Υδροχόος – ο φέρων το Ύδωρ της Συνειδητότητας – κι ο ρόλος του στο Ζωδιακό.

“Αν δώσεις ένα ψάρι σ’ έναν άνθρωπο θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ’ όλη του τη ζωή. Αν τα σχέδιά σου είναι για ένα χρόνο σπείρε σπόρους. Αν είναι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν είναι για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό. Σπέρνοντας μία φορά σπόρους, σοδιάζεις μια φορά. Φυτεύοντας ένα δέντρο, σοδιάζεις δέκα φορές. Μορφώνοντας το λαό, σοδιάζεις εκατό φορές.”

Κουάνγκ Τσέου, 4ος-3ος αι. π.Χ., Κίνα.

Θυμάσαι στο σχολείο εκείνο το ψηλό παιδί που καθόταν στο διπλανό θρανίο; Λέω για εκείνο το δημοφιλές αλλά μοναχικό, που απέφευγε να μιλάει για τον πατέρα του. Με το ιδιαίτερο στυλ στο ντύσιμό του, η ψυχή της παρέας και με το δυνατό γέλιο του τράνταζε όλη την τάξη. Εκείνο που όλοι το θαύμαζαν για το δυνατό μυαλό του, ή ζήλευαν για το ότι ήταν πιο προχωρημένο από τους υπόλοιπους και έμοιαζε περισσότερο με ενήλικο άνδρα παρά με έφηβο. Αυτόν, που με τις αταξίες ή την αντισυμβατική συμπεριφορά του προβλημάτιζε τους καθηγητές κι έδειρε εκείνον τον νταή που σε πείραζε. Αυτός είναι ο Υδροχόος!

Σε μια κρύα νύχτα του χειμώνα, αρκετά απομακρυσμένος ο Ήλιος από τη Γη συνάντησε τον αστερισμό του Υδροχόου. Η φύση έδωσε μια υπόσχεση στον άνθρωπο ότι θα τα καταφέρει να επιβιώσει μετά το τέλος του καλοκαιριού στον σκληρό, παγερό χειμώναώστε η γη να ξεκουραστεί από την καρποφορία και να διαφυλάξει τον σπόρο μέσα της, άθικτο και προστατευμένο μέχρι την ημέρα που θα ξαναζωντανέψει. Αυτή η ευχή λοιπόν έγινε πραγματικότητα στον αστερισμό του Υδροχόουδίνοντας την ελπίδα ότι θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη της ζωής όσο το ζωοδόχο ηλιακό φως που γεννήθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δυνατό. Η φύση έχει προικίσει Υδροχόο με αυτή την αρετή του αλτρουισμού για να μπορεί ο κόσμος να πραγματοποιεί τα όνειρά του, να έχει δικαίωμα να ελπίζει για το αύριο και να μοιράσει παντού αυτή την κοσμική γνώση. Τη γνώση για την

ελπίδα της ανθρωπότητας ότι όσο απομακρυσμένος και να είναι ο ήλιος από τη γη, ή όσο σκοτεινά κι αν δείχνουν στη ζωή σου τα πράγματα τώρα και βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ένα αμυδρό φως που σιγά σιγά θα μεγαλώνει αρκεί να διατηρείς την ελπίδα ζωντανή. Αυτή είναι και η ατραπός του Υδροχόου στη φύση. Να χρησιμοποιήσει η ανθρωπότητα αυτή την πύρινη φλόγα που λέγεται Συνείδησηόπως την παρέλαβε (ή έκλεψε από τον Ήφαιστο συγκεκριμένα) κι ο Προμηθέας. Την ίδια φλόγα που αργότερα εμφανίστηκε με τη μορφή της φλόγας της Πεντηκοστής στα κεφάλια των μαθητών του Χριστού. Επειδή όμως ο Προμηθέας βιάστηκε να δώσει αυτή τη γνώση στον άνθρωπο κι αυτός έκανε κατάχρηση της ευφυίας του απέκτησε αλαζονεία.

 

 

Αν και το όνομά του παραπέμπει σε κάτι υδάτινο, το στοιχείο του Υδροχόου είναι ο αέρας.

Το σύμβολο του Υδροχόου είναι δύο παράλληλες κυματιστές γραμμές. Αυτές οι γραμμές σε διάφορους πολιτισμούς παραλληλίζονται ως υδάτινα κύματασυμβολίζοντας το νερό που χύνεται από την υδρία του Υδροχόου. Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι βέβαια είναι γιατί ο ερχομός του για κάποιους πολιτισμούς στην αρχαιότητα συσχετίστηκε με την εποχή των βροχών. Επίσηςέχει συσχετιστεί με ιστορικές πλημμύρες. Στην Αρχαία Αίγυπτο ήταν η ιερή εποχή όπου φούσκωνε και πλημμύριζε ο Νείλος θρέφοντας τη χώρα. Ακόμα και το ίδιο το σύμπλεγμα των αστεριών του μοιάζει με έναν άνθρωπο (ή άγγελο για άλλους) που κρατά μια υδρία.

Υπάρχει βέβαια και η σύγχρονη ερμηνεία που λέει ότι οι γραμμές αυτές αναπαριστούν ηλεκτρικά ρεύματα της ατμόσφαιρας παρόμοια με αυτά που συναντάμε στο φορτίο ηλεκτρισμένων ατόμων. Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια συνάντηση ή σε μια παρέα με έναν Υδροχόο; Παρατηρήσατε πως η ατμόσφαιρα μετά από λίγη ώρα γίνεται “ηλεκτρισμένη”; Ο Υδροχόος έχει ταλέντο σε αυτό μιας και κάτι στην αύρα του, στο λόγο του, λειτουργεί σαν ρεύμα που σε διαπερνά. Κυβερνά τα νεύρα, τους νευροδιαβιβαστές, τις φλέβες και γενικά είναι ένα κανάλι στο ανθρώπινο σώμα επικοινωνίας των διαφόρων οργάνων με τον εγκέφαλο και την επίφυση. Οι πληροφορίες που λαμβάνει ένας Υδροχόος μέσω των νευρώνων του εγκεφάλου του και τις σχέσεις που αναπτύσσουν αυτοί με τη συνείδησή του είναι αυτό που εμείς οι υπόλοιποι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε και μας φαίνεται εκκεντρικός, παράξενος, διαφορετικός. Ναι σε αυτό θυμίζει κάτι από τον Δίδυμοαλλά σου το εκπέμπει σε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια!

Ευάλωτο σημείο στο σώμα έχει τους αστραγάλους που μπορεί να τραυματίσει κυρίως λόγω του μεγάλου φορτίου (είτε φυσικούείτε ψυχικού) που κουβαλάει στις πλάτες του. Όπως τον πρόγονό του Άτλαντα,αρχηγό των Τιτανιδών (παιδιά των Τιτάνων) που του επιβλήθηκε να κουβαλά στους ώμους του τον Ουρανό (σύγχρονο κυβερνήτη του Υδροχόου)επειδή θεωρούσε ότι είχε τεράστια δύναμη και επιδεξιότητα. Ένας Υδροχόος νομίζει ότι μπορεί να επωμιστεί τα πάντα, να σηκώσει βάρη στους ώμους του ή να προβάλλει μπροστά μια τεράστια ασπίδα σαν μορφή άμυνας απέναντι σε οτιδήποτε αισθάνεται ως απειλή του αδύναμου Εγώ τουκυρίως όταν αυτό απειλείται από κάποια συναισθηματική πίεση.

Ο Ήλιος είναι αδύναμος στον Υδροχόο κι αυτό του δημιουργεί προβλήματα στο Εγώ του.

Όπως περιγράψαμε και στο αντιδιαμετρικό του τον Λέοντα, ο κυβερνήτης του Ήλιος εκφράζει την ατομικότητα του εγώ που είναι ισχυρό, επιβάλλεται, έχει έναν κυρίαρχο χαρακτήρα. Πώς λοιπόν στην καρδιά του χειμώνα το αδύναμο ηλιακό φως να δώσει στον Υδροχόο τέτοια χαρακτηριστικά; Γι’ αυτό λοιπόν μέσα από τον αστερισμό αυτό διδασκόμαστε πώς το ατομικό εγώ γίνεται συλλογικό κι εκφράζει τον ανθρωπισμό, γίνεται η συλλογική ιδέα που υποστηρίζει τις ανάγκες του κόσμου για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Σε αυτό μοιάζει με ένα άλλο αέρινο ζώδιο που κι εκεί ο Ήλιος σε εξορία λειτουργεί έξω από τον ατομικισμό στοχεύοντας στο “εμείς” δηλαδή τον Ζυγό. Υδροχόος και Ζυγός με κοινό παρανομαστή τον Κρόνο (ο μεν σε κυριαρχία παραδοσιακά κι ο δε Ζυγός σε έξαρση) λειτουργεί ως ο άξονας θεμελίωσης της βασικής δομής μιας κοινωνίας που είναι η ομάδα. Γιατί κακά τα ψέμματα ο κοινωνικός ιστός που δομεί τον πυρήνα της δημοκρατίας καταρρέει όταν αφήνεται στα χέρια του ενός που λειτουργεί ατομικά, μοναρχικά. Τόσο ο Υδροχόος όσο κι ο Ζυγός ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει αν παραδώσεις την εξουσία για πολύ καιρό σε έναν μονάρχη με Ηλιακή ταυτότητα. (Βλέπε σχετικό άρθρο της σχέσης Ήλιου-Λέοντα στο ζωδιακό).

Ο Υδροχόος είναι το σύμβολο της φιλίας γι’ αυτό και είσαι ευλογημένος αν έχεις φίλους Υδροχόους γιατί ο αλτρουισμός τους είναι δεδομένος. Μη γελιέσαι όμως, υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτό το φωτεινό χαμόγελο και τη φιλική διάθεση. Μια άμυνα που προβάλλεται με ψυχρότητα, και συναισθηματική αποστασιοποίηση απέναντι στη δυσκολία του Υδροχόου να εκφραστεί συναισθηματικά. Θέλει να βλέπει όλο τον κόσμο αγαπημένο, μονοιασμένο αλλά παράλληλα να μην εξαρτάσαι η γαντζώνεσαι επάνω του. Έχει απεκδύσει από πάνω του τον συναισθηματισμό του καρμικού του ζωδίου Καρκίνου και τις Σεληνιακές, ετερόφωτες προβολές του. Δεν το κάνει από κακία ή αναισθησία όπως μπορεί να νομίζεις αλλά γιατί φοβάται για το μέλλον μιας ανθρωπότητας που βασίζει την ευτυχία της πάνω σε προσωπικές προβολές του Εγώ. Θα σε πάρει από το χέρι όταν όλο το σύμπαν θα σε έχει φτύσει, θα σε πάει σε ένα μέρος μαγικό, ρομαντικό κι όταν ποια θα πατάς στα πόδια σου και θα νιώθεις αυτοπεποίθηση ο Υδροχόος θα την κάνει. Είναι σταθερός σε κάθε του σχέση, φιλία, έρωτα αλλά τον τρομάζουν οι συναισθηματισμοί γιατί έχει δει πού οδηγεί τους ανθρώπους η εξάρτηση από τα πάθη τους. Πόνοι, δάκρυα, απόγνωση, σχέσεις με ατζέντα και παιχνίδια εξουσίας, χειριστικότητας…όλα αυτά τα απεχθάνεται. Γιατί να μη μπορείς να είσαι σε μια σχέση φίλος και σύντροφος; να είσαι απλά ο εαυτός σου χωρίς να πρέπει να οικειοποιηθείς μια περσόνα; Αυθόρμητα, ειλικρινά κι όχι να πρέπει να έχεις αποστηθίσει βιβλία οδηγιών για το πώς να τυλίξεις έναν άνδρα ή για το πώς να ρίξεις μια γυναίκα στο κρεβάτι από το πρώτο ραντεβού. Κλασσικό παράδειγμα μιας τέλειας Υδροχοϊκής σχέσης ήταν αυτή στην ταινία “friends with benefits”με πρωταγωνιστές τον Υδροχόο Justin Timberlake και την Λιονταρίνα Mila Kunis που καθρέπτιζε αυτό ακριβώς που θέλει ο Υδροχόος.

Ο Υδροχόος είναι ζώδιο με διπλό κυβερνήτη, τον Κρόνο & Ουρανό.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει αναφορά για τον Κρόνο ως κυβερνήτη του Αιγόκερου και τον μύθο πίσω από αυτόν ως τον Τιτάνα που κατάπινε τα παιδιά τουεπειδή αισθανόταν απειλή για την κυριαρχία του στο σύμπαν λόγο του χρησμού που έλεγε ότι ένα από αυτά (ο Δίας εν προκειμένω ο οποίος δεν είναι παρά η ενσάρκωση της ψυχής επάνω στην ύλη), θα τον καθαίρεε για να πάρει την εξουσία. Ακριβώς όπως είχε κάνει κι ο ίδιος στον πατέρα του Ουρανό (σύγχρονο κυβερνήτη του Υδροχόου). Ουρανός και Υδροχόος ουσιαστικά είναι μια άλλη όψη του Κρόνου κι Αιγόκερου. Η διαφορά τους είναι ότι ο ένας θεμελιώνει, χτίζει κι οργανώνει ενώ ο άλλος ανατρέπει, συγκρούεται και καταστρέφει. Όχι από μίσος αλλά γιατί ξέρει ότι ο Κρόνος από τη φύση του είναι συντηρητικός, μένει στα στενά πλαίσια που έχει χτίσει και – όταν πια αυτά έχουν παλιώσει – χρειάζεται ένα χέρι να τα ξηλώσει, ώστε να φέρει το καινούριο. Ο Ουρανός είναι ένας αντιεξουσιαστής αλλά και καινοτόμος. Η φύση του Ουρανού συσχετίζεται με ανακαλύψεις, ριζοσπαστικές αλλαγές, επαναστάσεις, όμως η αλήθεια είναι πως ο Ουρανός απλά φέρει στο προσκήνιο ένα ξεχασμένο γεγονός από το μακρύ παρελθόν στο απώτερο μέλλον.

Για παράδειγμαέστω ότι έχουμε δύο ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει μεταξύ τους μια διασύνδεση μεταξύ τους, αλλά λόγωσυνθηκών χάθηκαν. Επειδή όμως κι δύο βαθιά μέσα τους επιθυμούν υποσυνείδητα να ξαναβρεθούν, κάποια στιγμή απροσδόκητα θα πέσουν ο ένας στον άλλον και θα θεωρηθεί μια τυχαία συνάντηση από το πουθενά. Στην ουσία όμως ήταν αποτέλεσμα ενός γεγονότος που τους τράβηξε και τους δύο λόγο της βαθιάς υποσυνείδητης ανάγκης τους να επανασυνδεθούν. Παρόμοια παραδείγματα συναντάμε και σε επιστημονικές ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και συσχετίστηκαν με την ανακάλυψη του Ουρανού. Όμως ουσιαστικά ο Ουρανός απλά έφερε στο προσκήνιο μια ιδέα που απλώς προϋπήρχε αλλά δεν είχε αποδειχθεί η θεωρία για το πώς ακριβώς λειτουργεί. (Ηλεκτρισμός, θεωρία της σχετικότητας κλπ).

Όσο αναφορά την επαναστατική φύση του Ουρανού ας θυμηθούμε πως την εποχή που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, μια συνωμοτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της  Ρωσίας από τρεις Έλληνες εμπόρους με σκοπό την προετοιμασία μιας ελληνικής επανάστασης. Δυστυχώς η απόπειρα του κινήματος τότε δεν ήταν επιτυχημένη (Ουρανός σε πτώση στον Ταύρο), όμως από το 1815 και μετά κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εύνοια των παραδοσιακών ελληνορθόδοξων στρωμάτων κι εν τέλη το 1821 να ξεσπάσει η ελληνική επανάσταση (Ουρανός στον Αιγόκερω) που κράτησε 10 χρόνια. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Αν κοιτάξουμε το ωροσκόπιο της Ελλάδας με βάση αυτή την ημερομηνία θα διαπιστώσουμε ότι Ήλιος κι Ουρανός βρίσκονται στον Υδροχόο. Η Ελλάδα είναι Υδροχόος με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται! Ως Έλληνεςήμασταν και θα είμαστε πρωτοπόροι, εμπνευσμένοι, επαναστάτες, δίνουμε τα φώτα του πολιτισμού και σε περιόδους κρίσης όσο μακριά κι αν είμαστε ο ένας με τον άλλον γινόμαστε μια γροθιά απέναντι σε κάθε απειλή.

Όπως ήδη κάποιοι θα γνωρίζουν η ύπαρξη του Ουρανού επιβεβαιώθηκε ως πλανήτης από τον Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ στις 13 Μαρτίου του 1781 ενώ ήδη βρισκόταν ανάδρομος στο ζώδιο των Διδύμων. Το σύμβολο του Ουρανού πάρθηκε από το αρχικό γράμμα του Herschel (H), αλλά πίσω από αυτό υπάρχει και μια εσωτερική έννοια που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ουρανός, σύμπαν & κοσμογονία.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Ουρανός υπήρξε ο πανίερος, πανίσχυρος και γηραιότερος των Αρχαίων Θεών και στοιχείων της φύσης αντιπροσωπεύοντας το ουράνιο στερέωμα. Μητέρα και σύζυγός του (χωρίς γονιμοποίηση) ήταν η Γαία. Μαζί έκαναν παιδιά όπως τους Τιτάνες, τους Κύκλωπες κι άλλους γίγαντες με πολλά κεφάλια και χέρια. Επειδή ο Ουρανός αντιπροσώπευε μια άχρονη, άναρχη μορφή στο σύμπαν, δεν επιθυμούσε να υπάρξει εκδηλωμένη μορφή ζωής άλλη εκτός από αυτόν κι έριχνε τα παιδιά του στα Τάρταρα. Η Γαία από το θυμό της ξέσπασε και ανέβλυσε ατσάλινο αδάμαντα όπου δίνοντάς τον στο γιο της Κρόνο (τον Χρόνο δηλαδή) αυτός κατασκεύασε ένα δρεπάνι (το σύμβολο αυτό το αναλύσαμε στο άρθρο του Αιγόκερου) και το χρησιμοποίησε για να τον καθαιρέσει κόβοντας τα γεννητικά του όργανα και παίρνοντας την εξουσία του σύμπαντος. Κι έτσι “γεννήθηκε” ο χώρος κι ο χρόνος στο σύμπαν μέσα από το Χάος και την ανυπαρξία (τη φυλακή των ταρτάρων/το κενό). Από το σπέρμα του Ουρανού που χύθηκε στη θάλασσα γεννήθηκε η θεά του έρωτα και της αγάπης, Αφροδίτη. Κατά τον Δαρβίνο και τη θεωρία εξέλιξης των ειδών, η ζωή ξεπήδησε από το νερό όπου σχηματίστηκε η πρώτη μορφή ύπαρξης. Η Αφροδίτη αναπαριστά τη συγκινησιακή πλευρά της φύσης όπου το ιερό σπέρμα της Ουράνιας – θεϊκής εκπόρευσης φέρει σε εκδήλωση τη ζωή στη γη μέσω της σεξουαλικής ένωσης.

Το αλχημιστικό σύμβολο του Ουρανού αναπαριστά κάτι από την ερμαφρόδιτη φύση της ψυχής. Ο σταυρός της ύλης ακουμπά επάνω στον κύκλο της ζωής. Παραπλεύρως υπάρχουν τα 2 ημικύκλια της ψυχής, τη διττή φύση δηλαδή που έχει η ψυχή με τους 2 πόλουςαρσενικό & θηλυκό. Στο αναλυτικό σύστημα ψυχολογίας & ψυχοθεραπείας συναντάμε δύο σημαντικές αρχετυπικές μορφές του ασυνειδήτου, το άνιμους που είναι το αρσενικό κομμάτι της ψυχής και το άνιμα που είναι το θηλυκό. Αυτά τα δύο μέρη της ψυχής λειτουργούν αντισταθμιστικά σε ένα άτομο ώστε το ένα να εκδηλώνεται πάντα στο συνειδητό και το άλλο πάντα στο ασυνείδητο. Στους άνδρες το άνιμους είναι η περσόνα δηλαδή ο εαυτός.

Η αρσενική φύση που εκδηλώνει τη δράση, κίνηση, θετικό τρόπο έκφρασης του άνδρα να διεκδικήσει αυτό που του ορίζει ασυνείδητα η άνιμά του δηλαδή το θηλυκό, παθητικό, μέρος της ψυχής του. Γι’ αυτό και οι άνδρες όταν πληγώνονται, πληγώνονται βαθιά, πονάνε περισσότερο και ο ευαίσθητος ψυχισμός τους είναι ευάλωτος μπροστά στον πόνο, όμως λόγω της δυναμικής φύσης του άνιμούς τουςαυτό δεν εκδηλώνεται στο συνειδητό γι’ αυτό και κρατάνε μια σοβαρή, σκληρή περσόνα προστατεύοντας έτσι τον ψυχισμό τους σαν μια πανοπλία. Συνήθως στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός αγοριού ή άνιμα παίρνει χαρακτηριστικά της μορφής της μητέρας. Έτσι ένας άνδρας συνήθως αναζητά για σύντροφό του μια γυναίκα που φέρει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της μαμάς του.

Το αντίθετο συμβαίνει στη γυναίκα. Η άνιμα είναι ο εαυτός της. Είναι από τη φύση της πιο ευαίσθητη, τρυφερή, δεκτική σε ερεθίσματα αλλά η ψυχή της δηλαδή το άνιμους η ασυνείδητη, πατρική φιγούρα είναι σκληρή, ανθεκτική απέναντι στον ψυχικό πόνο και ξεπερνάει πιο εύκολα τις καταστάσεις. Στην περίπτωση της ομοφυλοφιλίας/αμφιφιλοφιλίας ή του διαφυλετικού ατόμου, δεν υπάρχει ξεκάθαρη σχέση του ρόλου που θα επιλέξει η ψυχή να κρατήσει ως εκδηλωμένου ή ανεκδήλωτου εαυτού γιατί συνυπάρχει κι εναλλάσσεται σχεδόν κάθε φορά, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί ή να εκπαιδευτεί ανάλογα τα κοινωνικά στερεότυπα, το οικογενειακό περιβάλλον ή άλλους παράγοντες.

Kι εδώ ερχόμαστε τώρα στον Υδροχόο που από τη φύση του έχει αποδομήσει τέτοια κοινωνικά στερεότυπα βασισμένα σε φυλετικές διακρίσεις. Δεν εννοώ φυσικά ότι δεν εκφράζει το εκδηλωμένο σεξουαλικό του φύλο, αλλά δεν ταυτίζει επάνω σε αυτό μισογυνιστικές έννοιες διχαστικού χαρακτήρα όπου ο άνδρας είναι το ισχυρό φύλο και η γυναίκα το ασθενές. Αν έτυχε να συζητήσετε ποτέ με έναν Υδροχόο, όσο λάτρης και να είναι του γυναικείου φύλου ποτέ δε θα εκφραστεί για μια γυναίκα ως κατώτερη ή να απευθυνθεί σε αυτήν υποτιμητικά. Ακριβώς επειδή αγαπά τη γυναίκα μέσα του όπως τη μητέρα που τον γέννησε, σέβεται και δεν κολλάει σε μικροαστικά κόμπλεξ που συνδέονται με φυλετικούς διαχωρισμούς. Είναι ο τύπος ανθρώπου που θα υπερασπιστεί τα φεμινιστικά ή ακόμα και ομοφυλοφιλικά δικαιώματα εις χάριν της ελεύθερης έκφρασης της σεξουαλικότητας αφού ξέρει ότι η ψυχή δεν αποτελείται από ένα και μοναδικό φύλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαφυλετική Τζένη Χειλουδάκη, πρώην μοντέλο, Ιχθείς με Ερμή, Αφροδίτη στον Υδροχόο και σε τρίγωνο Αφροδίτης με Ουρανό που είχε κάνει μεγάλο θόρυβο στα ΜΜΕ γράφοντας το περίφημο βιβλίο “Οι άγγελοι δεν έχουν φύλο” προκαλώντας την κοινή γνώμη.

Η Αφροδίτη στον Υδροχόο λειτουργεί απρόσωπα, αποστασιοποιημένη συναισθηματικά από τον έρωτα και τον βιώνει πνευματικά, ανθρωπιστικά. Γι’ αυτό και πολλές φορές σε σκληρές όψεις της με Ουρανό μπορεί να δείξει τάσεις ομοφυλοφιλίας ή αμφιφυλοφιλίας. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο σαρκικό κομμάτι αλλά το ψυχικό. Αγαπά κι ερωτεύεται την ψυχή, το πνεύμα. Στην ταινία «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες» ο Αιγόκερως Μελ Γκίμπσον καλείται να παίξει τον ρόλο ενός φαλλοκράτη, εργένη όπου μια μέρα ανακαλύπτει ότι μπορεί να ακούει στο μυαλό του τις φωνές των γυναικών. Εκμεταλλευόμενος αυτό το χάρισμα στη δουλειά του ως διαφημιστής, ξεκινάει να μπαίνει στο πετσί των γυναικών με διάφορους τρόπους (φορώντας τα ρούχα τους, βάζοντας κραγιόν, μεικ απ κλπ). Η Αφροδίτη του – επίσης στον Υδροχόο – μας έδειξε μια άλλη πλευρά του ηθοποιού κόντρα σε ό,τι τον είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν!

Στη μυθολογία ο Υδροχόος συμβόλιζε μια θεϊκή μορφή του κάλλους της νιότης μέσα από το πρόσωπο του Γανυμήδη και της Ήβης. Ο Δίας γοητευμένος από τη νεανική ομορφιά του Γανυμήδη μεταμορφώθηκε σε αετό (σύμβολο του Ουρανού αλλά και του Σκορπιού που θα αναλύσουμε παρακάτω), τον άρπαξε και τον τοποθέτησε στον Όλυμπο δίνοντάς του αθανασία και έζησε εκεί αιώνια ως οινοχόος των Θεών. Η Ήβη ήταν επίσης η “γκαρσόνα” του Ολύμπου, κόρη του Δία και της Ήρας και σύζυγος του Ηρακλή όταν αυτός έγινε θεός στον Όλυμπο και συσχετίστηκε το όνομά της με την εφηβεία. Και τα δύο αυτά πρόσωπα ως σύμβολα δείχνουν αυτή την νεανική όψη του Υδροχόου που εκφράζει τις χαρές της νιότης, τη ζωντάνια, το ελεύθερο, ανεξάρτητο , επαναστατικό πνεύμα.

Ο διάσημος Αμερικανός έφηβος σταρ Τζέιμς Ντιν που έγινε ποπ ίνδαλμα του Χόλιγουντ ήταν Υδροχόος. Ιδιαίτερό του στοιχείο ως Υδροχόος ήταν η ταινία που τον καθιέρωσε “επαναστάτης χωρίς αιτία”. Ο Υδροχόος όπως κι ο Δίδυμος, δύο αστερισμοί που τους συνδέει ο Ερμής, συμβολίζουν την αθανασία της νιότηςΌπου κι αν πέσουν σε ένα ωροσκόπιο δείχνουν αυτή την τάση του ανθρώπου που δεν επιτρέπει το νούμερο της ηλικίας να μπει εμπόδιο στα σχέδιά του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κι ο Ερμής – ο πλανήτης που συσχετίζεται με το νεανικό, κοφτερό νου – έχει έξαρση στον Υδροχόο. Ο Ερμής στον Υδροχόο αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο προικισμένο με όλα τα δώρα της θεάς Αθηνάς. Έχει ταλέντο στις επιστήμες, τα γράμματα, αλλά και στη σύγχρονη εποχή έχουμε τον άνθρωπο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των gadgets, που διαθέτει ευστροφία, καλή χρήση του αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου σε μια ομαλή συνεργασία. Είναι η θέση του Ερμή που δεν φανατίζεται, επιτρέπει τον ανοιχτό διάλογο, τη φιλία και την έμπνευση για ιδέες και οράματα που χρειάζονται ένα πρωτοπόρο μυαλό για να διοχετεύσει σαν κανάλι όλη αυτή την έμπνευση σε κάτι δημιουργικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αμερικάνος εφευρέτης κι επιχειρηματίας Τόμας Έντισον (Υδροχόος με Ερμή στον Υδροχόο) ο οποίος πρώτος κατοχύρωσε την πατέντα της ανακάλυψης της ηλεκτρικής λάμπας σε καρμική συνεργασία με τον επιστήμονα Νίκολα Τέσλα (3 πλανήτες στον Καρκίνο, Σελήνη Ζυγό).

Στην Ελλάδα έχουμε τον Αιγόκερο λαϊκό μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη με Ερμή-Δία-Ουρανό στον Υδροχόο και Σελήνη στα Ψάρια που πήρε την περιθωριοποιημένη τότε λαϊκή μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 40′ και μετά την πτώση της χούντας βρήκε ευρύτερη αποδοχή τοποθετώντας την στα πιο υψηλά κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας. Έχαιρε ιδιαίτερα εκτιμήσεως από τον Υδροχόο κι αργότερα ηγέτη της Ελλάδας – με επίσης μεγάλη λαϊκή αποδοχή – Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναδείχθηκε ως η καλύτερη μετά τη μεταπολίτευση κι ο  ίδιος ως ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου. Το ανοιχτό πρωτοποριακό όραμα του πολιτικού αυτού ήρθε σε κόντρα με τα τότε συντηρητικά καθεστώτα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντέδρασαν έντονα στις αλλαγές που έφερε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατοχύρωσε τον πολιτικό γάμο, την εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής, την κατάργηση της σχολικής στολής, τη θέσπιση επιδομάτων τέκνων και ευπαθών ομάδωναλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση ισότητας των δύο φύλων, την απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας(!), την αναγνώριση  της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την  παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού όπως και διάφορα άλλα που συσχετίζονται με μια νέα εποχή για  τη χώρα.

Κάνοντας λόγο στην αρχή για τον μύθο του Προμηθέα, ας δούμε πως συσχετίζεται με τον Υδροχόο.

Η ιστορία του μας είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά που ήταν ιερή και φυλασσόταν από τον Ηφαιστο για να την δώσει στο ανθρώπινο γένοςεπειδή έβλεπε ότι η επιβίωσή του ήταν δύσκολη. Βέβαια ο Δίας – ως σοφότερος Πατέρας των Θεών – είχε εξ΄ αρχής αυτό το σχέδιοόταν η ανθρωπότητα θα ήταν έτοιμη να την δεχτεί φτάνοντας σε μια συγκεκριμένη εξελικτική πορεία. Ο Προμηθέας όμως βιάστηκε κι έτσι οι άνθρωποι που ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης – αφού πρώτα ζεστάθηκαν και επιβίωσαν στους σφοδρούς χειμώνες – αργότερα χρησιμοποίησαν τη φωτιά για κακόφτιάχνοντας όπλα και ξεκινώντας πολέμους μεταξύ τους για κυριαρχία. Ο Δίαςαπογοητευμένοςστέλνει έναν κατακλυσμό αλλά ο Προμηθέας ενημέρωσε τον γιο του Δευκαλίωνα να φτιάξει μια κιβωτό και μαζί με τη γυναίκα του Πύρρα να τη γεμίσει με εφόδια και ζώα ώστε να μείνει μέσα μαζί της. Από το γένος αυτό που επέζησε λέγεται ότι κατάγεται το τέταρτο γένος των ανθρώπων μέχρι και σήμερα. Αυτό είχε ως επακόλουθο να εξοργίσει τον Δία για την ανυπακοή και αναρχική στάση του Προμηθέα γι’ αυτό και τον έδεσε στον Καύκασοβάζοντας τον αετό να του τρώει κάθε πρωί το συκώτι. Επειδή όμως ο Προμηθέας ήταν αθάνατοςτο βράδυ το συκώτι του ξαναδημιουργώταν. Με τη βοήθεια του Ηρακλή και του Κενταύρου Χείρωνα ο Προμηθέας απελευθερώνεται και γίνεται πλέον Θεός του Ολύμπου. Ο Αετός είναι σύμβολο του Σκορπιού που ο Ουρανός έχει έξαρση εκεί. Η στάση του Δία απέναντι στον Προμηθέαόπως και η στάση του Εβραϊκού θεού της Παλαιάς Διαθήκης(που επέτρεψε το ερπετό να δοκιμάσει τον Αδάμ και την Εύα στην ιστορία με το μήλο), βλέπουμε καθαρά το νόημα αυτής της πλευράς του Ουρανού και του Σκορπιού που είναι η δοκιμασία της ψυχής απέναντι σε κάθε κίνητρο που έχει. Πόσο σίγουρος είναι ένας Υδροχόος για το ότι έχει το ορθό κίνητρο να επαναστατήσει; Είναι βέβαιο ότι νοιάζεται πραγματικά για την ανθρωπότητα και μόνο ή κατά βάθος υπάρχει κάτι το εγωϊκό; Μη ξεχνάμε πως απέναντί του ο Υδροχόος έχει τον Λέοντα και παίρνει κάτι από τα χαρακτηριστικά του. Ο φιλελεύθερος Υδροχόος που κάνει επανάσταση για να ρίξει την αυτοκρατορία του Λέοντα φλερτάρει με τον κίνδυνο να γίνει χειρότερος φασίστας από εκείνοναν δεν ασκήσει κριτική πρώτα ο ίδιος στον εαυτό του. Αυτή είναι και η άσχημη πλευρά του Ουρανού αλλά και του Ερμή σε πτώση στο Λέοντα. Η διανοητική αλαζονεία, ο φασισμός.

Κι εκεί έρχεται ο Σκορπιός να του βάλει τους πειρασμούς για να δει αν θα είναι άξιος να παραδώσει απόκρυφη σοφία και γνώση σε ένα είδος πριν το αποφασίσει η ανώτερη από αυτόν δύναμη στο σύμπαν είτε το ονομάσουμε Θεό, είτε ανώτερο κομμάτι της συνείδησής μας (υπερεγώ).

Βλέπει για παράδειγμα ο Λέων έναν άνθρωπο που πεινάει, βγάζει το πορτοφόλι και του αγοράζει μια τυρόπιτα κι αισθάνεται γεμάτος μέσα του από την καλή πράξη. Ο Υδροχόος όμως θα φτιάξει ομάδα στο facebook, θα οργανώσει συλλαλητήριο για τα δικαιώματα των πεινασμένων, των άστεγων, των λαθρομεταναστών, θα τα βάλει με τους καρεκλοκένταυρους του συστήματος, θα πάει να σπάσει τα ΑΤΜ για να δείξει τον τσαμπουκά του στο καπιταλιστικό σύστημα αλλά δε θα γεμίσει το στομάχι του πεινασμένου! Ο ΟΗΕ και UNESCO θεωρήθηκαν από τους ερευνητές της αστρολογίας ως αποτέλεσμα της Ουράνιας συμβολής σε μια δύσκολη για την ανθρωπότητα περίοδο μετά τον Α’ και Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ενδεχομένως να εκτελούν θεάρεστο έργο, όσο όμως μπλέκουμε στα γραφειοκρατικά γρανάζια ενός συστήματος που περιμένει λύσεις από νομικές αποφάσεις των μεγάλων κρατών, στο μεταξύ κόσμος πεθαίνει.

Ο Ρομπέν των Δασών δεν μπορούσε να περιμένει τον εξόριστο πρώην δικαιούχο του θρόνου Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο να επιστρέψει για να βασιλέψει η δικαιοσύνη απέναντι στον κακό αδερφό του πρίγκηπα Ιωάννη που είχε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας και καταπάτηση εκτάσεων γης. Έτσι κι ο Ουρανός στον Σκορπιό απελευθερώνει το “βαρύ” του πυροβολικό για να δώσει λύση γι’ αυτό και θεωρείται η έξαρσή του. Την περίοδο που συνέπεσε ο Ουρανός με τον Πλούτωνα στον Σκορπιό, είχαμε τη γενιά που έφερε στην επιφάνεια τον ιό του HIV. Κι αυτό που προσπαθούσε απλά να μας πει η γενιά αυτή είναι πως η καταπίεση και το συντηρητικό καθεστώς που αντιμετωπίζει νευρωτικά το σεξ με ταμπού και προκαταλήψεις φέρει στην επιφάνεια ξεσπάσματα όταν αυτό μετά ξεφεύγει από τον έλεγχο και γίνεται αρρωστημένο (σεξουαλικές διαστροφές κλπ).

Οι σχέσεις του Υδροχόου με τον Σκορπιό και τον Ταύρο είναι εξαιρετικά δύσκολες. Στα μάτια του Υδροχόου ο Σκορπιός είναι ένας άνθρωπος που κουβαλάει βαριά απωθημένα, ψυχολογικά θέματα, μνησικακίες και μυστικά που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει. Η ζήλια του Σκορπιού απέναντι στον δημοφιλή Υδροχόο που είναι κοινωνικός, ανεξάρτητος και υπερβολικά φιλικός με όλους είναι κάτι που δε μπορεί να το διαχειριστεί. Το ερωτικό πάθος και των δύο όμως ρίχνει τις μάσκες τους και λειτουργούν πολύ καλύτερα στο σεξ από ότι στα λόγια, γιατί έχουν ένα κοινό στόχο: να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν τον άλλον μέσα από παιχνίδια ρόλων, φαντασιώσεις, φετίχ.

Αυτά που δύσκολα θα τα βρει στον Ταύρο – που είναι μεν κομψός, ελκυστικός, εμφανίσιμος – αλλά πολύ πεζός για τον Υδροχόο. Γι’αυτό και παραδίδει τον Ταύρο στον Καρκίνο ή την Παρθένο που ταιριάζουν περισσότερο σε ενδιαφέροντα όπως η μαγειρική, το σπίτι, ο κήπος, τα κατοικίδια. Να πλέξουν κουλουράκια, να φάνε την Κυριακή το ψητό κατσαρόλας στους γονείς, να ετοιμάσουν τα παιδιά το πρωί στο σχολείο. Η απόλυτη φυλακή του Υδροχόου!

Μιας και αναφέρθηκα στον Καρκίνο…

Υδροχόος – Καρκίνος είναι καρμικότατη σχέση, όπως και αυτή με την Παρθένο. Στον Καρκίνο ο Υδροχόος βλέπει το πρόσωπο που μπορεί να εμπιστεύεται λόγω της καλοπροαίρετης φύσης του, να τον προστατέψει αν χρειαστεί γιατί του βγάζει συναισθήματα καλοσύνης, συμπόνιας. Μοιράζονται μαζί το όραμα της φιλανθρωπίας. Μόνο που ο Καρκίνος, όπως αναφέραμε και στο σχετικό του άρθρο, χρειάζεται ένα πρόσωπο με ισχυρό Εγώ για να του δώσει κατεύθυνση και όραμα, να πάρει φως, ενέργεια. Ο Υδροχόος του το στερεί αυτό γιατί από τη φύση του έχει αδύναμο εγώ για να μπορέσει ένας άλλος άνθρωπος να στηριχθεί επάνω του. Δεν έχει γίνει ακόμα Ιχθείς για να διδαχθεί το βαθύ συναίσθημα και την άνευ όρων αγάπη κι αποδοχή. Γι’ αυτό και η σχέση τους τελειώνει άδοξα καθώς ο Καρκίνος με οδηγό τη Σελήνη ψάχνει για ασφάλεια. Θέλει να γίνει ένα με το αντικείμενο της αφοσίωσης, της καρδιάς του.

Ο Υδροχόος γοητεύεται από το πρακτικό, ορθολογιστικό πνεύμα της Παρθένου. Και οι δύο έχουν κοινά οράματα στην υπηρεσία του συνανθρώπου, την προσφορά στο σύνολο, τη σκληρή δουλειά που μπορούν να ρίξουν κι δύο πάνω σε ένα θέμα. Η Παρθένος, όμως, δεν αντέχει την εκκεντρικότητα και τον αντικομφορμισμό του Υδροχόου. Έχει μια συγκεκριμένη τάξη στη ζωή της η Παρθένος και δεν της αρέσει να τη βγάζουν από το πρόγραμμα. Ακολουθεί ευλαβικά σχεδόν μια ρουτίνα κι αυτό αισθάνεται ότι τη βοηθάει για να πάει μπροστά. Τον Υδροχόο τον τρελαίνει αυτός ο ψυχαναγκαστικός τρόπος ζωής που έχει μάθει να είναι απρόβλεπτος.

Καλή χημεία έχει με τον Δίδυμο και το Ζυγό. Και οι δύο με οδηγό το αέρινο στοιχείο δίνουν μια ανάσα στον Υδροχόο να ξεφύγει από τα συνηθισμένα, τα κλισέ καθώς με το Δίδυμο θα μπορέσει να επικοινωνήσει διανοητικά, να συζητήσει για κοινά ενδιαφέροντα να δοκιμάσει μαζί του διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης, να πειραματιστεί ή να του δοθεί η ευκαιρία να δείξει σε κάποιον καινούρια πράγματα. Επειδή όμως κι δύο διαθέτουν μια παμπόνηρη φύσηθέλει προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι παρασκηνιακές ίντριγκες και τα διανοητικά παιχνίδια. Ας μη ξεχνάμε πως κι ο Δίδυμος ως πρόσωπο δεν έχει διδαχθεί ακόμα το συναίσθημα και το ότι μπορεί να πληγώσει κάποιον, μαθαίνει στη πορεία της ζωής του όσο μεγαλώνει κι εξελίσσεται. Με το Ζυγό ίσως είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί να κολλήσει σε μια σχέση για καιρό. Εκεί συναντά κοινούς προβληματισμούς, πολιτικές ιδεολογίες, απολαμβάνει μαζί  του απλά πράγματα.  Βγαίνει μαζί του η ρομαντική του πλευρά κι αφήνεται σε ένα παιχνίδι χωρίς να φοβάται το πώς θα τελειώσει μιας κι ο ισορροπημένος Ζυγός έχει τον τρόπο να του δώσει όση ελευθερία και χώρο χρειάζεται χωρίς να τον πνίγει.

Αν και με Κριό υπάρχει καλή χημεία γενικά, χρειάζεται προσοχή γιατί το πείσμα και η ξεροκεφαλιά και των δυο μπορεί να σαμποτάρει τη σχέσηκαθώς κανένας από τους δυο δεν έχει μάθει να υποχωρεί εύκολα. Μια “σπινθηροβόλα” φράση είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια έκρηξη στον “φορτισμένο” Υδροχόο. Είναι θετικό όμως πως και οι δύο έχουν καλοπροαίρετα συναισθήματα καθώς ο ενθουσιασμός και το πάθος που έχουν ο ένας για τον άλλον τους βοηθάει για να εξελιχθούν. Με τον Τοξότη ο Υδροχόος ενθουσιάζεται παράφορα. Είναι και οι δύο άνθρωποι που πρώτα θα εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον σαν φίλοι και μετά οτιδήποτε άλλο. Τους αρέσουν οι από κοινού δραστηριότητες σε ομαδικά παιχνίδια, αθλήματα, ερωτεύονται το μυαλό και απολαμβάνουν την καλοπέραση στο φαγητό. Επιθυμούν σεξ χωρίς υστερίες, ζήλιες, σκηνές και δράματα Επιπλέον, επειδή ο Υδροχόος έχει μάθει να μη κρίνει από εξωτερική εμφάνιση αλλά από περιεχόμενο, στον Τοξότη συναντά ένα πρόσωπο που μπορούν κι δύο να είναι οι εαυτοί τους και να λειτουργούν ελεύθερα, ακομπλεξάριστα.

Δύσκολη η σχέση με τον Αιγόκερο μιας και δε του ταιριάζουν οι κανόνες ζωής που θέτει, τα κλειστά πλαίσια. Αισθάνεται ότι έχει έναν δεύτερο μπαμπά στο κεφάλι του που του λέει τι να κάνει, πώς να πειθαρχεί. Βέβαια τον εκτιμά και τον συμβουλεύεται σε ότι αφορά σημαντικά θέματα στη ζωή μιας κι δύο έχουν παραδοσιακά τον ίδιο κυβερνήτη αλλά είπαμε…ο Αιγόκερως χτίζει, ο Υδροχόος γκρεμίζει!

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και ώριμη προσέγγιση με έναν Λέοντα μπορεί να παραμείνει για καιρό σε μια σχέση. Η δημιουργικότητα του Λέοντα, η αγάπη του για τα παιδιά – που στα μάτια και των δύο βλέπουν το μέλλον της ανθρωπότητας – η γενναιοδωρία και φιλευσπλαχνία του είναι όλα πλευρές που τον ελκύουν. Επίσης η φλόγα στην καρδιά του Λέοντα αρκεί για να λιώσει το παγερό τοίχος που σηκώνει ο Υδροχόος, κι από την άλλη μπορεί να επενδύσει επάνω τουκαθώς ο Λέων έχει μάθει να μην είναι εξαρτημένος, γαντζωμένος πάνω στον άλλον αλλά βλέπει ένα άτομο με αυτοπεποίθηση που ξέρει να κρατά στιβαρά το τιμόνι της ζωής του. Εκεί μένει ο Υδροχόος!

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα του Υδροχόου μιας και διανύουμε την εποχή αυτή στον αιώνα που βρισκόμαστε;

Να μη φοβόμαστε την αλλαγή. Να θυμόμαστε τα λόγια του Ηράκλειτου ότι στο σύμπαν δεν υπάρχει πιο σταθερή αξία από το νόμο της αλλαγής και των αντιθέσεων που συνθέτουν μια εναλλαγή αρμονιών. Να ξεπεράσουμε το παλιό και να καλωσορίσουμε το κάθετί καινούριο με καθαρό τρόπο σκέψης. Να αξιοποιήσουμε το νου μας στο πως μπορούμε να κάνουμε την ανθρωπότητα καλύτερη πέρα από τον ατομικό μας μικρόκοσμο. Να συνεισφέρουμε στην ανθρωπότητα ανιδιοτελώς ακόμα κι όταν η κοινωνία μας γυρνάει την πλάτη, μας περιθωριοποιεί.

Από τους πιο δύσκολους άθλους του Ηρακλή δεν ήταν να σκοτώσει κάποιο λιοντάρι, ή τέρας με πολλά κεφάλια, ή να κλέψει μερικά μήλα, αλλά να καθαρίσει την κόπρα από τον στάβλο του Αυγεία. Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με τη βρωμιά χωρίς να σε αγγίξει αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό και τα μπράτσα του ο Ηρακλής έσκαψε τα δύο αυλάκια από τις εκβολές των παραπλεύρων ποταμών κι άφησε το ορμητικό ρεύμα να παρασύρει όλη την κοπριά έξω.

Κι όταν ο Αυγείας έχασε το στοίχημα ότι ο ήρωας θα τα κατάφερνε πριν τη δύση του ηλίουαρνήθηκε να πληρώσει. Η κοινωνία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει σε έναν ευεργέτη το καλό που θα κάνει. Όλοι θέλουν την αλλαγή αλλά κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι γι’ αυτό, ούτε καν να αλλάξει ο ίδιοςειδικά αν δεν υπάρχει κάποια άμεση υλική απολαβή.

Ο Υδροχόος όμως δεν αποζητά τα εύσημα για τον ίδιο αλλά για το κοινό καλό της ανθρωπότητας που τα κλειστά μυαλά δεν την επιτρέπουν να εξελιχθεί. Βιάζεται όμως, όπως βιάστηκε κι ο Προμηθέαςγι’ αυτό και εισπράττει αχαριστία. Θέλει χρόνο να εξελιχθεί ένα είδος που παρέλαβε τη φωτιά (απέκτησε δηλαδή συνείδηση της ύπαρξής του) και βρίσκεται ακόμα σε φάση εξέλιξης. Ο Υδροχόος μας διδάσκει ότι οι ίδιοι φτιάχνουμε τη φυλακή μας με τις νευρώσεις μας, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης που πρέπει να απελευθερωθούμε όταν ανοίξουμε το μυαλό μας.

Ανοίγει τον δρόμο για να εκπληρώσει το ρόλο του στο ζωδιακό ο Ποσειδώνας κι ο Ιχθείςδιδάσκοντας τη λύτρωση μέσα από τη διάλυση της ατομικότητας και την απελευθέρωση από την πλάνη του εγωϊκού μας εαυτούσυμμετέχοντας στην κοινωνία ως ένα κομμάτι του όλου σε μια οικουμενική ενότητα αποδοχής, αγάπης, αλληλεγγύης.

Κάθε Υδροχόος είναι ξεχωριστός ανάλογα το δεκαήμερο που έχει γεννηθεί.

Έτσιοι Υδροχόοι του πρώτου δεκαημέρου είναι πολύ καλοί διπλωμάτες, ιδιαίτερα φιλικοί και κοινωνικοί. Ξέρουν πότε πρέπει να αφήνουν κάτι που δεν οδηγεί πουθενά και δε πτοούνται από την ήττα. Τους ταιριάζουν δημοφιλή επαγγέλματα όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η διαφήμιση, ο κινηματογράφος.

Οι Υδροχόοι του δεύτερου δεκαημέρου είναι οι πρωτοπόροι, ερευνητές του ζωδιακού. Αγαπάνε τα ταξίδια,την τεχνολογία, είναι πολύ αισιόδοξοι, ευρηματικοί. Επαγγέλματα που τους ταιριάζουν συσχετίζονται με έρευνες, επιστήμες, πληροφορική, χειρωνακτικά επαγγέλματα που όμως απαιτούν και γερά νεύρα,(ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά), πολιτική δημοσιογραφία, επιχειρήσεις, εμπόριο, επαγγέλματα που συσχετίζονται με μεγάλα ταξίδια κι οδήγηση.

Οι Υδροχόοι του τρίτου δεκαημέρου ξεγλιστρούν με ευφυΐα και πονηριά από δύσκολες καταστάσεις, έχουν δυνατή διαίσθηση αλλά γενικά είναι άστατοι, κυκλοθυμικοί. Βαριούνται πιο εύκολα και είναι ανήσυχοι. Εξιδανικεύουν, μπλέκονται σε μπελάδες και καμιά φορά εθελοτυφλούν.Έχουν μια σχεδόν “μαγευτική” εμφάνιση επάνω τους που μοιάζει κάπως απόκοσμη και μαγνητίζουν. Είναι πιο σταθεροί στις φιλίες τους αλλά και πιο ευαίσθητοι. Επαγγέλματα που τους ταιριάζουν συσχετίζονται με μεταφυσική, αστρολογία, τη μαγειρική (ειδικά σε ότι αφορά την “πειραγμένη κουζίνα”), ψυχολογία αλλά και δικηγόροι, πολιτικοί.

Ο Υδροχόος εκφράζει τη λαϊκή θυμοσοφία μέσα από τις παροιμίες:

. Δείξε μου το φίλο σου να σου ποιος είσαι.

(Καθαρό πρόσωπο του Υδροχόου, εγγύηση στον τομέα φιλία.)

. Τράβα με να σε τραβώ να ανεβούμε το βουνό.

(Ο Υδροχόος στη κορυφή βέβαια. )

. Χωρίς σπασμένα αυγά δε φτιάχνεις ομελέτα.

(Ο Υδροχόος περιμένει να την φάει μόνο.)

. Η ομόνοια σπίτια χτίζει, η διχόνοια τα γκρεμίζει.

(Δεν αντέχει τις ίντριγκες ο Υδροχόος.)

. Κάνε το καλό και ρίχ’ το στο γιαλό.

(Δε περιμένει από ευχαριστίες ο Υδροχόος.)

. Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος.

(Απογοητευμένος ο Υδροχόος από τις επιλογές της ανθρωπότητας.)

Του: Δημήτρη Παναγιωτίδη

Αρέσει σε %d bloggers: