί στη ζωή του είναι το σκοτάδι, ο πόνος και η διασκόρπιση της ψυχής του. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από ένα έντονο σοκ. Όπως και ένα μωρό Σκορπιός έχει απότομο, έντονο, σπαρακτικό κλάμα τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο ή υποφέρει από πόνους κολικών, στοματίτιδα ή άλλες πιθανές παθήσεις κατά τη βρεφική ηλικία και η υπερβολική του ευαισθησία του δημιουργεί τον αρχέγονο φόβο του θανάτου και της ανάγκης για επιβίωση με όπλο του το κλάμα. Κλαίει γοερά με δύναμη όταν πεινάει για να δείξει ότι έχει ανάγκη για επιβίωση. Το ίδιο σοκ το αισθάνεται μετά από μια ερωτική απογοήτευση ή αποτυχία και πραγματικά δεν υπάρχει κύτταρο στο σώμα του που να μην αισθάνεται πόνο. Ο πόνος είναι το μονοπάτι του Σκορπιού στη φύση. Μέσα από τον πόνο διδάσκει τη λύτρωση ως αφύπνιση της συνείδησης.

Η δεύτερη φάση είναι μια υπέροχη αλχημιστική διαδικασία γνωστή ως «η σκοτεινή νύχτα της ψυχής». Είναι η στιγμή που αισθάνεται πως τα πάντα έχουν τελειώσει. «Ο Θεός πέθανε, τον έχουμε σκοτώσει» που λέει και ο Νίτσε. Τίποτα πλέον δεν έχει νόημα και τίποτα δε δουλεύει με βάση τα όσα το άτομο είχε μάθει στη ζωή. Τότε αποκτά αληθινή αυτογνωσία για το τι πραγματικά είναι «αλήθεια», ποια φιλοσοφία έχει ουσιαστικό νόημα σε μια ρεαλιστική αντιμετώπιση της ζωής που καταλύει τα ψέματα και τις αυταπάτες. Ετοιμάζει εδώ το έδαφος για το επόμενο αστερισμό τον Τοξότη. Ξυπνά λοιπόν σαν από κόμμα και συνειδητοποιεί τους δαίμονες που έκανε τόσο καιρό  παρέα. Είναι οι φοβίες του; Οι νευρώσεις και τα απωθημένα του; Τα καταπιεσμένα λιμπιντικά  ένστικτα που δεν έβρισκαν αποδοχή και ικανοποίηση;

Κι αυτή είναι η τρίτη φάση του Σκορπιού, η μεταμόρφωσή του σε Αετό που αφήνει τη γη και με αυτοπεποίθηση πετά προς τον ουρανό. Έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της αυτογνωσίας του. Ο Αετός  είναι ένα Ουράνιο έμβλημα νίκης και κατάκτησης του πνευματικού αγώνα και το φίδι συμβολίζει τις χθόνιες, σκοτεινές ανεξερεύνητες πτυχές του Εγώ. Η μάχη λοιπόν μεταξύ Αετού και Φιδιού (2 εναλλακτικές όψεις του Σκορπιού) αντικατοπτρίζουν το πέρασμα από το σκοτάδι των ασυνείδητων συναισθηματικών προσκολλήσεων και φοβιών, προς το φως και τον Ανώτερο Εαυτό. Ο Ουρανός άλλωστε έχει έξαρση στον Σκορπιό!

Πολύ συναίσθημα όμως  ο Σκορπιός! Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αναφέραμε πριν για την εποχή του Ήλιου στο ζώδιο του Σκορπιού που είναι το Φθινόπωρο. Την εποχή αυτή η συνείδηση έχει προσπεράσει πλέον τις φυσικές, ζωτικές ανάγκες και στρέφεται στις εσωτερικές. Το Φθινόπωρο είναι η εποχή που λέμε συνήθως τα κεφάλια μέσα! Εννοούμε δηλαδή πως πρέπει να αναζητήσουμε το «είναι» μας στις εσωτερικές ανάγκες συντροφικότητας, κοινωνικών μας σχέσεων, στη γνώση και την αλληλεπίδραση με το σύνολο. Και μέσα από την αναζήτηση της συντροφικότητας και της σχέσης να αναπτύξεις μια υγιής ζωή που θα τη μοιραστείς με έναν άλλον άνθρωπο με σκοπό τη δημιουργία. Άλλωστε και στη φύση ακόμα το Φθινόπωρο πέφτουν τα φύλλα, σαπίζουν, και γίνονται το λίπασμα που θα διαφυλάξει μέσα στο χώμα ένα γόνιμο έδαφος ώστε να συντηρηθεί ο σπόρος που φυλάσσεται εκεί κι αργότερα πάλι με τον Ήλιο στον Ταύρο (το απέναντι του Σκορπιού) να ζωντανέψει, να ανθίσει. Ο Ήλιος  στο Ζυγό προσφέρεται για τη συντροφικότητα και την σύγκριση του εαυτού μας με τον εαυτό ενός άλλου και στον Σκορπιό βάζει το συναίσθημα στη σχέση για να έλθει η ένωση. Αλλά μια ένωση μέσα από την κατάργηση της εγωϊκής συμπεριφοράς, γι’ αυτό κι ο Σκορπιός στη σχέση όπως και ο Ζυγός επιθυμεί να δεθεί ως ένα με το σύντροφο.
jack_o___lantern_by_tekila918-d5hwcidΟι Αρχαίες γιορτές του Φθινοπώρου ταυτίζονται με το τρίπτυχο ζωή, θάνατος, αναγέννηση, όπως το αγγλοσαξονικό Χάλογουιν, ή αλλιώς γιορτή των μήλων ή των νεκρών. Λέγεται πως όταν ο Ήλιος είναι στον Σκορπιό (περίπου εκεί στις 30 Νοέμβρη) το πέπλο που διαχωρίσει τον κόσμο των νεκρών – ή αλλιώς η άλλη διάσταση- είναι πολύ λεπτό και είναι χαρακτηριστικό αυτό μέσα από τη γιορτή αυτή με τις κολοκύθες φαναράκια που έχουν οραματιστεί οι Δυτικοί ως πονηρά πνεύματα που στοιχειώνουν στα φθινοπωρινά φρούτα για να τρομάξουν τους χωρικούς. Κατάλοιπα μιας μεσαιωνικής περιόδου σκοταδισμού που η ψυχή ένιωθε έναν ασυνείδητο φόβο αλλά και δέος απέναντι στην άλλη πλευρά του αστρικού, αόρατου πεδίου. Το Φθινόπωρο λοιπόν η συνείδηση στρέφεται εσωτερικά σε ένα άγχος συναισθηματικής αναζήτησης του Σκορπιού να επιβιώσει και να θριαμβεύσει απέναντι στο θάνατο. Κάθε τι που γεννιέται στη φύση νομοτελειακά θα πεθάνει άρα το εργαλείο ενός Σκορπιού στο προσωπικό του οπλοστάσιο ως μέσον κυριαρχίας κι εξασφάλισης της ύπαρξής του μέσα στη φύση είναι το σεξ και το συναίσθημα που έχει ανάγκη για να εκφραστεί.

Ας αναλύσουμε μερικούς μυθολογικούς συσχετισμούς σε μια προσπάθεια κατανόησης αυτού του μυστηριώδους αστερισμού.

Καταρχάς θα σας πάω πίσω στο προπατορικό αμάρτημα και την ιστορία του Αδάμ, της Εύας και του θανάσιμου αμφιλεγόμενου Ερπετού…

Ο Αδάμ και η Εύα που συμβολίζουν το πρωτόπλαστο αρχετυπικά ζευγάρι με νοητική αντίληψη αλλά ΟΧΙ σεξουαλική αφύπνιση, ζούσε στον παράδεισο (το αστρικό πεδίο) σε μια αγνή, αιθερική συνειδησιακή κατάσταση. Ο απαγορευμένος καρπός με τη μορφή του μήλου συμβολίζει μια όψη του Θεού μέσα από τον Άρη (παραδοσιακό κυβερνήτη του Σκορπιού) ο οποίος επιβάλλει τη δικαιοσύνη και είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων του σύμπαντος ώστε να υπάρχει τάξη. Μέσα στην απέραντη σοφία του θεού το σχέδιο αρχικά ήταν ο άνθρωπος να αποκτήσει και συνείδηση του Δημιουργού εκτός από το να αποτελεί Δημιούργημα αλλά με ορθό και συνειδητό τρόπο έκφρασης κι όχι ζωικό. Έτσι λοιπόν επιτρέπει στον Σκορπιό με τη μορφή Ερπετού να δοκιμάσει τον άνθρωπο στην υπακοή αλλά και την αρετή της εγκράτειας. Θα μπορέσει το μοντέλο «άνθρωπος» στη φύση να ξεπεράσει τα ζωικά του ένστικτα ώστε να εξελιχθεί πνευματικά;

Το φίδι ουσιαστικά είπε μια μεγάλη αλήθεια που αποκάλυψε στον πρωταρχικό άνθρωπο! «Αν φάτε από τον απαγορευμένο καρπό θα ανοίξουν τα μάτια σας, θα αποκτήσετε αυτογνωσία και θα γίνετε κι εσείς Θεοί». Πόσο μεγάλο το δέλεαρ και πόση μεγάλη παγίδα έκρυβε μέσα του αυτό. Γιατί το να αποκτάς τη συνείδηση ενός Δημιουργού σημαίνει ότι ξεπέφτεις σε μια κατάσταση από αιθερική σε υλική. Ένα παιδί δεν έχει μέσα του την ντροπή όταν είναι γυμνό. Βρίσκεται σε μια άλλη συνειδησιακή κατάσταση σε σχέση με έναν ενήλικα. Πότε καταλαβαίνει ότι ντρέπεται να εμφανιστεί γυμνό απέναντι στο γονιό ή το αδερφάκι του; Όταν αρχίζει να εκδηλώνει σεξουαλική επιθυμία, όταν έχουν σχηματοποιηθεί πλήρως τα γεννητικά του όργανα κι έχει ορμές. Όπως ακριβώς η ανώτατη συμπαντική διάνοια που αποκαλούμε «θεό» εκδηλώθηκε από έναν αρχικό σπινθήρα έκρηξης από το άπειρο σύμπαν σε διάφορα στάδια εξέλιξης κατεβαίνοντας επίπεδα στο κοσμικό βασίλειο μέχρι τη γη κι αποκτώντας  υλική υπόσταση, έτσι κι ο άνθρωπος θα έπρεπε να πάψει να υπάρχει ως μια αγνή μορφή αθώας κι αιθερικής υπόστασης ενέργεια και να αποκτήσει ενσαρκωμένη ζωή ενός Δημιουργού που θα ζει, γεννά, πεθαίνει επιστρέφοντας πάλι πίσω στη δεξαμενή της ζωής απ’όπου και προήλθε.

V0034417 A serpent/woman coils around the tree of life which stands b Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org A serpent/woman coils around the tree of life which stands between Adam and Eve. Engraving by J.T. Richomme, 1814, after Raphaël. 1814 By: Raphaelafter: Joseph Théodore RichommePublished: 1814 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Αυτό δείχνει κι ο κυβερνήτης του Σκορπιού ο Πλούτωνας. Το σύμβολο του Πλούτωνα έχει στη κορυφή του τον κύκλο της αθάνατης, αιώνιας μορφής ύπαρξης και ζωής που αποκτά ψυχή μέσα από την ημισέληνο και παίρνει σάρκα κι οστά στο σταυρό της ύλης και της Γης. Και το αντίστροφο! Αποχωρίζεται την ύλη περνώντας στην αιθερική πλευρά της Ημισελήνου κι επιστρέφει στη δεξαμενή της ζωής μέσα από έναν μετασχηματισμό της ύπαρξής της. Αυτό το ταξίδι είναι η αέναη κίνηση της  φύσης, ζωή, θάνατος, αναγέννηση. Ο Αδάμ έμαθε γι’ αυτό όταν άγγιξε την απαγορευμένη γνώση κι έτσι θυσιάστηκε η αιθερική του φύση από το αστρικό πεδίο που βρισκόταν (τη λήθη δηλαδή) στο φυσικό πεδίο του «μάτριξ» που βρίσκεται ο άνθρωπος μέχρι και σήμερα.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προσκόλληση στην ευχαρίστηση που προκαλεί η επιθυμία του υλικού σώματος, απεκδυόμενο την εγκράτεια και χειρίζεται το μέσον αναπαραγωγικής διαδικασίας με λαγνεία όπου οδηγεί σε μια στειρότητα της ψυχής. Η Άρεια πλευρά του Θεού τιμώρησε τον άνθρωπο για την ανυπακοή και τη δίψα του για λαγνεία. Η λαγνεία κακώς για εμένα περιορίζεται στη σεξουαλική αμαρτία. Λαγνεία σημαίνει τυφλή υποταγή στην διακαή επιθυμία της σάρκας για να ικανοποιήσει το οποιοδήποτε συναίσθημα, βίτσιο και τις φιλοδοξίες ενός ανθρώπου στερούμενος την πειθαρχία. Κι αυτό είναι και το θανάσιμο αμάρτημα του Σκορπιού αλλά και η αρετή του! Ο Άρης διδάσκει στον Σκορπιό τη διαδικασία αυτογνωσίας μέσα από τη λαγνεία, τα πάθη, την παράδοση στη σάρκα. Αφήνει τον άνθρωπο να παίξει με το βρώμικο εφόσον του είναι ευχάριστο αρκεί να μάθει πού μπαίνει η διαχωριστική γραμμή ώστε να καλλιεργήσει την εγκράτεια στις ορμές και στα πάθη του για έναν δημιουργικό σκοπό όπως ο έρωτας. Ο έρωτας πάει το σεξ ένα βήμα παραπάνω από τη σωματική επαφή και την ηδονή. Τα άτομα με λαγνεία στερούνται τον έρωτα ως έκφραση της ψυχής. Αυτή είναι και η σκοτεινή πλευρά της Αφροδίτης στον Σκορπιό. Η παράδοση στο πάθος και το χάσιμο στην απόλαυση. Η πλευρά της Αφροδίτης που συνδέεται με την φιληδονία, την πορνεία και την εκμετάλλευση του σεξ ως μέσο επιβίωσης και χειραγώγησης. Η πλάνη και το ξελόγιασμα της Αφροδίτης στον Σκορπιό έχουν ως στόχο να παγιδεύσουν το άτομο στα πάθη και τις επιθυμίες. Μοιάζει με την αράχνη που υφαίνει έναν διάφανο, διακριτικό ιστό περιμένοντας το θύμα που θα πέσει επάνω από απροσεξία.

Ο Σκορπιός λοιπόν είναι το ζώδιο του πειρασμού και της τιμωρίας. Έσφαλες και πρέπει να πληρώσεις. Ο πειρασμός είναι το μέσο δοκιμασίας της συνείδησης για το πόσο το άτομο είναι στο σωστό μονοπάτι λύτρωσης από τον πόνο και η τιμωρία χρειάζεται για να υπάρχει ισορροπία.  «Όσο περισσότερο βουλιάζεις στα πάθη σου» λέει ο Σκορπιός «τόσο θα μπλέκεις στις σκοτεινές πτυχές του παραμορφωτικού καθρέφτη του εαυτού σου, τους δαίμονες που ο ίδιος έχεις δημιουργήσει κι έχουν μορφές όπως μίσος, φθόνος, λύπη, μιζέρια, σεξουαλικές διαστροφές λόγο λανθασμένης έκφρασης του λίμπιντο». Πρέπει λοιπόν να πάθεις για να μάθεις, και θα μάθεις πολλά  από τον Σκορπιό. Η λίστα συνεχίζεται όσα ήταν και τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Το τέρας που έστειλε η Ήρα να αντιμετωπίσει ο Ηρακλής στον άθλο του ώστε να του δείξει από ποιες νευρώσεις πρέπει να αποκοπεί για να βρει λύτρωση χτυπώντας το θηρίο στη ρίζα του. Ένας άλλος μύθος που αποτελεί τη βάση ενός Σκορπιού. Κι αυτή η πλευρά  που βγάζει στον Σκορπιό τα απωθημένα του συναισθήματα, τους φόβους του και αυτά που καλείται αλλά αρνείται να αντιμετωπίσει είναι η πτώση της Σελήνης στον Σκορπιό.

Τα άτομα με Σελήνη στον Σκορπιό έχουν φοβερό χάρισμα να βλέπουν τη σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπου, τον Δαίμονά του γιατί μέσα τους έχουν γνωρίσει τον δικό τους. Πονάει πολύ η Σελήνη στον Σκορπιό γιατί δυσκολεύεται να απαγκιστρωθεί από τα πάθη που οδηγούν σε μια σχεδόν σαδομαζοχιστική τάση. Γι’ αυτό και κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται ιδιαίτερα κυνικοί, ωμοί, να έλκονται από τη βαναυσότητα ή τις σκηνές τρόμου. Ηδονίζεται με τον πόνο και την καταστροφολογία η Σελήνη στον Σκορπιό. Γιατί θέλει να σπάσει τον παραμορφωτικό καθρέφτη που αντανακλά πίσω τα κόμπλεξ, τα κατάλοιπα, τις φοβίες αλλά όσο ο Ηρακλής θα κόβει κεφάλια τόσο θα βγαίνουν άλλα δέκα. Μόνο ο Ουράνιος χειρούργος ο Άρης θα πιάσει τη Λερναία Ύδρα από το λαιμό και θα την συνθλίψει. Έτσι πρέπει να πράξει κι ένας Σκορπιός. Άλλωστε η δύναμη που κρύβει μέσα του είναι απεριόριστη, σχεδόν τρομακτική που ούτε κι ο ίδιος γνωρίζει. Ο Σκορπιός έχει τη θέληση και τη δύναμη να ξεπεράσει δυσκολίες και εμπόδια στη ζωή του πολύ περισσότερο από τον Λέοντα, απλά δυσκολεύεται όσο ταυτίζεται με τα συναισθήματά και τις εμμονές του. Είναι πεισματάρης, κολλημένος στο δικό του τρόπο σκέψης και μοιάζει με μια φωτιά που καταναλώνει τον ίδιο της τον εαυτό μέχρι να σβήσει.

Διαθέτει μια ισχυρή διαίσθηση ο Σκορπιός λόγο των ενστίκτων του για επιβίωση γι’ αυτό και γίνονται πολύ καλοί επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, χειρούργοι, οδοντίατροι, αλλά και μέντιουμ, αποκρυφιστές. Γιατί έχουν γερά νεύρα και σκληρή αντοχή εκεί που τα υπόλοιπα ζώδια λυγίζουν. Διαθέτει επίσης άριστη ψυχολογική ικανότητα γιατί σε διαβάζει από μέσα προς τα έξω και είναι ο μόνος που δε θα σε παρεξηγήσει για ότι πιο διεστραμμένο θα του πεις γιατί ξέρει καλά πως είναι να ταλαιπωρείται η ψυχή από νευρώσεις και ψυχολογικούς λαβυρίνθους. Κι ακριβώς επειδή ξέρει πως ο περισσότερος κόσμος βλέπει τη ζωή επιφανειακά και πεζά δεν ανοίγεται εύκολα συναισθηματικά και φοβάται να δεθεί γιατί αυτά που έχει να σου προσφέρει πρέπει να μπορείς να τα εκτιμήσεις. Το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» βγήκε για τους Σκορπιούς αφού πρώτα πέρασαν το στάδιο της συντροφικότητας από το Ζυγό.

Αυτό που χρειάζεται ο Σκορπιός για να εξελιχθεί σωστά και να προετοιμάσει το έδαφος για τον Τοξότη είναι να κάνει ειρήνη με τους προσωπικούς του «δαίμονες».  Να κατανοήσει τη Σκιά του και να μη την πολεμήσει με ανάθεμα αλλά με κατανόηση και μια αλχημιστική διαδικασία αυτογνωσίας να δώσει τη φιλοσοφία της γνώση στους ανθρώπους στο πως μπορούν να βρουν φως από τα σκοτάδια του μυαλού τους. Η πιο σκοτεινή ώρα είναι πριν την αυγή και για να λυτρωθεί ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να πεθάνει μέσα του ό,τι είναι άχρηστο. Ο θάνατος για τον Σκορπιό είναι μια εμπειρία μεταμόρφωσης κι όχι τέλους. Πως θα αποκτήσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή αν πρώτα δεν επιτρέψεις να πεθάνει ο παλιός σου εαυτός; Ρωτάει ο Σκορπιός.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα διασήμων Σκορπιών η Ινδικής καταγωγής πολιτικός Ίντιρα Γκάντι, ο νέγρος πάστορας του δόγματος των «Βαπτιστών» Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στον οποίο και  απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών και η Αμερικανίδα πολιτικός Χίλαρι Κλίντον η οποία υπήρξε η πρώτη κυρία του Αρκάνσας για μια 12 ετία. Ισχυρές πολιτικές φυσιογνωμίες και οι 3, με τους 2 πρώτους να δολοφονήθηκαν. Στην ελληνική τηλεόραση χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη, μια γυναίκα με σαγηνευτικό χαρακτήρα και πολυτάραχο βίο στη show biz που απασχόλησε ιδιαίτερα τα media μέσα από τη σχέση, το γάμο και το διαζύγιο με τον πρώην διευθυντή της Κριό, Γιάννη Λάτσιο όπου και η σχέση τους υπήρξε ιδιαίτερα καρμική και θορυβώδης.

Τα καρμικά του μαθήματα ο Σκορπιός τα παίρνει από τον Δίδυμο και τον Κριό. Άλλωστε ο Σκορπιός είναι μια οκτάβα ανώτερη από αυτή του Κριού κι έχουν τον ίδιο κυβερνήτη παραδοσιακά τον Άρη. Δε φοβάται τα ρίσκα ο Κριός, είναι ενθουσιώδης, παρορμητικός κι αυτό το ζηλεύει ο Σκορπιός, το ερωτεύεται. Δε μπορεί την έκθεση ο ίδιος και προτιμά να δρα στο σκοτάδι ή μετά από καλά οργανωμένο σχέδιο. Ο Κριός πάλι ότι έχει να το πει θα το πει με ευθύτητα κι αμεσότητα δεν μαζεύει απωθημένα μέσα του και κοιμάται ήρεμος τα βράδια. Φυσικά τα βρίσκει σκούρα ο Κριός με τον Σκορπιό γιατί τρομάζει με την  παγερότητά του που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία  για να χτυπήσει όταν θα είναι σε θέση ισχύος. Όχι αυτά τα πράγματα για τον Κριό είναι δυσνόητα και δείχνουν εκδικητικότητα. Ο Δίδυμος πάλι έχει την καλύτερη ερωτική χημεία αλλά κι επικοινωνία με τον Σκορπιό. Μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα επιχειρηματικά, αισθηματικά όμως υπάρχει μια βασική έλλειψη εμπιστοσύνης. Νερό ο Σκορπιός,  αέρας ο Δίδυμος είναι δύσκολη χημεία καθώς εύκολα παρασύρει τον Σκορπιό σε λάθη και ριψοκίνδυνες επιλογές. Το κοφτερό μυαλό του Διδύμου εξιτάρει τον Σκορπιό αλλά δεν του δίνει πολλά περιθώρια για να παίξει τα εγκεφαλικά του παιχνίδια γιατί ο Δίδυμος έχει πάρει πτυχίο στο ΙΕΚ «χειριστικότητα».  Βέβαια το σίγουρο είναι οι ατέλειωτες συζητήσεις και τα μυστικά που μπορούν να μοιραστούν ο ένας με τον άλλον ώστε να βρουν μια χημεία στην επικοινωνία τους συν τους πειραματισμούς  και τις περιπέτειες που τους υπόσχεται ο συνδυασμός.

Ο Ταύρος διδάσκει στον καταπιεσμένο συναισθηματικά Σκορπιό πώς να χαλαρώνει και να αφήνεται στον αισθησιασμό και το παιχνίδι του έρωτα χωρίς να «σφίγγεται» ή να αμύνεται απέναντι στο εγώ του. Ο μαγνητισμός αυτών των δύο είναι έντονος κι αποτελεί το αρχέγονο δίπολο του Άρη – Αφροδίτης, άνδρας – γυναίκα. Μια γυναίκα Ταύρος θα δώσει στον Σκορπιό το έδαφος που χρειάζεται για να εκτονωθεί συναισθηματικά, να ξεσπάσει σε ένα πρόσωπο που θα μπορεί να έχει την υπομονή να τον ακούσει, να τον νιώσει. Το ίδιο μπορεί να του προσφέρει κι ο Καρκίνος που η χημεία τους είναι βαθιά συναισθηματική, συμπονετική αλλά έχουν και οι δύο το μειονέκτημα της ανάγκης για «γάντζωμα» που δεν δίνουν τα περιθώρια χώρου ο ένας στον άλλον. Πνίγονται και οι δύο σε μια λίμνη συναισθημάτων. Με τον  Ιχθύ είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα γιατί ο Σκορπιός είναι ο μόνος που μπορεί να καταλάβει το χαοτικό τρόπο σκέψης του αφηρημένου Ιχθύ και να του δώσει ένα πιο τεχνοκρατικό πεδίο έκφρασης και λογικής. Δεν περνάνε οι μυθομανίες , τα ψέματα και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί γιατί ο Σκορπιός έχει εφεύρει πρώτος αυτό το παιχνίδι πριν τον Ιχθύ. Η Παρθένος κι ο Σκορπιός αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο και πόλο έλξης γιατί πάλι ο Ερμής εδώ όπως και στους Διδύμους δίνει ένα πνευματικό, λογικό περιθώριο στον Σκορπιό ώστε να υπάρξει η διάκριση, η υπομονή και κοινή προσπάθεια σε μια σχέση ώστε να οδηγήσει σε κάτι σταθερό. Κανένας από τους δύο δεν θα βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα με ενθουσιασμό ή παράφορο πάθος αλλά μια ισορροπημένη σχέση με απενοχοποιημένο σεξ. Στον Αιγόκερω ο Σκορπιός βλέπει ένα πρόσωπο που τον βοηθά να θέσει σε εφαρμογή τις φιλοδοξίες του επαγγελματικά και μαζί πετυχαίνουν πολλά ειδικά σε μια επιχείρηση ή ένα project δουλειάς γιατί έχουν και οι δύο άριστη εκτελεστική ικανότητα. Σέβονται πολύ ο ένας τον άλλον αρκεί βέβαια να μη προσπαθήσει να πάρει τη θέση του ενός με του άλλου με παιχνίδια εξουσίας.

Εξαιρετικά δύσκολη η σχέση του Σκορπιού με τον Λέοντα και τον Υδροχόο. Το πείσμα και των δύο έρχεται σε σύγκρουση με τον Σκορπιό  κι ο εγωισμός τους πλήττει έντονα. Ο καυχησιάρης Λέων που θέλει να προβάλλεται μέσα σε μια σχέση με αυτά που προσφέρει απαιτώντας σχεδόν την εκδήλωση αγάπης και θαυμασμού ή αποδοχής από τον Σκορπιό που λειτουργεί σαν μπαρούτι στη σχέση. Ο εκκεντρικός Υδροχόος εξιτάρει όπως και με τον Δίδυμο τη φαντασία του Σκορπιού αλλά ενοχλείται με την υπερβολικά ανεξάρτητη κι ανεκτική φύση του. Όχι δεν θα πρέπει να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα, από πού κι ως που; Για τον Υδροχόο ο Σκορπιός είναι πολύ ανταγωνιστικός, σκληρός με τους  ανθρώπους  και την κριτική του, πολύ υπερευαίσθητος και κρυμμένος κάτω από τον μανδύα της κοινωνικής ή της επαγγελματικής του θέσης χρησιμοποιώντας τους άλλους ως εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του. Ο Υδροχόος θέλει  διαφάνεια κινήσεων ενώ ο Σκορπιός λειτουργεί πάντα στο παρασκήνιο με δική του ατζέντα κάτι που τον ενοχλεί φυσικά.

Τι διδάσκει λοιπόν ο Ήλιος στην εξελικτική του πορεία μέσα από τον Σκορπιό;

death1

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την έννοια του πόνου και του θανάτου ως μεταμορφωτικά στάδια της συνείδησης και  στο να ανανεωθούμε και να αλλάξουμε ριζικά πέρα από την παθητικότητα και την προσκόληση στα πάθη μας. Κάποτε ένας φιλόσοφος είδε έναν σκορπιό σε ένα ποτάμι να πνίγεται. Τον έπιασε με τα χέρια του και τον οδήγησε στην όχθη όμως ο σκορπιός τον τσίμπησε. Το ρεύμα παρέσυρε και πάλι τον Σκορπιό στο ποτάμι και τον ξανάπιασε με τα χέρια οδηγώντας τον στην όχθη. Βλέποντας την εικόνα ένας περαστικός τον ρώτησε: – Μα καλά τρελός είσαι; Κάθεσαι και σώζεις τον σκορπιό ενώ σε τσιμπάει; Κι εκείνος του αποκρίθηκε: -Είναι στη φύση του να τσιμπάει όταν αισθάνεται φόβο κι απειλή, είναι στη δική μου φύση όμως να τον σώζω.

Είναι λοιπόν χρέος μας να κατανοήσουμε πότε ο πόνος πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια αλχημική διαδικασία όπου η ψυχή παίρνει το μάθημα που χρειάζεται αφήνοντας την προσκόλληση στο αντικείμενο που προκαλεί τον πόνο κι ανοίγοντας την καρδιά στη ζωή. Να βάλουμε ένα τέλος εκεί που πρέπει και να μη συντηρούμε μια κατάσταση που κακοφορμίζει στη ζωή μας. Έτσι ανοίγει κι ο δρόμος προς την ελπίδα, που είναι η ατραπός του Τοξότη.

Κάθε Σκορπιός είναι χαρακτηριστικός και περιγράφεται μέσα από τον δεκανό που κυβερνά:

Οι Σκορπιοί του πρώτου δεκαημέρου πληγώνονται πολύ εύκολα, είναι σοβαροί, μυστηριώδεις, παθητικοί αλλά και δυνατοί στο να ξεπερνούν εμπόδια και δυσκολίες. Έχουν ατσάλινη θέληση και τους ταιριάζουν ριψοκίνδυνα ή σκληρά επαγγέλματα σε δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Οι Σκορπιοί του δεύτερου δεκαημέρου είναι περισσότερο ρομαντικοί, αισθησιακοί, συντροφικοί, τους ταιριάζουν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, το τραγούδι, ο χορός αλλά χρειάζονται προσοχή στο αλκοόλ και τις καταχρήσεις. Η ονειροπόληση και η νοσταλγία των παλιών ημερών τους συγκινεί ιδιαίτερα. Αγαπούν τα παιδιά.

Οι Σκορπιοί του τρίτου δεκαημέρου είναι περισσότερο ζηλιάρηδες και κτητικοί, έχουν πιο έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα και εξιδανικεύουν πιο εύκολα. Πολλές φορές μπλέκουν σε άσχημες καταστάσεις που τους  οδηγούν σε αυταπάτες και λάθη. Έχουν εξαιρετικά έντονη συναισθηματική ευφυΐα και άμεση επαφή με το υποσυνείδητό τους. Επαγγέλματα που τους ταιριάζουν σχετίζονται με τη μεταφυσική, την ψυχολογία, την ιατρική αλλά και τις επιστήμες  βιολογίας και γενετικής.

Η λαϊκή θυμοσοφία εκφράζει τους Σκορπιούς μέσα από τις παροιμίες:

  • Να σε κάψω Γιάννη να αλείψω λάδι!

(Συγχωρεί αφού πρώτα σε τιμωρήσει ο Σκορπιός για να μάθεις πως είναι όταν προκαλείς  πόνο στους άλλους).

  • Η εκδίκηση είναι ένα  πιάτο που σερβίρεται κρύο.

(Εκδίκηση το λες εσύ βέβαια ο  Σκορπιός το λέει δικαιοσύνη).

  • Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

(Περίμενε και θα έρθει και σένα η ώρα σου λέει ο Σκορπιός).

  • Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί.

(Απέφυγε στον πληγωμένο Σκορπιό να θυμίζεις πράγματα και καταστάσεις!)

  • Αν δεν κουνήσει η σκύλα την ουρά της, ο σκύλος δεν ζυγώνει κοντά της!

(Μη τα ρίχνουμε όλα στο σεξ απίλ του Σκορπιού…)

  • Έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

(Δε φταίει ο  Σκορπιός αν τον προκαλείς με τη στάση σου.)

  • Όποιος σπέρνει κεραυνούς, θερίζει θύελλες.

(Ο Σκορπιός είναι γεννημένος τιμωρός του σύμπαντος!)

  • Ξύστηκε στην γκλίτσα του τσομπάνη.

(Κι αν ο τσομπάνης είναι και Σκορπιός…)

Του: Δημήτρη Παναγιωτίδη

Αρέσει σε %d bloggers: