Ενωχιανή Μαγεία

Το Ενωχιανό Σύστημα είναι ένα μαγικό σύστημα που αποκαλύφθηκε την

περίοδο 1581-89 στον Δρ. Johannes (John) Dee, μαθηματικό, αστρονόμο, αστρολόγο, γεωγράφο και μάγο στην αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας και πολύ πιθανόν κατάσκοπο για λογαριασμό της και στον Edward Kelley, καταδικασμένο εγκληματία, αλχημιστή και μέντιουμ.

Το Ενωχιανο σύστημα διαφέρει από όλα τα άλλα μαγικά συστήματα στο γεγονός ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εργασιών που πρέπει ακόμη να υποστούν επεξεργασία και ερμηνεία. Πήρε το όνομά του από τον βιβλικό χαρακτήρα του Ενώχ. Συγκεκριμένα ονομάστηκε από το χειρόγραφο της Νεκρά Θάλασσα «Το Βιβλίο του Ενωχ». Ο παραλληλισμός γίνεται μεταξύ της αποκάλυψης αγγελικής γνώσης στον Ενώχ από τον Αρχάγγελο Ουριήλ και Αναϊηλ, και την αγγελική γνώση που δόθηκε στον Dee από διαφορές πνευματικές οντότητες, ή αγγέλους.

Το Ενωχιανό Σύστημα έχει την δική του γλώσσας, γραφή, λεξιλόγιο και γραμματική. Το όλο σύστημα (που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυπλοκότητα και κάνει χρήση γεωμετρικών σχημάτων και πινάκων που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο), συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας, αποκαλύφθηκε μέσο seance και φαινομενικά εξελίχθηκε μέσα από τη διάρκεια των αποκαλύψεων.

Καθώς ο Dee, είχε μικρές ψυχικές ικανότητες χρειάστηκε να προσλάβει μέντιουμ για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για τις εν λόγω πληροφορίες. Ο πρώτος που προσέλαβε ήταν ο Barnabus Saul, ο οποίος και πρώτος μίλησε στον Dee για τις αγγελικές αποκαλύψεις. Ο Dee όμως για κάποιο λόγο δεν ήταν ευχαριστημένος μαζί του, με αποτέλεσμα να αλλάξει αρκετά μέντιουμ, μέχρι να παρουσιαστεί στο σπίτι του, στο Mortlake ο Edward Kelley.

Σ’ ένα μεγάλο μέρος των seance του Dee και του Kelley, αγγελικά όντα παρέχουν πληροφορίες στον Kelley για την δημιουργία σφραγίδων και πινάκων. Οι σφραγίδες ήταν ένα πρώτο δώρο ως βοήθεια για τις μετέπειτα seances. Το πραγματικό βάθος του συστήματος όμως φαίνεται στους πίνακες. Από τους πίνακες αυτούς, αναπτύχθηκε το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος, και της γλώσσας του. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού είναι τα Ενωχιανά Κλειδιά. Αυτά τα Κλειδιά καλούσαν τα πνεύματα και έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσαυγής, τον Aleister Crowley, μεταξύ πολλών άλλων.

Τα Ενωχιανά Κλειδιά ή Καλέσματα προήλθαν από το Liber Loagaeth, το οποίο αποτελείται από πίνακες με γράμματα. Ο Kelly λάμβανε οδηγίες που καταγράφονταν από τον Dee, για τα διαδοχικά γράμματα από τον κάθε πίνακα που σχημάτιζαν το Κλειδί. Σκοπός των Κλειδιών λέγεται ότι είναι ν’ ανοίξουν τις Πύλες για τις Πόλεις της Σοφίας.

Υπάρχουν 19 Κλειδιά. Τα 2 πρώτα επικαλούνται το Πνεύμα. Τα 16 επόμενα τους συνδυασμούς των 4 στοιχείων (Αέρας, Νερό, Γη, Φωτιά) μεταξύ τους. Το 19ο χρησιμοποιείται για την επίκληση των 30 Αιθέρων, με μόνο το όνομα του Αιθέρα να αλλάζει

Αρέσει σε %d bloggers: