Σολομωνική 2 Τα λόγια του Σολομώντα

Ο Βασιλιάς Σολομών μετά την ολοκλήρωση των βιβλίων του το παρέδωσε

στο γιο του το Δαβίδ για να συνεχίσει και να διαιωνίσει το δρόμο που χάραξε ο πατέρας του. Του τα παρέδωσε λέγοντάς του τα εξής λόγια:
“Σε ξορκίζω, γιε μου, να χαράξεις στην μνήμη σου όλα όσα σου λέω και να μην τα λησμονήσεις ποτέ. Αν δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τα μυστικά που σου παραδίδω για καλό σκοπό, σε εξορκίζω καλύτερα να ρίξεις τη Διαθήκη αυτή στη φωτιά παρά να καταχραστείς τη Δύναμη που θα αποκτήσεις υποδουλώνοντας τα πνεύματα γιατί σε προειδοποιώ ότι οι ευεργέτες Άγγελοι, κουρασμένοι και καταπτοημένοι απο τις δικές σου αθέμιτες απαιτήσεις, θα αποδώσουν προς τη δυστυχία σου τη θεία Δικαιοσύνη, όπως κάνουν και σε οποιονδήποτε αποπειραθεί με δόλια κίνητρα να καταχραστεί τα μυστικά που Αυτός μου παρέδωσε και μου αποκάλυψε…”

Αλλά ας μάθουμε σε αυτό το μάθημα ποιος ήταν τελικά ο βασιλιάς Σολομών
Σολομών (εβρ. שְׁלֹמֹה), γιος του Δαβίδ (5ο τέκνο) και της Βηθσαβεέ, 3ος Βασιλιάς του Ισραήλ, ανέβηκε στο θρόνο του Ισραήλ στα 972 π.Χ. και βασίλεψε επί 40 χρόνια, ο δε προφήτης Νάθαν, στον οποίο εμπιστεύθηκε την ανατροφή του ο Δαυίδ, τον ονόμασε Ιεδιδία («Ιδεδί», Ο’Rahlfs · «Ιεδδεδί», Ο’Brenton · εβρ. Γεντιτζέ, που σημαίνει «Αγαπητός του Ιαχβέ»). (2 Σαμουήλ/2 Βασιλειών 12:25)
Ο Σολομών έλαβε επιμελημένη ανατροφή. Όταν ο πρωτότοκος Αβεσσαλώμ επαναστάτησε και φονεύθηκε, ο Δαυίδ κατά το τέλος της βασιλείας του όρισε τον Ιεδιδία διάδοχο ονομάζοντάς τον Σολομώντα (εβρ. Σ΄λομό, που σημαίνει «Ειρηνικός»). Ο Σολομών αφού αποκατέστησε γρήγορα την τάξη, την οποία είχε διασαλεύσει η ανταρσία του μεγαλύτερου αδελφού, οργάνωσε το κράτος του με συγκεντρωτική διοίκηση, απολυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης και βασική στρατηγική τη σύναψη συμμαχιών και εμπορικών συμφωνιών. Συνεργαζόμενος με τους Φοίνικες, συγκρότησε μεγάλο εμπορικό στόλο. Είχε εκτεταμένες εμπορικές συναλλαγές με μακρινές χώρες, αποκομίζοντας τεράστια πλούτη. Στη συνέχεια ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Αίγυπτο. Παντρεύτηκε μάλιστα την κόρη του Φαραώ. Το όνομά της δεν το μνημονεύει η Βίβλος. Είναι όμως γνωστό ότι πήρε ως προίκα την πόλη Γεζέρ, που είχε καταλάβει ο Φαραώ από τους Χαναναίους.
Κατά την παράδοση κάποτε ο Σολομών είδε σε ενύπνιο τον Ιαχβέ ο οποίος τον ρώτησε τι θα προτιμούσε να του χαρίσει, δόξα πλούτη ή σοφία. Ο Σολομών ζήτησε σοφία. Ο Θεός, ικανοποιημένος για την επιλογή του, του χάρισε και τα τρία, πλούτη από το εμπόριο, δόξα από τους λαούς της εποχής του αλλά και πολλή σοφία. Δείγμα της σοφίας του αποτελεί η απόδοση δικαιοσύνης στην περίφημη δίκη των δύο γυναικών που διεκδικούσαν το ίδιο παιδί. Η απόφασή του να διαμελιστεί το παιδί, είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η αληθινή του μητέρα.
Με τα πλούτη που συγκέντρωσε ο Σολομών εκτέλεσε πλήθος έργων όπως συγκοινωνιακά και καλλωπισμού. Ανήγειρε μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, όπως τα εντυπωσιακά ανάκτορα, όπου διέμενε με πρωτοφανή χλιδή, μαζί με συζύγους και ερωμένες (κατά την παράδοση έφθαναν τις χίλιες), καθώς και τον περίφημο ναό της Ιερουσαλήμ στον λόφο Μωριά, όπου μετέφερε την Κιβωτό της Διαθήκης. Προς χάριν των αλλοεθνών παλλακίδων του έχτισε και ειδωλολατρικούς ναούς στην κορυφή του Όρους των Ελαιών που είχε ονομαστεί και Όρος του Σκανδάλου, επειδή ο ίδιος ο Σολομών τέλεσε εκεί θυσίες σε θεούς ειδωλολατρών. Οι οποίες, καθώς και η πολιτική ανεξιθρησκίας και η περιποίηση προς τους ξένους, όπως φαίνεται απέβλεπαν στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην προαγωγή των συμφερόντων του κράτους του.Η φήμη του είχε φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Είναι περίφημη η επίσκεψη στο παλάτι του της Βασίλισσας της Αραβίας Σαβά με πολύ μεγάλη συνοδεία, κατά την οποία αντάλλαξαν ακριβά δώρα, υφάσματα, πολύτιμες πέτρες, χρυσάφι κι αρώματα.
Η βαριά όμως φορολογία και οι αγγαρείες που επέβαλε για την εκτέλεση των μεγάλων έργων, προκάλεσαν την αγανάκτηση του λαού του κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του. Εκδηλώθηκαν τότε σημαντικές εξεγέρσεις. Η κατάληξη ήταν, μετά τον θάνατό του, το κραταιό ιουδαϊκό κράτος να διασπαστεί, να παρακμάσει και τελικά να καταρρεύσει.
Η βασιλεία του διακόπηκε με τον θάνατό του το 931 π.X. και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ροβοάμ.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Σολομών διακρινόταν για σοφία, μεγάλη σύνεση και μόρφωση. Σ’ αυτόν αποδίδονται 3.000 παραβολές και 5.000 ωδές. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα του ανήκει η πατρότητα των έργων «Εκκλησιαστής», «Άσμα Ασμάτων» και «Παροιμίες» που αποτελούν πηγή πληροφοριών για τη ζωή και το έργο του.

Στο άκουσμα της Σολομωνικής ο μέσος Έλληνας αναγνώστης φοβάται και όχι αδικαιολόγητα, μετά τη μακροχρόνια παραπληροφόρηση που έχει δεχθεί από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης. Όπως και να έχει , η Σολομωνική, είναι ένα ακόμα μαγικό σύστημα ανάμεσα στα άλλα και είναι περισσότερα αθώο απο διάφορα βιβλία πρακτικής Μαγείας που γράφτηκαν στο παρελθόν (όπως το Grimorium Honori Magni) ¨η που εκδίδονται σήμερα

Αρέσει σε %d bloggers: