Σαντερία (Santeria)

Η ΣΑΝΤΕΡΙΑ αποτελεί εξέχουσα θρησκεία στην Κούβα εδώ και πολλά χρόνια.

Η Σαντερία έχει τα βασικά χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις μιας αρχαίας αφρικανικής θρησκείας που ασκούσαν οι Γιορούμπα της Νιγηρίας. Όταν οι Γιορούμπα μεταφέρθηκαν στα νησιά της Καραϊβικής ως σκλάβοι μεταξύ των δεκαετιών του 1770 και του 1840, πήραν μαζί τους και τη θρησκεία τους. Στο Νέο Κόσμο, αυτοί οι δέσμιοι Αφρικανοί αναγκάστηκαν να ασπαστούν τον Καθολικισμό, αλλά αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν εντελώς τις παραδόσεις τους. Δημιούργησαν, λοιπόν, μια νέα μορφή λατρείας που συνδύαζε στοιχεία παρμένα και από τις δύο θρησκείες. Αυτή η ανάμειξη θρησκευτικών συνηθειών ονομάζεται συγκρητισμός.

Θέλοντας να προσφέρουν λατρεία σύμφωνα με τις αρχαίες πεποιθήσεις τους, οι σκλάβοι έδωσαν στους Καθολικούς αγίους διπλή ταυτότητα, ώστε ο καθένας να αντιστοιχεί σε έναν αφρικανικό θεό με συγκεκριμένες ιδιότητες και δυνάμεις. Έτσι, θεοί και θεές της Αφρικής, που ονομάζονται ορίσα(Orisha), πήραν το όνομα και τη μορφή Καθολικών αγίων. Εντούτοις, οι τελετουργίες, τα έθιμα και οι πεποιθήσεις παρέμειναν ίδια με αυτά που επικρατούσαν στην Αφρική. Ένας ιερέας της Σαντερίας στην Κούβα εξηγεί: «Ο συγκρητισμός μάς επιτρέπει να λατρεύουμε τον Καθολικό θεό στο βωμό, αλλά να βλέπουμε τον αφρικανικό θεό που βρίσκεται πίσω του».
Θρησκείες όπως το βουντού, το Ομπία και το μακούμπα αποτελούνται και αυτές από στοιχεία της λειτουργικής, των μυστηρίων και των ιερών αντικειμένων του Ρωμαιοκαθολικισμού, τα οποία έχουν αναμειχθεί με πνευματιστικές συνήθειες της Αφρικής. Επειδή η Καθολική Εκκλησία στη Λατινική Αμερική απαγόρευσε αρχικά τις αφρικανικές θρησκείες, η Σαντερία χρειάστηκε να ασκείται μυστικά επί πολύ καιρό. Τελικά, η Καθολική Εκκλησία έφτασε στο σημείο να ανέχεται αυτόν το συγκρητισμό μεταξύ των σκλάβων.

Χαρακτηριστικά της Σαντερίας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της μορφής λατρείας; Οι σαντέρος, όπως ονομάζονται σήμερα τα άτομα που ασκούν τη Σαντερία, λατρεύουν ένα υπέρτατο ον και μια ομάδα θεοτήτων, τους ορίσα, οι οποίοι αποτελούν το πάνθεο των Γιουρούμπα. Το θέλημα του ορίσα ερμηνεύεται από τους ιερείς της Σαντερίας μέσω μαντείας. Λέγεται ότι μερικές φορές οι ορίσα καταλαμβάνουν τους λάτρεις για να αποκαλύψουν μέσω αυτών τη βουλή τους. Οι πιστοί μπορούν να επικαλεστούν τους ορίσα μέσω προσευχών, μουσικής, συγκεκριμένης συμπεριφοράς και προσφορών. Οι βωμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη λατρεία. Οι σαντέρος τούς τοποθετούν στα σπίτια τους και αποθέτουν πάνω τους λουλούδια, ρούμι, γλυκά και πούρα με σκοπό να κάνουν τις θεότητες ευτυχισμένες και πρόθυμες να βοηθήσουν

Αρέσει σε %d bloggers: