Το χωριό νεράιδα

Νομός Ηλείας

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στον νομό Ηλείας υπήρχε ένα μεγάλο χωριό στο οποίο κατοικούσε ο αγάς με το επιτελείο του.

Σε αρκετά μικρή απόσταση υπήρχε ένα μικρότερο χωριό στο οποίο ζούσε μία πολύ πολύ όμορφη κοπέλα η οποία ήταν Ελληνίδα.

Ο αγάς την είχε δει πολλές φορές και επειδή του άρεσε ήθελε να την πάρει στο χαρέμι του. Της είχε στείλει πολλές φορές μήνυμα με διάφορους άντρες από το επιτελείο του για να πάει με τη θέληση της εκείνη όμως αρνιόταν επίμονα.

Αφού ο αγάς δεν έβλεπε την κοπέλα να αλλάζει στάση απέναντι του αποφάσισε να στείλει μια ομάδα από τους άντρες του για να του την πάνε με τη βία.

Κατά τύχη ένας Έλληνας που έμενε στο μεγάλο χωριό έμαθε τις προθέσεις του αγά και αποφάσισε να ειδοποιήσει την κοπέλα για να μπορέσει να την προστατεύσει και να την βάλει να κρυφτεί κάπου.

Εκείνη μόλις έμαθε τα νέα από τον συμπατριώτη της σκέφτηκε πως δεν θα μπορούσε να κρυφτεί για πολύ καιρό και το θεώρησε μάταιο. Κατάλαβε ότι αργά η γρήγορα θα την έβρισκαν αν κρυβόταν και θα την έπαιρναν με το ζόρι χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι.

Αποφάσισε λοιπόν να δώσει τέλος στη ζωή της. Αποχαιρέτησε τους δικούς της ανθρώπους και αποφάσισε να πάει να πέσει από έναν μεγάλο γκρεμό που υπήρχε στο χωριό. Παρά τις αντιρρήσεις όλων εκείνη είχε ήδη πάρει την απόφαση της.

Έπεσε λοιπόν από τον γκρεμό κάτω από τον οποίον έρρεε και ένα ποτάμι.

Οι κάτοικοι του χωριού έλεγαν για πολλά χρόνια ότι οποίος πέρναγε από εκεί νυχτερινές ώρες άκουγε το κλάμα της και έβλεπε τη φιγούρα της να κάθεται στο ποτάμι. Επειδή ήταν και πολύ όμορφη κοπέλα λέγανε ότι μεταμορφώθηκε σε νεραιδα.

Έτσι αποφάσισαν να ονομάσουν το χωριό τους Νεραιδα το οποίο υπάρχει ακόμα.

 Της: Ιωάννας Σταϊκούλη

Αρέσει σε %d bloggers: