Τα djinn και τα είδη τους

Τα djinn (στα αραβικά afrit) είναι μια τάξη όντων αιθέρια σε φύση, ημί-υλικά για κάποιους άλλους, που είναι ανάμεσα σε ανθρώπους και αγγέλους. Μπορεί να γίνει παραλληλισμός με τους ευρωπαικούς μύθους για στοιχειακά αν κσι πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μια ξεχωριστή κατηγορία μόνα τους. Χωρίζονται σε αρσενικά και θυληκά. Ζούν στην έρημο και σε εγκαταλελημένες περιοχές. Μερικά ζούν σε κάποια παράλληλη διάσταση όχι μακριά απο τη γη. Γίνεται λόγος για αυτά στο βιβλίο του Σουλειμάν Marut and Haroot οπου απο δύο αγγέλους δίνονται τα μυστικά για την επίκληση και καθυπόταξη των djinns κατι αντίστοιχο με την ευρωπαική goetia- Σολωμονική. Οι μύθοι εδω ειναι αρκετοί μιας και το βιβλιο των Νεκρών Ονομάτων και το Μεγαλο Κλειδί του Σολωμόντα ειναι ακόμα 2 αραβικά βιβλία που κατέχουν τη φήμη των “επικίνδυνων” γριμορίων χωρίς να ξέρουμε αν πραγματικά υπάρχουν ή εαν ειναι η ίδια η goetia με άλλο όνομα. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει καποίο βιβλίο επίκλησης των djinn που μοιράζεται κοινές τεχνικες με το ευρωπαικο αντιστοιχό του. Απλα μιλαμε για διαφορετική τάξη όντων μιας και τα πνέυματα της μέσης Ανατολής λέγεται οτι είναι πολύ πιο αρχαία και δυνατά στη μαγεία αλλά και ως επι το πλείστο χωρίς καμία καλή διάθεση προς το μέρος των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους αραβικους μύθους είναι φτιαγμένα απο την “Φωτια χωρίς καπνό”( και έχουν ελέυθερη βούληση) ενώ οι άγγελοι απο Φώς και οι άνθρωποι απο γη(πηλό). Οι κατηγορίες τους είναι αυτές:
• ΜARID: Τα κλασικά τζίνι των ιστοριών με το μεγάλο στήθος και τη βαθιά φωνή που συνήθως βγαίνουν μέσα απο λάμπες. Είναι πολύ δυνατά και σχετίζονται με το στοιχείο του νερού οπότε και ζουν κοντά σε σπηλιές δίπλα σε θάλασσα.
• EFRIT: Εξυπνα και πονηρά τα εφρίτ λέγεται οτι ζούν σε οργανωμένες κοινωνίες παρόμοιες με αυτες των ανθρώπων. Προτιμούν τις υπόγιες σύραγγες και τις σπηλίες όπως πχ της Καππαδοκίας.
• Θεωρείται οτι έχουν μεταβλητή φύση και μπορούν να πράξουν καί το αγαθό. Στο Κοράνι αναφέρεται οτι ο βασιλίας Σολωμόντας ειχε επιρρολη πάνω σε μια φυλή αυτων των όντων και εκείνα του κάνανε διάφορες χάρες.
• GHOUL: Το όνομα τους έχει γίνει συνόνυμο στα αγγλικά με τους “απέθαντους δαίμονες”. Στοιχειώνουν νεκροταφεία και τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Είναι περιορισμένης νοημοσύνης και είναι ανίκανα για οποιοδήποτε καλό.
• SILLA: Είναι τα πιό κοντινά στο ανθρώπινο είδος. Ταλαντούχα πνέυματα στο να αλλάζουν μορφές, εξαιρετικά ευφυή. Είναι θυληκά και εμφανίζονται σχεδόν σπάνια στην αραβική αποκρυφολογία. Είναι οι αντίστοιχες “νεράιδες” των ευρωπαικών ιστοριών και ίσως δεν είναι καθαρά αραβικής προέλευσης αλλά “δανεισμένες” ιστορίες οπότε σε αυτο ωφείλεται η πολύ αραιή αναφορά τους μεσα στα κείμενα της Ανατολής.
• VETALA: Μοιάζουν με βρυκόλακες και προσβάλλουν πτώματα ανθρώπων χωρίς να τα αφήνουν να αποσυντεθούν. Είναι καλά στο να μπερδέυουν τους αλλούς και να μιμούνται την προσωπικότητα των ανθρώπων. Σχετίζονται με τους νεκρούς γενικά και λέγεται οτι έχουν μαντικές ικανότητες και η καταγωγή τους είναι απ την αρχαία Ινδία. Διαβάζουν επίσης τη σκέψη και δεν θεωρούνται πάντα κακά πνέυματα.

 Του: Αλέξανδρου Δρίβα

Αρέσει σε %d bloggers: