Η ιστορία της Γωγώς

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας σε ένα χωριό αρκετά μεγάλο ζούσε μια 16χρονη κοπέλα που την λέγανε Γωγώ.

Η Γωγώ καταγόταν από μεγάλη οικογένεια καθώς είχε 12 αδέρφια και σαν μεγαλύτερη από όλους συνήθιζε να βοηθάει τη μητέρα της περισσότερο με τις δουλείες του σπιτιού.

Μια συνηθισμένη ημέρα που η μητέρα της είχε πάει στη ρεματιά που συνήθιζαν οι γυναίκες της εποχής να βάζουν μπουγάδα η Γωγώ δεν ακολούθησε καθώς η θεία της ήταν ετοιμόγεννή και έπρεπε να μείνει μαζί της. Όντως εκείνη την ημέρα την έπιασαν οι πόνοι της γέννας. Έτσι η Γωγώ έτρεξε στη ρεματιά που ήταν η μητέρα της για να της μεταφέρει την είδηση.

Πράγματι η μητέρα της έφυγε τρέχοντας για να πάει στην αδερφή της και άφησε τη Γωγώ στη ρεματιά για να συνεχίσει την μπουγάδα. Η θεία της γέννησε δίδυμα επειδή όμως ήταν άρρωστα και θα πέθαιναν την ιδιά μέρα αποφάσισαν να τα βαφτίσουν την ιδιά στιγμή που γεννήθηκαν. Αφού έγιναν όλες οι διαδικασίες κ τα βρέφη όντως ξεψύχησαν άρχισαν όλοι να αναρωτιούνται για το που βρίσκεται η Γωγώ αφού είχε ήδη νυχτώσει.

Αφού κοίταξαν στο χωριό πήγαν στην ρεματιά που την είχαν αφήσει. Η Γωγώ όντως βρισκόταν εκεί αυτό όμως που αντίκρισαν δεν ήταν το αναμενόμενο. Η κοπέλα βρισκόταν κουλουριασμένη κάτω από ένα δέντρο και βρισκόταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης. Δεν αναγνώριζε κανέναν ,είχε περίεργη μορφή το πρόσωπο της και οποίος προσπαθούσε να την πλησιάσει η να της μιλήσει το μόνο που κατάφερνε ήταν να ακούει την Γωγώ να βγάζει κραυγές και να μιλάει χυδαία.

ΜΕΤΚΑ από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να την μεταφέρουν στο σπίτι τους. Η κοπέλα δεν αναγνώριζε ούτε το σπίτι της, ούτε τους γονείς της και φυσικά κανένα από τα υπόλοιπα παιδιά.  Εξακολουθούσε να τους μιλάει με άσχημο τρόπο και σε μια γλώσσα που δεν μπορούσε να καταλάβει κάνεις.

Αποφάσισαν λοιπόν να καλέσουν στο σπίτι έναν ιερέα. Η αντίδραση της κοπέλας ήταν σοκαρίστηκα. Μόλις είδε τον ιερέα του επιτέθηκε αμέσως σωματικά αλλά και λεκτικά με βωμολοχίες. Συμπεριφερόταν απέναντι του με τόση μανία που θα μπορούσε να τον σκοτώσει.

Ο ιερέας αφού είδε την αντίδραση της κοπέλας, ζήτησε από την οικογένεια της να βγάλουν από την Γωγώ όλα τα ρούχα της και να τα βγάλουν έξω από το σπίτι. Την ράντιζε με αγιασμό διαβάζοντας της προσευχές και έβλεπε το πρόσωπο της να παραμορφώνεται σε κάθε φράση.

Πράγματι οι γονείς της έβγαλαν τα ρούχα και τα τοποθέτησαν μέσα σε μια σακούλα. Όπως τους συμβούλεψε ο ιερέας έβγαλαν τα ρούχα στην ταράτσα.

Όλοι μαζί και με μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να απομονώσουν την Γωγώ μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Την κλείδωσαν και την άφησαν μόνη της. Όλο το βραδύ μέσα στο σπίτι συνέβησαν πολλά και περίεργα πράγματα.

Ξεκίνησαν να μετακινούνται διάφορα κουζίνα είδη, έσπαγαν όλα τα ποτήρια και ενώ στο υπόλοιπο χωριό υπήρχε άπνοια στο συγκεκριμένο σπίτι φυσούσε ένας περίεργος αέρας.

Το πρωί λοιπόν με το φως της ημέρας άνοιξαν το δωμάτιο που είχαν κλειδώσει την Γωγώ και την βρήκαν στην κατάσταση που ήταν πριν το συμβάν. Δεν θυμόταν τίποτα από όλα όσα συνέβησαν, η μορφή της ήταν πλέον φυσιολογική και είχε ηρεμήσει.

Τα ρούχα που είχαν βγάλει στην ταράτσα όμως είχαν εξαφανιστεί. Όσο και να έψαξαν τόσο στην ταράτσα όσο και στο υπόλοιπο χωριό δεν τα βρήκαν πουθενά. Βρέθηκαν μετρά από λίγες ημέρες σκισμένα στη ρεματιά από οπού ξεκίνησαν όλα.

Η κοπέλα είχε για πολλά χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Είχε χάσει την όραση της και δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Κατάφερε να συνέλθει μετρά από πολλά χρόνια και αφού ο άντρας της την είχε πάει σε πολλά μοναστήρια, εκκλησίες και διάφορες μεταφυσικές υπηρεσίες.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Της: Ιωάννας Σταϊκούλη

 

Αρέσει σε %d bloggers: