Το Τρίτο Μάτι στη Μαντική Τέχνη και η ενεργοποίηση του.

Το τσάκρα που μας απασχολεί περισσότερο στη Μαντική Τέχνη φυσικά είναι το 6ο τσάκρα, το ‘Αζνα Τσάκρα (Ajna) ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας «τρίτο μάτι». Όπως αναφέραμε βρίσκεται πίσω από τη γέφυρα της μύτης προς το κέντρο του μετώπου και είναι το κέντρο της διαίσθησης και της εσωτερικής σοφίας μας. Αντιπροσωπεύει τον ανώτερο εαυτό, τις ιδέες, την φαντασία και την ανώτερη κατανόηση της ζωής. Το Τρίτο μας Μάτι είναι ουσιαστικά μια τυφλή υπόφυση στο μέτωπό, που κατά την ιατρική επιστήμη δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για κάτι που η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα τον ρόλο του. Από αρχαιοτάτων χρόνων όμως, οι Μύστες κάθε λαού το συνέδεσαν με την διαίσθηση και το χαρακτήρισαν ως η όραση της διαίσθησης. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση του με απώτερο σκοπό να φτάσουμε στη διόραση. Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτό;

Το τρίτο μάτι για να λειτουργήσει κατά βούληση και όχι αυθαίρετα, θέλει εξάσκηση. Δεν είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα χρειάζεται την προσοχή, την επιμονή και πάνω απ’ όλα το σεβασμό μας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μάθει πρώτα να χαλαρώνουμε,  διαλογιζόμαστε και να νιώθουμε το σώμα μας. Κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου, τροχοπέδη στην πνευματική ανάπτυξη είναι η έντονη δραστηριότητα των φυσιολογικών αισθήσεων. Στις Ινδίες και στο Θιβέτ ορισμένοι γιόγκι κατοικούν σε μια τρύπα μέσα στη γη. Μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι, στην απόλυτη σιωπή, δεν υπάρχει καμιά τροφή για τις εξωτερικές αισθήσεις, οι οποίες αποναρκώνονται με το διαλογισμό. Κι όταν πάψουν να λειτουργούν, δεν απορροφούν πια την ψυχική ενέργεια που προορίζεται για τα αιθερικά κέντρα, με αποτέλεσμα αυτά να ξυπνήσουν. Τότε ο γιόγκι αρχίζει να «βλέπει», να «ακούει», να «μυρίζει» και να «αγγίζει» στοιχεία στις ανώτερες περιοχές. Ο νους παύει να διασκορπίζεται κι αποκτά δύναμη. Η κατάλληλη δίαιτα, η νηστεία, η σωστή αναπνοή και ο διαλογισμός είναι απαραίτητα για το ξύπνημα του «Τρίτου Ματιού».

Οι Ινδοί ψυχοφυσιολόγοι, υποστηρίζουν ότι για την ανάπτυξη ανώτερων ψυχικών διαδικασιών είναι απαραίτητη η κυριαρχία στις λειτουργίες του οργανισμού, όπως της αναπνοής, όπου με τις απαραίτητες ασκήσεις γίνεται δυνατή η άντληση ενέργειας από την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι γενετικοί αδένες, όρχεις και ωοθήκες, ασκούν την πιο μεγάλη επίδραση στη δύναμη και ποιότητα του πνεύματος, η δε αφαίρεσή τους ακόμη και σε ηλικιωμένο άτομο, προκαλεί μεταβολές στην πνευματική κατάσταση. Ταυτόχρονα η προσωρινή κατάργηση των σεξουαλικών ορέξεων είναι απαραίτητη. Επομένως η ψυχική ανάπτυξη συμβαδίζει με την παράλληλη ανάπτυξη της κυριαρχίας πάνω στα διάφορα συστήματα του οργανισμού.

 

Με την ενεργοποίηση και λειτουργία του «Τρίτου Ματιού» επιτυγχάνεται η απόκτηση της έκτης αίσθησης, της διόρασης με την οποία το άτομο συλλαμβάνει αλήθειες χωρίς τη νοητική επεξεργασία, χωρίς δηλαδή αυτές να περάσουν από το φίλτρο της λογικής. Επίσης, επιτυγχάνεται η αντίληψη μορφών κατασκευασμένων από λεπτότερη αιθερική ύλη, όπως είναι, για παράδειγμα, τα στοιχειακά πνεύματα της φύσης. Και τέλος, επιτυγχάνεται η αποστολή σκεπτομορφών και η τηλεπαθητική επικοινωνία, γι’ αυτό και σύμφωνα με τον εσωτερισμό, οι άνθρωποι των πρώτων φυλών δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω του λόγου, αλλά τηλεπαθητικά μέσω του «Τρίτου Ματιού» που διέθεταν.

 

O Πλάτωνας ανέφερε ότι «ένα συνηθισμένο μυαλό είναι σαν το πλοίο όπου έχει γίνει ανταρσία κι ο καπετάνιος είναι κλειδωμένος στο αμπάρι». Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να κατευνάσουμε την υπερκινητικότητα των σκέψεων που επικρατεί μέσα στο μυαλό μας και να ανακτήσουμε τον έλεγχό του. Πώς όμως θα ενεργοποιήσουμε τα τσάκρας μας και κατά συνέπεια το Τρίτο Μάτι; Μπορείτε να ξυπνήσετε τα τσάκρα σας με μια ποικιλία μεθόδων που μπορείτε να μάθετε από διάφορα βιβλία. Αλλά το σημαντικότερο από όλα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για να το πετύχετε αυτό, απαιτείται αποφασιστικότητα και θέληση μεγάλης διάρκειας, αλλιώς  οι ασκήσεις αν και φαίνονται απλές δεν δίνουν αποτελέσματα σε μια μέρα, σε μια βδομάδα ή σε ένα μήνα. Αν απογοητευτείτε, η έλλειψη θελήσεως θα σας έχει νικήσει. Πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Οι επόμενες σελίδες θα σας καθοδηγήσουν σε διάφορες τεχνικές και ασκήσεις για να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε/ανοίξετε/ενεργοποιήσετε τα τσάκρας σας και τον ανώτερο εαυτό σας, συμπεριλαμβανομένου την ενδυνάμωση των ψυχικών σας ικανοτήτων φωτίζοντας την υψηλή σας συνείδηση και ανοίγοντας ένα παράθυρο ή πόρτα προς το συνειδητό νου για το αστρικό πεδίο. Μερικές από αυτές τις τεχνικές και ασκήσεις είναι μυστικά καλά φυλαγμένα που ασκούνταν και κατανοούνταν μόνο από εσωτερικές σχολές μέσα στα χρόνια. Αυτές οι ασκήσεις και οι τεχνικές είναι για αυτούς που θέλουν πραγματικά να αναπτυχθούν και όχι για αυτούς που θέλουν απλά να παίξουν. Όπως λέει μια έκφραση «μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στο νερό, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις να πιει νερό».

Ασκήσεις ενεργοποίησης Ανώτερων Τσάκρας

 

Οι ασκήσεις που ακολουθούν υπάρχουν στο βιβλίο Wisdom of the Mystic Masters του Joseph Weed, The Chakra Handbook του Shalila Sharamon & Bodo J. Baginski, και πάρθηκαν από πολλές άλλες σημειώσεις ξεχασμένες στον χρόνο. Το άνοιγμα των τσάκρα είναι ένα ταξίδι προς τον αληθινό εαυτό. Είναι ένας ολιστικός τρόπος να ξεδιπλώνετε την δυναμική που έχετε ως ανθρώπινο ον. Δεν υπάρχουν σύντομες μέθοδοι. Αν δουλέψετε στα τσάκρα σας και ειδικά στα τρία ανώτερα της υψηλής ομάδας σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορείτε να κάνετε πράματα που ούτε φαντάζεστε ή νομίζατε δυνατά. Ο βασικός νόμος του σύμπαντος είναι ότι η ενέργεια ρέει διαμέσως. Για αυτό τον λόγο βιώνουμε χάσιμο ενέργειας όταν στρέφουμε την προσοχή μας σε πρόσωπα ή αντικείμενα ίσης ή χαμηλότερης ενέργειας από την δικιά μας. Αυτό ονομάζετε “νόμος της καθόδου της ενέργειας”. Ωστόσο το αντίθετο γίνεται όταν η προσοχή μας στρέφεται σε υπάρξεις υψηλότερης δονήσεως όπου σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε ενέργεια.

 

Σημείωση: Επειδή το τσάκρα της καρδιάς είναι το πιο σημαντικό τσάκρα, παρακαλώ δώστε περισσότερο προσοχή στο τσάκρα της καρδιάς και αναπτύξτε το πλήρως. Είναι ένα από τα δύο τσάκρα που συνδέεται με τον ανώτερο σας εαυτό και μέσα από αυτό οι ενέργειες εισέρχονται στο σώμα. Το άλλο τσάκρα είναι της κεφαλής ή του στέμματος. Τα τσάκρα προτείνεται να ανοιχτούν με συγκεκριμένη σειρά για την αποφυγή καταστάσεων που δεν θα μπορείτε να ελέγξετε σε άλλη περίπτωση. Για παράδειγμα αν δεν αναπτυχθεί η συμπόνια στο τσάκρα της καρδιάς και έρθετε αντιμέτωποι με φωνές και οράματα από το άνοιγμα του τσάκρα του λαιμού και του τρίτου ματιού, κινδυνεύετε να γίνετε επιθετικοί και αρνητικοί στα βιώματα αυτά. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται μια συγκεκριμένη σειρά ανοίγματος των τσάκρα. Αυτή είναι: 1ο Τσάκρα Καρδιάς, 2ο Τσάκρα Τρίτου ματιού, 3ο Τσάκρα κορόνας, 4ο Τσάκρα λαιμού και μετά τα τσάκρα της κατώτερης ομάδας (1ο βάσης, 2ο ιερό, 3ο ηλιακού πλέγματος). Οι παρακάτω ασκήσεις είναι σχεδιασμένες για να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε και να αναπτύξετε το τσάκρα της καρδιάς.

 

 

 

 

 

Το 4ο τσάκρα, το τσάκρα της καρδιάς

 

Διαλογισμός:

Αυτές δεν είναι ασκήσεις της Χάθα Γιόγκα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει συμπίεση στην αναπνοή. Η αναπνοή σας πρέπει να είναι κανονική αλλά βαθιά.

 1. Καθίστε ευθυτενής σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε ίσια την σπονδυλική σας στήλη και όχι λυγισμένη ή καμπουριασμένη. Κλείστε κάθε πηγή ήχου και φροντίστε να μην σας διακόψει κάποιος. Επειδή το νευρικό σύστημα χαλαρώνει στις ασκήσεις διαλογισμού δεν πρέπει να υπάρχουν απότομες μεταβολές ή ξαφνιάσματα όπως χτύποι τηλεφώνου, κάποιος να εισέλθει στο δωμάτιο κτλ.
 2. Κλείστε τα μάτια σας και στρέψτε την προσοχή σας στην καρδιά.
 3. Φανταστείτε ότι εισέρχεστε στην καρδιά σας.
 4. Προς έκπληξη σας δείτε ότι στέκεστε σε ένα πράσινο λιβάδι στην εξοχή. Ο ουρανός από πάνω είναι φωτεινός ροζ. Μπροστά σας βρίσκεται ένας καταπράσινος λόφος και στην κορυφή του ένας ναός. Ο ναός αυτός είναι η καρδιά σας. Κρατήστε αυτόν τον οραματισμό.
 5. Τώρα σκαρφαλώστε στον λόφο. Ανεβαίνετε την πλαγιά προς τον ναό. Ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια του ναού και εισέρχεστε από την είσοδο. Παρατηρείστε την εμφάνιση του ναού. Είναι καθαρά ή έχει σκόνη;
 6. Περπατάτε στο εσωτερικό όπου έχει μια απαλή ομίχλη και ένα φως μέσα της. Πλησιάστε το κεντρικό σημείο του ναού. Η φλόγα τώρα φαίνεται και μεγαλώνει καθώς πλησιάζετε. Κυματίζει και παίζει μέσα στην ομίχλη στον ρυθμό που η καρδιά σας χτυπά στο κέντρο του ναού.
 7. Θαυμάστε την φλόγα. Στείλτε της την ενέργεια σας. Δείτε την να μεγαλώνει και να αγγίζει την οροφή του ναού 40 μέτρα ψηλά. Τροφοδοτείτε την φλόγα της καρδιάς σας. Την αναπτύσσετε. Αναπνεύστε βαθιά και συνειδητοποιείστε βαθιά μέσα σας ότι ενέργεια στο κέντρο του τσάκρα της καρδιάς εισέρχεται και μεγαλώνει και αυτό ανθίζει και ο στρόβιλος ενέργειας σε αυτό το σημείο ανοίγει.
 8. Ανοίξτε τα μάτια σας και καθίστε ήσυχα για 5 λεπτά πριν σηκωθείτε και τελειώσετε την άσκηση. Ασκηθείτε με αυτόν τον διαλογισμό όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα για αρχή.

 

Μουσική: Ακούτε κλασική, new age, μουσική των θρησκειών της Δύσης και της Ανατολής. Αφήστε να ξυπνήσει μέσα σας η δύναμη της αγάπης. Ήχος: Ηχήστε το φωνήεν “Αα” σε τόνο Φα. Mantra: Γιάμ Χρώμα: Πράσινο, όπως τα λιβάδια, τα δάση, παρέχει αρμονία και συμπάθεια. Αισθανθείτε την συμπάθεια και την εσωτερική γαλήνη και ειρήνη. Το ροζ χαλαρώνει τις εντάσεις στην καρδιά μας και ξυπνάει συναισθήματα αγάπης και επίσης διεγείρει την δημιουργική δραστηριότητα. Αρωματικό: Η ευωδία των αιθέριων ελαίων των Ρόδων εναρμονίζει την ευζωία μας και ξυπνά την αντίληψη μας για αγάπη, ομορφιά και αρμονία σε όλους του τομείς της Δημιουργίας. Yoga: Bhakti Yoga.

 

 

Ο ήχος πάντα έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο στην ψυχική ανάπτυξη. Κάθε έσχατος ήχος που είναι σχεδιασμένος να προκαλεί μια ψυχική επίδραση στον άνθρωπο ονομάζεται μάντραμ. Τα πιο σημαντικά μάντραμ είναι τα: “θώου”, “έημ”, “μεχ” και “ουρρ”. Το “θώου” επηρεάζει το τσάκρα του λαιμού. Το “έημ” επηρεάζει το τσάκρα της καρδιάς. Το “μεχ“ επηρεάζει το νευρικό σύστημα και το τσάκρα της καρδιάς. Το “ουρ” επαναφέρει την ισορροπία μετά από μια αναστάτωση και καθαρίζει τα τσάκρα από δονήσεις που τα μπλοκάρουν.

 

Περισσότερες ασκήσεις για το τσάκρα της καρδιάς:

 • Στρέψτε την προσοχή σας στην καρδιά. Οραματιστείτε την ενέργεια να ρέει μέσα και γύρω από την καρδιά σας σαν ένα ροζ σύννεφο και εκφωνείστε τα διάφορα μάντραμ της καρδιάς. Ασκηθείτε με αυτήν την άσκηση για 2 φορές την εβδομάδα. Για τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδος εξασκείστε μία ή περισσότερες ασκήσεις από τις παρακάτω:
 • Μάντραμ: Καθίστε άνετα με τα πόδια να ακουμπάνε στο πάτωμα, την σπονδυλική σας στήλη ίσια και το κεφάλι σας όρθιο. Ηχήστε απαλά και σχεδόν ηχηρά το παρακάτω μάντραμ επτά φορές χωρίς παύση και χωρίς να αλλάξετε τόνο. Ρα-Μέη-Ρα-Μα-Ρα-Μέη
 • Χρώματα και μάντραμ: Καθίστε όπως πριν. Οραματιστείτε ένα ροζ σύννεφο να σας περιβάλει στο ύψος της καρδιάς. Οραματιστείτε το σύννεφο να δονείτε όμοια με τους χτύπους της καρδιάς σας. Ηχήστε απαλά το παρακάτω μάντραμ: Οοο-Οοο-Οοο-Οοο-Οοο-Οοο-Οοο-Οοο-Οομμ Οι ήχοι πρέπει να συνδυάζονται με τον οραματισμό του ροζ σύννεφου.
 • Ροή ενέργειας. Καθίστε όπως πριν. Οραματιστείτε ένα ΛΕΥΚΟ σύννεφο δονούμενης ενέργειας πάνω από το κεφάλι σας. Το σύννεφο θα πρέπει να είναι πολύ λευκό σαν το χιόνι που αστράφτει στην λιακάδα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το σύννεφο περιέχει ενέργεια ζωτικής μορφής του υψηλότερου είδους. Έπειτα με την θέληση σας φέρτε το σύννεφο αυτό προς τα κάτω στο ύψος της καρδιάς και δείτε το να εισέρχεται στο σώμα από τα αριστερά της σπονδυλικής στήλης από την ωμοπλάτη.

Οι παραπάνω ασκήσεις θα σας δώσουν μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας στο τσάκρα της καρδιάς και αν δεν κάνετε κάτι για να την μπλοκάρετε ή να την απωθήσετε προς τα κάτω τσάκρα μέσα σε 2 μήνες θα δείτε τις αλλαγές στον εαυτό σας.

 

Σημείωση: Θέλω να γνωρίζετε ότι έχω αφήσει απέξω όλες τις ασκήσεις που είναι εισαγωγικές για τις ασκήσεις των τσάκρα ως ο οραματισμός ενός ροζ σύννεφου για ένα λεπτό, η αλλαγή χρώματος σε μπλε, μετά σε άσπρο, η ακρόαση ενός ήχου βιολιού για ένα λεπτό, η άσκηση της σκέψης μιας μόνο σκέψης κτλ. Όλα αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του διαλογισμού και θα πρέπει να τα γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε οραματισμούς και συγκέντρωση σε ασκήσεις των τσάκρα.

 

 

Οι ασκήσεις που ακολουθούν είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που έχουν δοθεί για το τσάκρα της καρδιάς και αυτών ειδικά της κατώτερης ομάδας το ιερό τσάκρα, του ηλιακού πλέγματος κτλ. Ήδη τα αναπτύσσουμε αρκετά με το να τρώμε, να πίνουμε και να κάνουμε σεξ. Με τις επόμενες ασκήσεις καταρχήν θα ασκηθείτε με τον οραματισμό χρωμάτων, με την ήχηση μάντραμ, έπειτα θα συνδυάσετε ήχο και χρώμα και ούτω κάθε εξής. Αυτές οι ασκήσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά από απλές προς πιο πολύπλοκες για να είναι αποτελεσματικές. Μην πάτε κατευθείαν στα δύσκολα και σύνθετα, ασκηθείτε σταδιακά και με υπομονή. Αν προσπεράσετε τις αρχικές ασκήσεις δεν θα γίνει κάτι ουσιαστικό το μυαλό σας θα κουραστεί και επειδή δεν είναι συνηθισμένο σε αυτές τις ασκήσεις θα βρίσκει προφάσεις να ξεφεύγει και θα χάνετε εύκολα την προσοχή σας με αποτέλεσμα να πάει στράφι όλη η άσκηση. Χρειάζεστε απλά και σταδιακά βήματα από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα. Ο σκοπός είναι να ανοίξετε τα ψυχικά σας κέντρα ώστε να έρθουν σε σας ενέργειες υψηλής δονήσεως και αυτές να είναι κάτω από τον έλεγχο σας και όχι εσείς κάτω από τον έλεγχο αυτών και έρμαιο τους. Το φυσικό δοχείο της ψυχής σας δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτές τις ενέργειες μέχρι να εκπαιδευτεί και να αναπτυχθεί. Αν όμως ασκηθείτε σωστά, σταδιακά, στην σωστή χρονική περίοδο θα πετύχετε αυτούς τους σκοπούς.

Το 6ο και 7ο τσάκρα του τρίτου ματιού και της κορόνας.

Το 6ο και 7ο τσάκρα διαμορφώνουν το κέντρο της κεφαλής. Φυσιολογικώς σχετίζονται με την επίφυση και υπόφυση. Πρέπει να αναπτύξετε τα τσάκρα αυτά πριν αναπτύξετε το τσάκρα του λαιμού που είναι το 5ο  τσάκρα.

 

Η υπόφυση είναι το φυσικό όργανο το οποίο μεταφέρει τις εντυπώσεις και τις ιδέες μας. Είναι ένα πολύ μικρό σε μέγεθος όργανο στον εγκέφαλο μας περίπου 1/8 της ίντσας σε διάμετρο και εντοπίζεται πίσω από την μύτη, 1 ίντσα ανάμεσα στα μάτια. Η επίφυση βρίσκεται πίσω από την υπόφυση σχεδόν στο κέντρο του εγκεφάλου. Είναι επίσης ένα μικρό όργανο σχεδόν σε διαστάσεις το ίδιο με την υπόφυση. Αυτό το όργανο φέρει σε επαφή την ψυχή με το εξωτερικό υλικό περιβάλλον, μέσω αυτού του οργάνου αναπτύσσονται οι ανώτερες ψυχικές ικανότητες. Η ψυχή είναι ο λεγόμενος Ανώτερος Εαυτός. Λέγεται έτσι διότι η ψυχή είναι η πλήρης συνείδηση που γνωρίζει σε ένα ευρύτερο πεδίο το τι γίνεται και καθοδηγεί μέσω του σώματος ένα κατώτερο μέρος της συνείδησης μας στο υλικό πεδίο. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το κατώτερο είδος συνείδησης και αγνοούμε τον Ανώτερο Εαυτό. Αν όμως αρχίσουμε να αναπτύσσουμε τα τσάκρα μας που είναι οι ψυχικοί δέκτες/πομποί μας τότε ερχόμαστε σε επαφή με αυτήν την συνείδηση και αναγνωρίζουμε την μέχρι τώρα κρυφή της ύπαρξη. Η επαφή αυτή με τον ανώτερο εαυτό είναι σαν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της κατώτερης αντίληψης με την ανώτερη μας και ονομάζεται ανταχκαράνα. Στην αρχή αυτή η σύνδεση θα είναι μικρή και η επικοινωνία σχετικά σπάνια. Αλλά καθώς ανοίγετε και ξεμπλοκάρετε τους δέκτες σας, τα τσάκρα, η επικοινωνία αυτή θα μεγαλώνει.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι ασκήσεις του τρίτου ματιού πρέπει να αρχίσουν ΠΡΙΝ τις ασκήσεις του τσάκρα της κεφαλής. Επίσης το πρώτο τσάκρα που πρέπει να ανοίξει είναι της καρδιάς και μετά τα ανώτερα της κεφαλής. Κάθε τι σε στάδια και σε αρκετό χρόνο. Να το θυμάστε.

 

6ο  Τσάκρα Τρίτο μάτι

 

Μουσική: Κάθε ήχος που θα σας χαλαρώσει και θα ανοίξει το μυαλό σε εικόνες και συναισθήματα ακόμη και άλλων διαστάσεων. Μουσική New Age. Κλασσική μουσική Μότσαρτ, Μπαχ, θα δραστηριοποιήσει και θα εναρμονίσει το τρίτο μάτι.

Ήχος: νότα ΛΑ σε φωνήεν “ε”

Mantra: Κσαμ

Χρώμα: Κίτρινο και διάφανες ίντιγκο έχουν μία ενέργεια εξαγνισμού και ενεργοποίησης του 6ου τσάκρα.

Άρωμα: Δυόσμος μέντα, ξεμπλοκάρουν το 6ο τσάκρα και βοηθάνε να απαλλαγείτε από όρια και περιορισμούς που έχετε θέσει στον εαυτό σας και δεν σας αφήνουν ελεύθερους. Καθαρίζουν και φέρνουν διαύγεια στο νου και ενδυναμώνουν την συγκέντρωση. Το γιασεμί επίσης ανοίγει το μυαλό σε εικόνες και μας συντονίζει με μηνύματα με βαθύτερο περιεχόμενο. Οξύνει τις αισθήσεις και συνδυάζει τις ενέργειες του τρίτου ματιού με το τσάκρα της καρδιάς.

Yoga: Jnana Yoga είναι η γιόγκα της επίγνωσης βασισμένη στην ανάπτυξη του μυαλού και την ικανότητα του να ξεχωρίζει το πραγματικό από τις ψευδαισθήσεις, το αιώνιο και το εφήμερο. Η Yantra Yoga είναι μέθοδος παρουσίασης εικόνων και συμβόλων που απεικονίζουν το Θείο ον σε όλες του τις μορφές. Βοηθάνε στον οραματισμό.

Οι ασκήσεις που ακολουθούν συνδυάζουν οραματισμό, ήχους και αναπνοές.

 • Μάντραμ: Καθίστε με όρθιο τον κορμό. Κλείστε τα μάτια. Ηχήστε τον ήχο ΡΑ-ΜΑ 7 φορές. Παύση. Επανάληψη 9 φορές. Οι εισπνοές πρέπει να είναι γρήγορες και βαθιές. Σιγουρευτείτε να έχετε όρθια και σφιχτούς τους ραχιαίους μύες και στερεούς τους κοιλιακούς σε όλη την διάρκεια της άσκησης. Αυτό θα κάνει τα ψυχικά κέντρα να είναι πιο ενεργά, και πιο πολύ το τσάκρα της καρδιάς.
 • Οραματιστείτε ένα φωτεινό κίτρινο, με απαλό πράσινο σαν το φως του ήλιου να πέφτει ανάμεσα από τα φύλλα των δένδρων καθώς ηχείτε το παρακάτω μάντραμ 3 φορές: ΡΑ-ΡΑ-ΡΑ, ΜΑ-ΜΑ-ΜΑ ΡΑ-Α-Α — ΜΑ-Α-Α
 • Ροή ενέργειας: Οραματιστείτε το κίτρινο φως του ήλιου. Το φως κατευθύνεται κατευθείαν στο τρίτο μάτι μέσα στην υπόφυση. Πείτε σιγά 3 φορές ΡΑ-Α-Α, ΜΑ-Α-Α

Το αποτέλεσμα των ασκήσεων του τρίτου ματιού θα έχει τα εξής: αύξηση της ικανότητας παρατήρησης, γρήγορο ρυθμό και ταχύτητα σκέψης, και βελτίωση της μνήμης. ΕΦΟΣΟΝ υπάρξουν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να προχωρήσετε στην ενεργοποίηση των επόμενων τσάκρα και μάλιστα της κεφαλής. Στο μεταξύ μέχρι να ενεργοποιηθεί το τρίτο μάτι, συνεχίστε κανονικά την διαδικασία ενεργοποίησης των κατώτερων τσάκρα και το πιο σημαντικό της καρδιάς! Μην σταματήσετε την διαδικασία. ΑΦΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΥΠΟΦΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.

 

 

7ο Τσάκρα του Στέμματος – Επίφυση

 

Διαλογισμός: Ξοδέψτε χρόνο απομονωμένοι στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα μέρος μακριά από τις γήινες ανάγκες της πόλης και αφήστε πίσω σας τα γεγονότα της προσωπικής σας ζωής. Αισθανθείτε μία αίσθηση κενού χώρου και απουσίας περιορισμών.

Μουσική: Ο καλύτερος ήχος για αυτήν την άσκηση είναι η ΗΣΥΧΙΑ.

Ήχος: Ο ήχος “Μ” ανοίγει το τσάκρα της κορόνας. Μοιάζει να έχει μια άπειρη δόνηση και πρέπει να ηχείτε σε νότα Σι. Αντιπροσωπεύει την ενότητα και την αγνότητα, την συνείδηση χωρίς μορφή και χωρίς όρια η οποία περιέχει την ύλη στην αφανή εκδήλωση της.

Μάντραμ: ΟΜ

Χρώμα: Βιολετί και άσπρο έχουν ένα αποτέλεσμα επέκτασης και ανοίγματος. Το βιολετί φέρει μια μεταμόρφωση στον νου και στην ψυχή και ανοίγει το πνεύμα προς τις πνευματικές διαστάσεις. Το άσπρο περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος. Ενοποιεί και συνθέτει τα διάφορα επίπεδα της ζωής σε μια ένωση υψηλού διανοητικού επιπέδου και ανοίγει την ψυχή στο θείο φως, στην γνώση και στην θεραπεία.

Άρωμα: Το λιβάνι είναι το κλασσικό άρωμα το οποίο αρωματίζει σε θρησκευτικές τελετές όπου υπάρχει η λειτουργία του τσάκρα της κορόνας. Η ευωδία του μια αναζωογονητική επίδραση στον νου και στην ψυχή και εξαγνίζει την ατμόσφαιρα από άλλες ενέργειες

 

Για τώρα, προτείνεται να κάνετε μία μόνο άσκηση για τον Ανώτερο Εαυτό, η οποία περιγράφεται παρακάτω. Θα δείτε ότι αυτή η άσκηση είναι συνδυασμός όλων των τεχνικών οι οποίες προσφέρονται μέχρι τώρα.

 • Καθίστε με όρθια την σπονδυλική στήλη όπως πρώτα. Επικεντρωθείτε στην επίφυση η οποία βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου στο ύψος των αυτιών.
 • Οραματιστείτε ένα ΒΙΟΛΕΤΙ χρώμα που σκιάζει προς το ροζ. Δείτε αυτό το χρώμα σαν ομίχλη που περιβάλει και κατακλύζει την επίφυση.
 • Ηχείτε τον ήχο ΑΟΥΜ 7 φορές με πλήρη φωνή. Παύση. Ησυχία 7 στιγμών. Παύση. Ηχείστε ξανά 7 στιγμές το ΑΟΥΜ.

 

Σημείωση: Όταν σιωπηλά ηχείτε έναν ήχο κατάλληλα, είναι πιο αποτελεσματικό από την ηχητική εκφορά για την ενεργοποίηση της επίφυσης. Η ηχητική εκφορά του ΑΟΥΜ πρέπει να τελειώνει σε έναν βόμβο. Εντοπίστε αυτή την δόνηση στην επίφυση. Νιώστε σαν να κάνει ένα μασάζ στην επίφυση μέχρι να ανταποκριθεί με μια όμοια δόνηση. Επαναλάβετε την ακολουθία ήχος, σιγή, ήχος 2 φορές την ημέρα κατά προτίμηση νωρίς το πρωί κατά την ανατολή του ήλιου. Συνεχίστε αυτήν την άσκηση για πολλές εβδομάδες ΠΡΙΝ συνεχίσετε με το τσάκρα του λαιμού, 5ο τσάκρα.

 

 

Το 5ο Τσάκρα του λαιμού

 

Το τσάκρα του λαιμού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το μήλο του Αδάμ στον λαιμό.

 

Διαλογισμός: Διαλογιστείτε στο διαφανές μπλε του καθαρού ουρανού. Το μπλε του ουρανού στην επιφάνεια του νερού έχει ένα απελευθερωτικό αποτέλεσμα. Χαλαρώστε, ξαπλώστε πίσω σε κάποιο πεδίο με χλόη και αγναντεύτε τον ουρανό.

Μουσική: Κάθε μουσική με υψηλές πλούσιες νότες καθώς και μουσική γραμμένη ειδικά για διαλογισμό θα έχει αποτέλεσμα. Εφέ με ήχο βοηθάνε.

Ήχος: Η συλλαβή “εε” σε τόνο Σολ.

 

Mantra: ΧΑΜ

Χρώμα: Μια φωτεινή μπλε απόχρωση θα δημιουργήσει ηρεμία και θα σας ανοίξει σε πνευματική έμπνευση.

Άρωμα: Το φασκόμηλο στέλνει θεραπευτικές δονήσεις στην “έδρα της γλώσσας”. Ο ευκάλυπτος σαν λάδι ή σαν άρωμα καθαρίζει και διευρύνει το 5ο τσάκρα.

Yoga: Mantra Yoga – τα Μάντρα είναι διαλογιστικές ψαλμωδίες οι οποίες καθρεφτίζουν συγκεκριμένες όψεις του θείου. Μπορούν να προφέρονται σιωπηλά, να τραγουδώνται ή να ψάλλονται.

 

 • Καθίστε στην στάση ασάνα με όρθια την σπονδυλική στήλη όπως περιγράφεται προηγουμένως.
 • Εστιάστε με την προσοχή σας στον θυροειδή αδένα. Οραματιστείτε ότι περιβάλλεται από πορτοκαλί φωτεινό φως και ηχείστε το επόμενο μάντραμ με πλήρη φωνή: ΘΩ-ΘΩ-ΡΑΜΑ-ΘΩ Το ΘΩ ηχείται σε ΦΑ δίεση στην οκτάβα πάνω από το μέσο Ντο. Το ΡΑΜΑ ηχείται σε ΛΑ σε οκτάβα πάνω από το μέσο Ντο. Ηχείστε 5 φορές σε επανάληψη.

Ασκηθείτε με αυτήν την άσκηση 1 φορά την ημέρα, ξεκινώντας 2 εβδομάδες ΜΕΤΑ τις ασκήσεις της επίφυσης. Από το σημείο αυτό μπορείτε να ασκείτε και τις δύο ασκήσεις μαζί την μία μετά την άλλη. Η συχνότητα επαναλήψεων των ασκήσεων δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ένταση της σκέψης που θα καταβάλετε στην άσκηση. Η πρόοδος σας εξαρτάται από αυτήν. Τώρα εργάζεστε σε υψηλή ψυχική ανάπτυξη. Σταδιακά στην αρχή και πιο γοργά έπειτα θα αρχίσετε να αλλάζετε. Θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις σκέψεις των άλλων και στην αρχή θα τις θεωρείτε δικιές σας χωρίς να ξεχωρίζετε ότι το σήμα το λαμβάνετε από τους άλλους. Αλλά καθώς η εμπειρία θα επαναλαμβάνεται το μυαλό σας θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις διαφορές και κάποια στιγμή θα αποκτήσει εκείνη την εμπειρία όπου θα ξεχωρίζει τις εισερχόμενες σκέψεις από αυτές που παράγει το ίδιο. Τώρα θα χρειαστεί να εναρμονίσετε τα τσάκρα της καρδιάς, του στέμματος και του λαιμού με μια διαδικασία που ονομάζουμε συγχρονισμό.

 

Συγχρονισμός

 

Συνεχίστε τις ασκήσεις όλων των τσάκρα. Μην σταματήσετε την διαδικασία! Εργαστείτε σε στάδια. Αναπτύξτε κάθε τσάκρα ξεχωριστά κάθε φορά όπως έχει ειπωθεί. Μην ακολουθείτε συντομεύσεις. Δεν θα σας βοηθήσουν. Πάντα να ασκήστε σταδιακά. Θα έρθει μια μέρα που θα ακούσετε καθαρά μια φωνή μέσα σας συνήθως να λέει το όνομα σας. Αυτό θα είναι μια ένδειξη ότι η διαδικασία ανάπτυξης σας παρακολουθείται και ότι εσείς έχετε φτάσει σε ένα στάδιο ανάπτυξης που είστε έτοιμοι για ένα ανώτερο στάδιο εκπαίδευσης, η οποία εκπαίδευση πλέον θα είναι τηλεπαθητική. Από ψυχολογικής μεριάς αυτό σημαίνει ότι τα ανώτερα τσάκρα σας έχουν αρχίσει να λειτουργούν και ο συγχρονισμός τους αρχίζει να αναπτύσσεται. Επίσης σημαίνει ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου ενώνονται σαν λειτουργία σαν μία μονάδα. Αφού έχετε αναπτύξει τα τσάκρα της καρδιάς, λαιμού και στέμματος είναι ώρα για να τα συγχρονίσετε. Οι επόμενες ασκήσεις θα επιταχύνουν αυτόν τον συγχρονισμό.

 

Μέρος πρώτο.

Καθίστε με ίσιο κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Εστιάστε στο τσάκρα της καρδιάς και οραματιστείτε ότι το βλέπετε να περιβάλλεται από ένα λουτρό ροζ σύννεφου. Μετρήστε μέχρι το 7 σιγά. Κρατήστε την αναπνοή και μετρήστε μέχρι το 10, και καθώς κάνετε αυτό στρέψτε την προσοχή σας προς την επίφυση του τσάκρα του στέμματος. Οραματιστείτε ότι το ροζ σύννεφο περιβάλει και την επίφυση. Μετρήστε ξανά μέχρι το 7 ενώ κρατάτε την προσοχή σας στο τσάκρα του στέμματος. Τέλος, ξεφυσήστε όλο τον αέρα από τα πνευμόνια σας και κρατήστε την αναπνοή σας 10 στιγμές. Καθώς κάνετε αυτό δείτε ένα ροζ σύννεφο να επεκτείνετε και να αγκαλιάζει όλο σας το σώμα.

Μέρος δεύτερο.

Έπειτα στρέψτε την προσοχή σας στο τσάκρα του λαιμού και δείτε το να το περιβάλλετε από μπλε φως, όπως ο γαλανός ουρανός. Εισπνεύσετε μετρώντας μέχρι το 7. Μετά στρέψτε την προσοχή σας στο τσάκρα του στέμματος και οραματιστείτε το γαλάζιο σύννεφο να περικλείει το κεφάλι σας και μετρήστε μέχρι το 10. Κρατήστε το γαλάζιο σύννεφο καθώς εκπνέετε μετρώντας μέχρι το 7. Κρατήστε την αναπνοή σας εκτός των πνευμόνων σας μέχρι το 10 και οραματιστείτε το γαλάζιο σύννεφο να τυλίγει όλο το σώμα σας.

Μέρος τρίτο.

Τώρα στρέψτε την προσοχή σας στο τσάκρα του τρίτου ματιού στο μεσόφρυδο και οραματιστείτε ένα λευκό φως να περικλείει το μεσόφρυδο σας και την υπόφυση. Εισπνεύσετε μέχρι το 7. Κρατήστε την αναπνοή σας μέχρι το 10 και οραματιστείτε ένα λευκό σύννεφο να περιβάλλει τόσο την υπόφυση όσο και την επίφυση. Φέρτε αυτά τα δύο σύννεφα σε συγχρονισμό στο μυαλό σας. Έπειτα απελευθερώστε την αναπνοή σας μέχρι το 7 και κρατήστε σε ολόκληρο το κέντρο του κεφαλιού σας σε ένα λευκό φως. Μην αναπνέετε για 10 στιγμές, και οραματιστείτε το λευκό φως να περιβάλλει όλο σας το σώμα και να απλώνεται 2-3 μέτρα μακριά από εσάς. Ηχήστε τον ήχο “ΑΟΥΜ” 3 στιγμές και σηκωθείτε ξεχνώντας όλη την άσκηση αμέσως. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο.

 

Το τρίτο μέρος είναι η πιο δυνατή άσκηση. Καθώς παρατηρείτε είναι σχεδιασμένη να συγχρονίζει όλα τα τρία ανώτερα τσάκρα. Για να είναι αποτελεσματική πρέπει να εκτελεσθεί σταδιακά. Μην κάνετε το λάθος να αρχίσετε τον συγχρονισμό προτού ενεργοποιηθούν τα τσάκρα σας. Δεν θα σας γίνει κάποια ζημιά αλλά ούτε και θα δείτε κάποιο όφελος από αυτό.

 

Ανάπτυξη των τσάκρα – Το τελικό αποτέλεσμα.

 

Μιας και αρχίσετε να αναπτύσσετε τα τσάκρα σας ειδικά τα ανώτερα (καρδιάς, λαιμού, τρίτου ματιού, και στέμματος), θα δείτε κάποιες αλλαγές στον εαυτό σας. Μπορεί να χρειάζεστε λιγότερο ύπνο και να νιώθετε περισσότερο ενέργεια μέσα σας και να αρχίσετε να βλέπετε πιο έντονα και ζωντανά όνειρα τα οποία θα σας οδηγήσουν σιγά σιγά στο αστρικό πεδίο, εάν το θελήσετε. Οι οργανωμένες θρησκείες θα κατέχουν λιγότερο την προσοχή σας διότι θα βιώνετε πραγματικά τον πνευματικό κόσμο και θα δείτε τις διαφορές και τις αποκλίσεις των διδασκαλιών και των κηρυγμάτων τους. Θα νιώθετε ένα έντονο αίσθημα συμπόνιας για όλα τα όντα τόσο έντονο που θα είναι σαν μια απέραντη αγάπη για όλους, μια αγάπη άνευ ορίων και συνθηκών. Έτσι θα κατανοείτε τις δυσκολίες και την άσχημη και κατώτερη θέση των άλλων όντων σε σχέση με σας που έχετε ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση της θλίψης. Να θυμάστε ότι η ενέργεια που λαμβάνετε ή παράγετε θα ακολουθήσει τον νόμο της καθόδου. Θα θέλει να κατέβει προς το ηλιακό πλέγμα προς τα κατώτερα σας τσάκρα, εάν το επιτρέψετε ή παραδοθείτε στις επιθυμίες που αυτά μπορεί να προκαλούν όπως ανάγκη για σεξ, ευχαρίστηση μέσω φαγητού κτλ. Κάθε σκέψη και συναίσθημα σας απαιτεί ενέργεια. Καθώς τα ανώτερα τσάκρα αναπτύσσονται, πολλές επιθυμίες των κατώτερων τσάκρα θα πυροδοτούνται όπως το σεξ, το φαγητό, η επιθυμία για άνεση, πολυτέλεια, η τεμπελιά, κτλ.

Όλα αυτά αρχικά μπορεί να μοιάζουν εύκολα στον έλεγχο τους αλλά καθώς θα τους δίνετε λιγότερο προσοχή και ενέργεια αυτά θα δυναμώνουν και θα απαιτούν ενέργεια για να λειτουργήσουν. Αν απλά ο αυτοέλεγχος και η αυτοσυγκράτηση σας φαινόταν δύσκολη τότε, θα πρέπει να συνηθίσετε και κάτι νέο – την ορθή κρίση – η οποία είναι ακόμη πιο δύσκολη μπροστά σε κάθε πειρασμό και επιθυμία που λαμβάνει εκλογικευμένη μορφή. Καθώς τα ψυχικά σας κέντρα θα ανοίγουν σαν γενικός κανόνας είναι ότι το πρώτο τσάκρα που θα αρχίσει να ανοίγει είναι του ηλιακού πλέγματος. Αυτό το τσάκρα όμως όταν πρωτοανοίγει δίνει τον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Αν γοητευτείτε και αποδεχτείτε τις ψευδαισθήσεις τότε ο οργανισμός σας θα σας δίνει όλο και πιο πολλές με τελικό αποτέλεσμα να απορυθμιστεί και με κίνδυνο να τρελαθείτε και να χαθείτε μέσα σε έναν κόσμο με εικόνες, μορφές, μυρωδιές, ήχους κτλ.

Το ηλιακό τσάκρα ανοίγει την πόρτα για το αστρικό πεδίο. Εδώ θα δείτε οράματα, θα ακούσετε ήχους, θα μυρίσετε μυρωδιές, θα δείτε όντα σαν φαντάσματα. Γενικά εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να εντυπωσιαστείτε και να θέλετε να δείτε κι άλλο, κι άλλο. Μην το κάνετε είναι παγίδα για να μείνετε και να συνηθίσετε απλά τις δονήσεις ενός άλλου πεδίου και να εγκλωβιστείτε μέσα σε αυτό όπως ήδη είστε μέσα στο πεδίο που ήδη ζείτε. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να έχετε την δυνατότητα να επισκέπτεστε αυτά τα πεδία αλλά αυτά να μην  περιορίζουν την κατάσταση της ύπαρξης.

 

Τόσο αγώνα κάνετε για να αποδεσμευτείτε από το δικό μας φυσικό πεδίο μην μείνετε σε κάποιο άλλο. Η διαίσθηση και διακοή και η ικανότητα αποδέσμευσης από τα πεδία υπάρξεως είναι τα χαρίσματα των ανώτερων τσάκρα. Αν αφήσετε ή αποδεχτείτε κάποιο αστρικό πεδίο τότε θα ζήσετε μέσα σε αυτό και ενώ θα είστε με το φυσικό σώμα στο δικό μας, το μυαλό θα βλέπει μικτές καταστάσεις και από αυτό το πεδίο και από το άλλο που θα σας έχει γοητεύσει. Το αποτέλεσμα θα είναι να βλέπετε ψευδαισθήσεις για το δικό μας πεδίο. Θα πρέπει να διαχωρίσετε τις καταστάσεις και να έχετε αυτοέλεγχο. Αν γνωρίζετε τι μπορεί να σας συμβεί τότε εύκολα θα αντιληφθείτε την κατάσταση που μπορεί να σας συμβεί. Διατηρείστε την ικανότητα να ξεχωρίζετε το δικό μας πεδίο από τα άλλα. Το αληθές από την ψευδαίσθηση. Μην επιτρέψετε και μην αποδεχτείτε την μίξη των πεδίων, καλό είναι να είναι χωριστά. Θα πρέπει να έχετε αυτοπειθαρχία. Μόνο μετά από καιρό αυτοπειθαρχίας θα αρχίσετε εθελούσια να ξεχωρίζετε τις καταστάσεις μεταξύ των πεδίων και εθελούσια και με πλήρη έλεγχο θα μεταβαίνετε από το ένα στο άλλο.

Η καλύτερη λύση για να γίνουν όλα αυτά είναι να έχετε αναπτύξει τα άλλα πνευματικά σας όργανα. Να μπορείτε να δείτε με το τρίτο μάτι, να ακούτε με την διακοή, με το τσάκρα του λαιμού και έτσι να βλέπετε τα πεδία του αστρικού όπως είναι και όχι μικτά με τον δικό μας κόσμο σαν ψευδαίσθηση. Έτσι γίνεται ο καλύτερος έλεγχος και διαχωρισμός των πληροφοριών που θα λαμβάνετε. Αλλιώς θα έχετε ασάφειες και δεν θα μπορείτε να καταλάβετε τι εννοεί η τάδε πληροφορία, η τάδε φωνή ή το τάδε όνειρο. Για αυτό τον λόγο οι παραπάνω ασκήσεις επέμεναν να αναπτύξετε πρώτα τα τσάκρα καρδιάς, λαιμού, τρίτου ματιού και μετά στέμματος, για να έχετε ανεπτυγμένα τα αισθητήρια πνευματικά όργανα και να αποφύγετε τις ψευδαισθήσεις και όποιες επικίνδυνες καταστάσεις συνεπάγονται από αυτές.

 

 Του: Γιώργου Θεοχάρη

Αρέσει σε %d bloggers: