Η σύγκλιση επιστήμης και μεταφυσικής.. Μια ριζοσπαστική θεωρία

Η κβαντική θεώρηση είναι η βάση της μοντέρνας Φυσικής. Εξηγεί τη φύση και τη συμπεριφορά της ύλης και της ενέργειας σε ατομικο και υποατόμικο επίπεδο. Η φύση και η συμπεριφορά της ύλης και της ενέργειας σε αυτο το επίπεδο ονομάζεται Κβαντική Φυσική ή αλλιως Κβαντική μηχανική.

Λέτε αυτο να έχει να κάνει με τον ανθρώπινο θάνατο? Ας πάμε πιο βαθιά να το ανακαλύψουμε..

Ένα βιβλίο με τον τίτλο: ” Βιοκεντρισμός: Πως η Ζωή και η Συνείδηση είναι τα κλειδιά για να κατανοήσουμε τη Φύση και το Σύμπαν” αναστάτωσε το internet την τελευταία δεκαετία διότι περιέχει την ιδέα οτι η ζωή δεν τελειώνει οταν το σώμα πεθαίνει και οτι μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Ο συγγραφέας και επιστήμονας Δρ Robert Lanza  που έχει ψηφιστεί ο 3ος κατα σειρά πιο σημαντικός εν ζωή επιστήμονας απο τους New York Times δεν έχει αμφιβολίες οτι αυτό είναι εφικτό.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ..

O Lanza ειναι ειδικός στην γενετική μηχανική και επιστημονικός διευθύνων της Advanced Cell Technology Company. Αρκετά πριν είχε γίνει γνωστός για την εκτεταμένη έρευνα του πάνω στα βλαστοκύταρρα. Ήταν επίσης αρκετά διάσημος για τα πετυχημένα πειράματα του πάνω στην κλωνοποίηση ζώων προς εξαφάνιση. Κάμποσο καιρό μετά ο επιστήμονας ασχολήθηκε με την Φυσική, την κβαντική μηχανική και την Αστροφυσική. Αυτο το εκρηκτικό μίγμα έδωσε πνοή στην θεωρία του βιοκεντρισμού όπου και ο ίδιος διδάσκει απο τότε. Η κεντρική ιδέα του βιοκεντρισμού είναι οτι η Ζωή και η Συνείδηση είναι πολυ σημαντικοι πυλώνες λειτουργίας για το σύμπαν. Είναι η συνείδηση που δημιουργεί το υλικό μας σύμπαν και όχι το αντίστροφο.

O Lanza τονίζει ότι η δομή του σύμπαντος αυτή καθ’ αυτη και ότι οι νόμοι και οι δυνάμεις του δείχνουν να είναι ρύθμισμένες για να δημιουργηθεί Ζωή παρατηρώντας ότι υπάρχει ένα είδος νοημοσύνης πίσω απο τα φαινόμενα της ύλης. Επίσης αναφέρει ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι αντικειμενική πραγματικότητα αλλά εργαλεία της ζωώδους αντιληψής μας. Ο Lanza ισχυρίζεται ότι ο χώρος και ο χρόνος μας περικλείουν όπως το “καβούκι τη χελώνα” και ότι συνεχίζεται η ύπαρξη μας ακόμα και όταν αφαιρεθεί το “καβούκι” αυτο(ο χώρος και ο χρόνος).

Η θεωρία του στηρίζει την ιδέα οτι ο θάνατος της συνείδησης απλά δεν υπάρχει. Υπάρχει μονο σαν σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων διότι έχουν συνδέσει την συνείδηση με το σώμα. Πιστέυουν ότι επείδη το σώμα τους αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί το ίδιο θα συμβεί και με την συνειδησή τους. Αν το σώμα παράγει την συνείδηση αυτο ναι ειναι φυσικό να γίνει. Εάν όμως το σώμα απλά λαμβάνει την συνείδηση όπως μια συσκευή wifi λαμβάνει το σήμα του δικτύου, τότε αυτη δεν χάνεται μετά τη διάλυση του φυσικού οχήματος της. Βασικά η συνείδηση μπορεί να υπάρχει πέρα απ τα όρια του χώρου και του χρόνου. Υπάρχει οπουδήποτε. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα ή εξω απ αυτό. Με άλλα λόγια είναι “μη τοπική” όπως μη τοπικα είναι και τα ίδια τα κβαντικά φαινόμενα και σωματίδια.

Ο Lanza επίσης πιστέυει στην ύπαρξη παράλληλων συμπάντων την ίδια στιγμή. Πχ σε ένα σύμπαν το σώμα μπορεί να πεθάνει ενώ σε ένα άλλο μπορεί να είναι ζωντανό απορροφώντας τη συνείδηση που παρέμεινε στο προηγούμενο σύμπαν. Αυτο σημαίνει οτι το άτομο μπορεί να ταξιδέυει μέσα απο το ίδιο αυτό τούνελ (αυτο που ανάφερουν όσοι είχαν μεταθανάτιες εμπειρίες) και να καταλήγει όχι σε κάποιον παράδεισο ή κόλαση αλλά σε έναν παρόμοιο κόσμο σαν και αυτον που προηγουμένος ζούσε..αλλά αυτη τη φορά ζωντανός!! Και αυτο να συνεχίζεται εσσαή σαν ένα φαινόμενο τύπου “Ρώσικη Κούκλα” που δεν τελειώνει ποτέ.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ

Αυτή η θεωρία που προσφέρει ελπίδα για μεταθανάτια ζωή βρίσκει υποστηρικτές, όχι μονο απο αφελής ανθρώπους όπως θα νόμιζε κανείς, αλλά και γνωστούς επιστήμονες που χωρίς να το ξέρουν κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα. Αυτοι είναι οι φυσικοί και οι άστροφυσικοί που συμφωνούν με την ύπαρξη παράλληλων κόσμων και προτίνουν την θεωρία των πολλαπλών συμπάντων.

Αυτός που προηγήθηκε ήταν ο H.G. Wells συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας με την ιστορία του “The Door in the Wall” το 1895. 62 χρόνια μετά η ιδέα εξελίχθηκε απο τον Δρ Hugh Everett που στην πτυχιακή του εργασία ισχυρίστηκε ότι το σύμπαν κάθε δεδομένη στιγμή χωρίζεται σε άναρίθμητα παρόμοια αντίγραφά του. Και την επόμενη ακριβώς στιγμή αυτά τα “νεογέννητα” αντίγραφα ακολουθούν την ίδια πορεία και ουτο κάθε ξης. Σε κάποιους απ αυτους τους κόσμους μπορεί να είσαι παρόν διαβάζοντας αυτο το άρθρο ενώ σε άλλους να παρακολουθείς τηλεόραση κτλ

Ο παράγοντας κλειδί σε αυτους τους πολυκόσμους είναι οι δικές μας δράσεις εξηγεί ο Everett. Όταν κάνουμε για παράδειγμα κάποιες επιλογές το ίδιο το σύμπαν χωρίζεται σε δύο διαφορετικά έχοντας δύο πιθανά μέλλοντα.

Τη δεκαετία του ’80 ο Andrei Linde επιστήμονας απο το πανεπιστήμιο Φυσικής του Lebedev συνέχισε τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων και ειναι τώρα καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Stanford. Παρακάτω μας εξηγεί: “Το διάστημα αποτελείται απο παρόμοιες σφαίρες οι οποίες δίνουν πνοή σε άλλες και αυτές με τη σειρά τους σε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό απο παρόμοιες. Μέσα στο χώρο έχουν απόσταση μεταξύ τους και δεν γνωριζούν η μια για την ύπαρξη της άλλης αν και αποτελούν τμήματα του ίδιου σύμπαντος. Ακριβώς σαν παράλληλες πραγματικότητες!”

Το γεγονός ότι το σύμπαν μας δεν είναι το μόνο στηρίζετε και απο στοιχεία που έχουν συλεχθεί απο το ΡαδιοΤηλεσκόποιο του Planck. Χρησιμοποιώντας αυτα τα στοιχειά οι επιστήμονες έχουν φτιάξει τον πιο ακριβή χάρτη μικροκυμμάτων του σύμπαντος ως τώρα. Έιναι ο πολυ γνωστός Χάρτης Κοσμικής Ακτινοβολίας που μας δείχνει πληροφορίες απο το big bang και μετα. Μέσα σε αυτες φαίνονται διάφορες σκοτεινες εσοχές οι οποίες περιλαμβάνουν τρύπες και μεγάλα “κενά”.

Η θεωρητική φυσικός Laura Mersini Houghton απο τον Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας συμφωνεί: Οι ανωμαλίες του χάρτη μικροκυμμάτων υπάρχουν όντως γιατι το σύμπαν μας επηρεάζεται απο γεγονός οτι παράλληλα σύμπαντα υφίστανται πολύ κοντα. Οι “τρύπες” και τα “κενά” ειναι καθαρά σημάδια επίδρασης γειτονικών συμπάντων.

ΨΥΧΗ

Υφίσταται λοιπόν μια πληθώρα απο μέρη και σύμπαντα οπου μπορεί να καταλήγει η Ψυχή μας μετα θάνατον συμφωνα με τον Νεο-Βιοκεντρισμό. Υπάρχει όμως η Ψυχή?
Υπάρχει κάποια θεωρία της συνείδησης που να το υποστηρίζει?
Σύμφωνα με τον Δρ Stuart Hameroff μία προθανάτια εμπειρία συμβαίνει όταν η κβαντική πληροφορά που υπάρχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα αφήνει το σώμα και διαχέεται στο σύμπαν. Αντίθετα στις υλιστικές θεωρίες για την συνείδηση ο Δρ Hameroff προσφέρει μια εξήγηση που πιθανώς να ικανοποιεί το ορθολογικό επιστημονικό μυαλό αλλά και τις προσωπικές θρησκευτικές μας αντιλήψεις.

Σύμφωνα με τον Stuart και τον βρετανό φυσικό Sir Roger Penrose η συνείδηση εδράζεται στους μικρο-νευρώνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Οπου είναι το κύριο σημείο κβαντικής επεξεργασίας. Κατα τη διάρκεια του θανάτου η πληροφορία αυτη απελευθερώνεται απο το σώμα έτσι και η συνειδησή μας. Εχούν συμφωνήσει ότι το βίωμα της συνείδησης μας είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της κβαντικής βαρύτητας σε αυτους τους μικρο-νευρωνες μια θεωρια που την ονομάζουν “Ενορχήστρωση Μείωσης της Αντικειμενικότητας” (Orch-OR).

Η συνείδηση κατ εκείνους ειναι μια θεμελιώδης ιδιότητα του σύμπαντος και υπάρχει απο την πρώτή στιγμή δημιουργίας του, το Big Bang. Κατα κάποιο τρόπο η εμπειρία της συνείδησης είναι βασική ιδιότητα της φυσικής πραγματικότητας που πραγματοποιητε μέσω της κβαντικής επεξεργασίας που ειναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ψυχές μας στην πραγματικότητα ειναι φτιαγμένες απο τα βάθη των μηχανισμών του σύμπαντος και υπάρχουν ίσως και απ την απαρχή του Χρόνου. Οι εγκέφαλοι μας είναι λήπτες και ενισχυτές μιας ήδη υπάρχων ιδιότητας που συνδέεται άρρηκτα με τον χώρο και τον χρόνο. Οποτε, θα ρώταγε κάποιος, υπάρχει ένα μέρος της συνείδησης μας μη υλικό που επιβιώνει μετά το θάνατο του φυσικού σώματος?

Ο δρ. Hameroff είπε στο ντοκυμαντέρ “Μεσα απ τη Σκουλικοτρυπα” του Science Channel: “Ας πούμε οτι η καρδιά σταματα να χτυπάει, το αίμα σταματα να ρέει και ο εγκέφαλος δεν οξυγονωνεται σωστα οποτε οι μικρονευρώνες χάνουν την σταθερότητα τους.. Οι πληροφορίες μέσα εκει δεν χάνoνται-ειναι αδύνατο να χαθουν- απλα διανέμονται και διαχέονται στο σύμπαν” Ο Robert Lanza θα πρόσθετε εδώ οτι “οι πληροφορίες του εγκεφάλου δεν υπάρχουν απλά στο σύμπαν αλλά πιθανός να μεταφέρονται και σε παράλληλα σύμπαντα” Αν ο ασθενής ανακάμψει με κάποιον τρόπο τότε η κβαντική πληροφορία μπορεί να παει πίσω στους μικρονευρώνες και τοτε ο άνθρωπος λέει “Είχα μία μεταθανάτια εμπειρία”

Επίσης λέει: “Αν τον ασθενή δεν τον επαναφέρουν και πεθάνει τότε η κβαντική πληροφορία(συνείδηση) είναι πιθανό να συνεχίζει να υπαρχει ακόμα και ανεξάρτητη. Όπως το εννοούμε με την λέξη Ψυχη..”

Αυτός ο τύπος κβαντικής συνείδησης εξηγεί πολλές απ τις μεταθανάτιες και “εξω απο το σώμα” εμπειρίες όπως αστρική προβολή κτλ. Ακόμα και τον μηχανισμο της μετενσάρκωσης εξηγεί χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις. Η ενέργεια της συνείδησης ίσως ανακυκλώνεται σε ενα διαφορετικό σώμα κάποια στιγμή και στο ενδιάμεσο να υπάρχει εκτός φυσικού σώματος σε ενα άλλο επίπεδο πραγματικότητας ή ακόμα και σε άλλο σύμπαν.

 Του: Αλέξανδρου Δρίβα

 

Αρέσει σε %d bloggers: